АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гемоліз еритроцитів, види

Прочитайте:
  1. Види гемолізу
  2. Відсутність гемолізу Наявність гемолізу

Гемоліз - це руйнація оболонки еритроцитів і вихід Нb в плазму. Гемолізована кров стає яскраво - червоною, прозорою, називають її лаковою. Види гемоліза:

1. Осмотичний, відбувається у гіпотонічному розчині, осмотичний тиск якого нижче, ніж в еритроцитах.

2. Хімічний гемоліз - під дією хімічних речовин: бензин, ефір, аміак, які є жиророзчинниками, тому розчиняють мембрану еритроцитів.

3. Біологічний гемоліз - під дією гемолізінів, отрут гадюк, скорпіонів, бджіл. Гемоліз може відбутися під дією гемолітичних отрут гемолітичних бактерій, глистів.

4. Гемоліз внаслідок переливання несумісних груп крові.

5. Механічний гемоліз відбувається під дією механічних факторів на донорську кров.

6. Фізіологічний гемоліз відбувається в нормі в організмі, але в незначній кількості, як механізм руйнації старих еритроцитів (в селезінці, печінці).

Резистентність еритроцитів - це здатність оболонки еритроцитів протистояти руйнівній дії низького осмотичного тиску розчину, в якому знаходиться еритроцитів. Для практичної медицини важливо визначити осмотичну резистентність, що характеризує еластичність, щільність оболонки еритроцитів, які не однакові у старих і молодих клітин.

При концентрації 0,5 - 0,45% NaСІ у нормі настає гемоліз лише найменш стійких еритроцитів - це мінімальна резистентність.

При концентрації 0,4- 0,35% NaСІ руйнуються навіть найстійкіші еритроцити - це максимальна резистентність.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 774 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)