АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гемостаз, види

Прочитайте:
  1. Коагуляційний гемостаз, його фізіологічне значення.
  2. Судинно-тромбоцитарний гемостаз, його фізіологічне значення.

При ушкодженні судин організм включає захисні механізми.

Гемостаз –це сукупність механізмів, які забезпечують зупинку кровотечi з судин при їх пошкодженні.

 

 


Судинно-тромбоцитарний гемостаз– це сукупність судинних та клітинних (тромбоцитарних) реакцій, які забезпечують закриття пошкоджень в стінці судин тромбоцитарним тромбом і зупинку кровотечі із судин мікроциркуляторного русла (прекапіляри, капіляри, посткапіляри), тобто судин з низькою лінійною швидкістю кровотоку та низьким тиском.

СТГ протікає в декілька фаз:

1. Рефлекторний спазм судин- у відповідь на подразнення їх стінок (подальше звуження судин пов'язане з дією судинозвужуючих гуморальних факторів - серотонін, тромбоксан, адреналін які виділяють тромбоцити). Ця реакція (декілька хвилин), спрямована на тимчасову зупинку кровотечі або часткове зменшення крововтрати.

2. Адгезія (прилипання) тромбоцитівдо пошкодженої стінки судини.

3.Агрегація (злипання)тромбоцитів.Дана фаза поділяється на 2 підфази:

- зворотня - процес утворення конгломерату (скупчення) по 10 - 20 тромбоцитів, що пропускає через себе плазму крові. Утворюється рухлий білий тромб і через 1 – 3хвилини закриває ушкодження.

- не зворотня - процес, головним стимулятором якого є тромбін: тромбоцити стають сферичними, утворюють відростки, що полегшує їх агрегацію, і відбувається злиття змінених тромбоцитів в гомогенну масу, яка не пропускає плазму крові,.

4. Ретракція тромбоцитарного тромба, його ущільнення і закріплення в пошкоджених судинах за рахунок скорочення актоміозиноподібного білка тромбоцитів -тромбостеніну, що забезпечує віджимання та ущільнення тромбу, зменшення згустка.

В результаті описаних процесів утворюється білий тромбоцитарний тромб, який може забезпечити зупинку кровотечі із судин мікроциркуляторного русла, але не може зупинити кровотечу з крупних судин (з великою лінійною швидкістю руху крові, з високим тиском — там такий тромб руйнується через недостатню механічну міцність).

 

Коагуляційний гемостаз, його фізіологічне значення

Коагуляційний гемостаз - процес зсідання крові, тобто зміна її агрегатного стану -перехід з рідкого стану в желеподібний. В результаті таких змін утворюється фібриновий згусток - тромб, що закриває отвір (пошкодження) у судині. КГЗ забезпечує зупинку кровотечі з великих судин, де висока лінійна швидкість кровотоку і високий тиск. КГЗ протікає у три фази, які взаємопов'язані та взаємозалежні.

1.Утворення кров’яної та тканинної протромбіназ.

2.Перетворення протромбіну у тромбін.

3.Перетворення фібриногену у фібрин.

Взаємний зв'язок цих фаз полягає в тому, що продукт попередньої реакції ініціює наступну, тобто згортання крові - це ланцюгова ферментативна реакція. У здоровому організмі фактори згортання крові знаходяться у неактивному стані.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1502 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)