АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Електроліти плазми крові.

Прочитайте:
  1. I Фибринолитические (тромболитические ) средства эндогенные - активаторы плазминогена, фибринолизин (плазмин)
  2. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  3. Білковий склад плазми крові.
  4. В соответствии с определёнными признаками, кодируемыми плазмидными генами, выделяют следующие группы плазмид.
  5. Визначення вільного гемоглобіну плазми (метод Бінга в модифікації Дервіза і Бялко)
  6. Визначення плазміногену в еуглобуліновій фракції плазми крові
  7. Визначення фібринолітичноі активності еуглобулінової фракції плазми крові (за С. Невіровською)
  8. Внутривенное введение тканевого активатора плазминогена.
  9. Генетический аппарат бактерий (хромосомы, плазмиды) характеристика бактериальных транспозонов. Биологическая роль плазмид.
  10. Групи крові. Система АВО

Вміст йонів в плазмі крові складає близько 310 ммоль/л; на долю катіонів та аніонів припадає по 155 ммоль/л: - йони Na+ (142 ммоль/л) та К+ (5 ммоль/л). З аніонів – йони хлора (Сlˉ – 103 ммоль/л) та бікарбонати (НСО3ˉ - 27 ммоль/л).

Хлорид натрію складає 80% від загального вмісту йонів плазми крові; йони натрію, калію, хлора та бікарбонати складають 90% від загального вмісту йонів плазми. Ізойонія необхідна для нормального функціонування всіх клітин, а особливо збудливих, так як від величини градієнта концентрації залежить величина ПС клітинної мембрани.

В забезпеченні ізойонії велику роль відіграють гормони (гормон кіркової речовини наднирників альдостерон, він стимулює реабсорбцію йонів Na+ та секрецію йонів К+ канальцями нирок, гормони тиреокальцитонін та паратгормон забезпечують гомеостаз йонів К+).

Осмотичний тиск плазми крові і його значення

Осмотичний тиск (Росм. ) плазми крові складає приблизно 7,6 атм. Осмотичний тиск – тиск розчинника на напівпроникну мембрану, якщо вона розділяє розчини з різною концентрацією осмотично активних речовин. Загальний осмотичний тиск плазми крові пов’язаний, в основному, з розчиненими в ній йонами (80% Росм. створюється йонами Na+ та Сlˉ, ще 10% – йонами К+ та НСО3ˉ).

Напівпроникна мембрана стінок судин і формених елементів, пропускає молекули води та не пропускає осмотично іони, молекули різних речовин. Осмотичний тиск є силою, що змушує розчинник рухатись через напівпроникну мембрану з розчину, де концентрація осмотично активних речовин (Росм.) нижча, в розчин, де концентрація осмотично активних речовин вища.

Підвищення Росм. позаклітинної рідини (інтерстиційної рідини та плазми крові) призводить до виходу води з усіх клітин,виникає зморщування їх (порушення структури),що приводить до порушення функції клітин. Найбільш чутливими до таких змін є клітини ЦНС, клітини крові.При пониженні Росм., внаслідок, надходженням надлишку води страждають клітини КГМ.

При підвищенні Росм.,затримка води та виведення солей нирками сприяють нормалізації цього показника. Крім того, у людини виникає мотивація спраги і пошук та вживання води, що призводить до нормалізація Росм.

Білки плазми крові їх роль

Вміст білків в плазмі 7 – 8 %. Більшість білків плазми утворюються в печінці.

Види білків:

1. Альбуміни, 4,5 %, низькомолекулярний білок, в крові знаходиться приблизно 10 – 15 діб.

2. Глобуліни – 2 -3 %, розділяються при електрофорезі на фракції: альфа, бета, гамма – глобуліни, знаходяться в крові 2 – 5 діб.

3. Фібриноген – 0,4% приймає участь у згортанні крові.

Плазма без фібриногена називається сироватка.

Співвідношення різних груп білків називається альбуміно – глобулі новий коефіцієнт, в нормі коливається від 1,5 до 2,3.

Функції білків

Білки плазми крові виконують в організмі наступні функції:

1. Транспортна – зв’язуючись з білками, кров’ю транспортуються багато речовин (йони, ліпіди, жиророзчинні гормони, багато лікарських препаратів).

2. Створюють онкотичний тиск.

3.Приймають участь в підтриманні постійності рН крові (складають білкову буферну систему).

4. Фібриноген та інші білкові плазменні фактори згортання приймають участь в процесах згортання крові, чим забезпечують захист організму від крововтрати.

5. Багато білків плазми крові виконують функцію захисту організму від чужорідних речовин та мікроорганізмів. Частина з них забезпечують неспецифічний захист (інтерферони, інтерлейкіни.). Різні класи антитіл (білки-глобуліни) забезпечують специфічний захист.

6. Трофічну функцію білки плазми виконують при різкому або тривалому обмеженні надходження білків в організм. Білки плазми крові в таких умовах розпадаються з утворенням амінокислот, які використовуються клітинами для проходження пластичних процесів (побудова структур).

7. Забезпечують вязкість крові.

8. Ферментативна функція(в плазмі багато білків ензимів.)

Онкотичний тиск плазми крові і його значення

Онкотичний тиск – це частина осмотичного тиску, що створюється білками (Ронк.). В утворенні онкотичного тиску найбільшу роль відіграють низькомолекулярні білки альбуміни.. Нормальна величина Ронк складає 25-30 мм рт.ст.

Напівпроникною мембраною для онкотичного тиску є стінка капілярів – вона вільно пропускає розчинник (вода), але не пропускає білки, що створюють онкотичний тиск! Білки гідрофільні,тому утримують при собі достатньо велику кількість води. Оскільки, стінка капілярів не пропускає білки в міжклітинну рідину, то це сприятиме затримці води в капілярах. Саме тому, Ронк. впливає на обмін води між кров’ю та інтерстеціальною рідиною.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2257 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)