АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна характеристика клітини. Спадковий апарат клітини. Види поділу клітин.

Прочитайте:
  1. I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭРАКОНДА
  2. IІІ. Загальна фармакологія
  3. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  4. Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.
  5. Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.
  6. Анатомо-фізіологічна характеристика нейрона, аксона, дендрита.
  7. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  8. Антибиотики группы тетрациклина. Общая характеристика. Действие и применение. Побочные эффекты.
  9. Антидотная терапия, характеристика современных антидотов. Симптоматическая терапия.
  10. Антимутагены и их характеристика.

Структурною одиницею організмів є клітина. Клітини утворюють органи, а органи- системи органів і апарати.Всі клітини між собою взаємопов’язані, а тому організм може існувати лише завдяки своїй цілісності й тісному взаємозв’язку з навколишнім середовищем. Клітини за формою і величиною бувають різними і в організмі виконують різні функції. Усі клітини складаються з основних частин: до основних належать цитоплазма, ядро й органоїди, до допоміжних – включення. Цитоплазма – внутрішнє середовище клітини – неоднорідне. У ній розрізняють: цитолему, гіалоплазу, органоїди й цитоплазматичні включення. Ззовні цитоплазма має цитолему(клітинну оболонку). В гіалоплазмі клітини міститься ядро. Всередині ядра є одне або кілька ядерець. Мітохондрії виконують функції енергетичних станцій: в них відбувається клітинне дихання – утворення енергії, яка використовується клітиною для різних функцій. Ендоплазматична сітка складається із зернистої і незернистої сіток. Незерниста ендоплазматична сітка являє собою переважно цистерни й трубочки діаметром 50-100нм, що беруть участь у синтезі та обміні ліпоїдів і глікогену. Зерниста ендоплазматична сітка також складається з цистерн, трубочок і пластинок діаметром 20нм і більше. Мембрани цих структур іззовні всіяні великою кількістю рибосом, які виділяють і синтезують білки. Лізосоми – пухирці, які містять багато ферментів, що забезпечують внутрішньоклітинне травлення. Комплекс Гольджі має бере участь у синтезі полісахаридів, а у взаємодії із білками сприяє відокремленню й виведенню з клітин продуктів їхньої життєдіяльності. Цитоцентр(клітинний центр), міститься над ядром клітини або біля пластинчастого комплексу; він має два щільні тільця – центріолі. Перед поділом клітини центріолі подвоюються. Мікротрубочки складаються з білка тубуліна; забезпечують строму клітини(цитоскелет).

Клітини розмножуються двома способами: прямим і непрямим поділом. Більшість клітин організму розмножуються непрямим поділом(мітоз). Сукупність змін, які відбуваються в клітині перед поділом і під час його, називається мітотичним циклом, у якому розрізняють чотири періоди: 1) власне мітотичного поділу; 2) пост мітотичного; 3) редуплікації ДНК; 4) накопичення енергії. Поряд із мітозом може відбуватися і прямий поділ клітини(амітоз), коли клітина поступово ділиться навпіл і з неї утворюються дві дочірні.

Спадковий апарат клітини представлений хромосомами основу яких складає хроматин. До складу хроматину входять молекули ДНК і РНК та деякі білки. Каріотип людини – це сукупність хромосомного набору. Становить 46 хромосом. Інтерфаза – період росту та розвитку клітини під час якого відбувається синтез органічних речовин та оновлення клітин.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1590 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)