АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тестовий контроль. Тема:"Синдром гострого живота"

Прочитайте:
  1. E. Контроль за единообразным применением законодательства РК.
  2. II. Порядок работы лечебно-контрольной комиссии (ЛКК)
  3. IX. Контроль и руководство работой по профилактике травматизма у детей
  4. V1:3 контрольная точка ( 3 курс 6 семестр)
  5. V1:3 курс 6 семестр 1 контрольная точка
  6. Биохимический контроль
  7. Виды мышечных волокон. Иннервация скелетной мышцы. Нейромоторная ( двигательная) единица. Нейротрофический контроль свойств скелетной мышцы.
  8. Влияние защитных костюмов на организм. Медицинский контроль за тренировкой и работой в изолирующей одежде
  9. Влияние средств индивидуальной защиты органов дыхания фильтрующего типа на организм. Медицинский контроль за противогазовой тренировкой
  10. Вмешательство. Контрольные группы.

Тема:"Синдром гострого живота"

1. Хворий 62-х років доставлений до хірургічного відділення зі скаргами на раптове виникнення болю у пупковій ділянці, яка супроводжувалась непритомністю, іррадіює у спину, пахвинну ділянку. Об'єктивно: стан важкий, болісність під час пальпації у пупковій ділянці, кишкові шуми послаблені. Відзначається зниження артеріального тиску. На УЗД: вільна рідина у черевній порожнині, потовщення стінки черевної аорти. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Перфорація виразки шлунка*

Б. Перитоніт

В. Гострий панкреатит

Г. Розрив аневризми черевної аорти

Д. Гострий апендицит

2. Хвора 32-х років скаржиться на біль у епігастрії, що виникає вночі і зранку натще та через 2 години після прийому їжі, блювання "кавовою гущею", печію, періодичні запаморочення, загальну слабкість. Об'єктивно: болючість в гастродуоденальній зоні, позитивний симптом Менделя. У крові: Нb- 90 г/л; лейк.- 8,0*109/л; ШЗЕ- 20 мм/год. Чим ускладнився перебіг захворювання?

А. Стеноз

Б. Малігнізація

В. Перфорація*

Г. Шлунково-кишкова кровотеча

Д. Пенетрація

3. Хворий 27 років госпіталізований в стаціонар зі скаргами на сильний біль уздовж правого фланку, найбільш виражений у правій здухвинній ділянці. Біль виник гостро раптово в епігастрії дві години тому, з часом перейшов у праву здухвинну ділянку. З діагнозом госрий аппендицит взятий на операцію. Під час лапаратомії з доступу за Волковичем-Дьяконовим виявлено, що черевна порожнина містить рідину, забарвлену жовчу. Яке захворювання найбільш вірогідне у хворого?

А. Перфорація дивертикула Меккеля

Б. Перфорація виразки дванадцятипалої кишки*

В. Гострий панкреатит

Г. Розрив товстої кишки

Д. Розрив жовчного міхура

4. У хворого 36 років, водія за фахом, годину тому виник різкий біль в епігастральній ділянці.Диспептичних явищ не відмічає. Пульс- 56/хв. Язик сухий. Спостерігається блідність, пітливість. Положення вимушене. Живіт втягнутий з напруженням м'язів. Печінкова тупість не визначається. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Перфоративна гастродуоденальна виразка.*

Б. Гострий гастродуоденіт.

В. Гострий холецистит.

Г. Гостра кишкова непрохідність.

Д. Гострий панкреатит.

5. Хворий 42-х рокiв скаржиться на постiй-ний бiль в епiгастральнiй дiлянцi з iррадiацi-єю в спину, нудоту, блювання, печiю. Хворiє на виразкову хворобу duodenum протягом 20-ти рокiв. Об’єктивно: пониженого харчування, язик обкладений, вологий. Живiт напружений, болючий пiд час пальпацiї в пiлородуоденальнiй зонi. Позитивний симптом Образцова. Субфебрилiтет. У кровi: лейк.- 10, 0 · 109 / _, ШЗЕ- 24 мм/год. Рентгенологiчно: в цибулинi duodenum занурена тришарова нiша 0,7x1,0 см. Реакцiя Грегерсена негативна. Яке ускладнення має мiсце в даному випадку?

А. Пенетрацiя*

Б. Перфорацiя

В. Кровотеча

Г. Малiгнiзацiя

Д. Стеноз воротаря

6. Пацiєнт 48-ми рокiв при бужуваннi стравоходу з причини рубцевої стриктури вiдчув рiзкий бiль у животi. Ранiше хворiв на виразкову хворобу 12-ти палої кишки. При оглядi: живiт рiзко напружений, болючий; Ps- 110/хв. Болюче ковтання слини. Блiдiсть шкiрних покривiв. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А. Перфорацiя абдомiнального вiддiлу стравоходу*

Б. Гострий iнфаркт мiокарда

В. Защемлення дiафрагмальної кили

Г. Перфорацiя виразки 12-ти палої кишки

Д. Тромбоз мезентерiальних судин

7. Хворий 28-ми рокiв скаржиться на бiль у животi рiжучого характеру. Захворiв рiзко 1,5 години тому, коли вiдчув гострий бiль пiд грудьми. До цього нiчим не хворiв. Об’єктивно: шкiра блiда, хворий лежить на спинi. При змiнi положення тiла бiль загострюється. Ps- 70/хв, ритмiчний, АТ- 100/60 мм рт.ст. З боку серця та легень патологiї немає. Язик сухий, чистий. Живiт втягнутий, не бере участi в диханнi, пiд час пальпацiї рiзко напружений та болiсний у всiх вiддiлах. Симптом Щоткiна-Блюмберга позитивний. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А. Перфоративна виразка шлунка*

Б. Гострий панкреатит

В. Гострий холецистит

Г. Гостра кишкова непрохiднiсть

Д. Гострий апендицит

8. Больная жалуется на боль в эпигастральной области, в правом подреберье с иррадиацией в правую лопатку. Была рвота, не принесшая облегчения. Температура тела 37,6oС. Живот умеренно вздут, напряжен и болезнен в эпигастрии и правом подреберье. Здесь же пальпируется плотное, болезненное образование. Отмечается умеренное напряжение мышц брюшной стенки в правом подреберье. Сипмтом Ортнера положителен. Каков предварительный диагноз?

А. Острый аппендицит

Б. * Острый холецистит

В. Острый панкреатит

Г. Острая кишечная непроходимость

Д. Прободная язва желудка

9. Хвора 60 років страждає хронічним калькульозним холециститом. 2 доби тому після вживання жирної їжі і сурогатів алкоголю з'явився біль оперізуючого характеру, нудота, багаторазове блювання, яке не приносило полегшення, іктеричність склер. При огляді стан важкий, ядуха, живіт болючий в епігастрії. Констатовані ознаки делірію.Перистальтика значно послаблена. Позитивний симптом Холстеда. При пальпації в епігастральній ділянці визначається помірно болючий інфільтрат. Пульс 120/хв, АТ 80/40 мм рт.ст. При лапароскопії: у черевній порожнині геморагічний ексудат, багато вогнищ стеатонекрозу. Добовий діурез до 100 мл. Рівень Са крові 1,75 ммоль/л. Який діагноз?

А. Гострий інфікований некротичний панкреатит

Б. Гострий деструктивний холецистит

В. Токсичний гепатит

Г. Отруєння сурогатами алкоголю

Д. * Гострий асептичний некротичний панкреатит

10. У хворого дiагностовано гострий розлитий перитонiт, паретичний стан кишківника, стадiя поліорганної недостатності, з ЦВТ 10 мм.вд.ст., дефіцитом ОЦК 25%. Куди відбувається переміщення більшої частини рідини?

А. Міжтканевий простір.

Б. В клітину.

В. В міжклітинний простір

Г. * Просвіт кишечника

Д. В черевну порожнину

11. До хірургічного відділення госпіталізовано хвору зі скаргами на переймоподібний біль та відчуття важкості у правому підребер‘ї, нудоту, багаторазове блювання жовчю. Хворій виставлено діагноз “Гострий холецистит”. Про яку причину хвороби слід думати у першу чергу?

А. Хронічний панкреатит

Б. * Жовчнокам`яна хвороба

В. Перихоледохеальний лімфаденіт

Г. Аскаридоз загальної жовчної протоки

Д. Хронічний стенозуючий папіліт

12. Дитина 5 місяців доставлена до клініки через 6 годин від початку захворювання бліда, переймоподібно збуджена, з повторним блюванням. Останній раз випорожнення були 4 години тому. З анамнезу встановдено, що дитина впеpше отpимала манну кашу у якостi пpикоpму. При огляді дитина бліда, насторожена, тахікардія, чоло вкрите холодним потом. Живіт не здутий, м’який, сліпу кишку в типовому місті знайти не вдається, при ректальному огляді – кров у вигляді малинового желе. З яким захворюванням Ви маєте справу?

А. Дизентерія

Б. Виразка шлунку

В. Тріщина слизової анального отвору

Г. Поліп прямої кишки

Д. *Інвагінація

13. Вагітна М. (вагітність 22 тижня), 26 років, доставлена до лікарні ургентно зі скаргами на біль в животі, підвищення температури до 37,6oC, нудоту. Захворіла добу тому гостро, біль спочатку виник в епігастральній ділянці, потім - в правій половині черева, була одноразово блювота. Живіт відповідає терміну вагітності болісний вище правої здухвинної ділянки, напружений. Дізурічних явищ немає. Лейкоцитоз – 21х109/л. Найбільш вірогідний попередній діагноз:

А. Перекрут кісти яєчника

Б. Загроза переривання вагітності

В. *Гострий апендицит

Г. Токсикоз вагітності

Д. Гострий холецистит

14. Хвора 38 років госпіталізована зі скаргами на постійний біль у правому підребер”ї з іррадіацією у праву половину попереку, праве надпліччя, нудоту, тричі було блювання. Хворіє 2 доби. Температура тіла 38оС. Пульс 96 уд. в хв., задовільний. Пальпаторно у правому підребер”ї визначається напруження м”язів та щільно-еластичне, болюче, утворення, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Лейкоцитоз 12х109/л, діастаза сечі 190 г/кр/л/год. Який найбільш ймовірний діагноз?

А. Водянка жовчевого міхура

Б. Апендикулярний інфільтрат

В. Рак жовчевого міхура

Г. *Гострий обтураційний деструктивний холецистит

Д. Гостра кишкова непрохідність

15. При огляді в приймальному відділенні у хворого 28 років встановлено: передня черевна стінка не приймає участі в акті дихання, пальпаторно на всьому протязі визначається напруження м”язів, болючість, позитивні симптоми подразнення очеревини. Печінкова тупість відсутня, перистальтика не прослуховується. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

А. *Перфоративна виразка шлунка

Б. Гострий аппендицит

В. Гострий панкреатит

Г. Гостра кишкова непрохідність

Д. Гострий холецистит

16. Хворому 56 років, госпіталізованому в ургентному порядку в хірургічну клініку, встановлено діагноз: гострий холецистит.При обстеженні визначались незначна м’язова напруга в правому підребер’ї, напружений болючий жовчний міхур, нечіткий симптом Щоткіна-Блюмберга. На протязі доби проводилось консервативне лікування (спазмолітики, антибіотики, аналгетики). Покращення стану не наступило. Як далі лікувати хворого?

А. Продовжити назначену терапію, спостереження

Б. Доповнити лікування паранефральною блокадою

В. *Термінова операція – холецистектомія

Г. Доповнити лікування дезінтоксікаційною терапією

Д. Доповнити лікування гормонотерапією

17. Хвора 54 років скаржиться на постійні болі в правому підребер’ї, нудоту, гіркоту в роті. При УЗД виявлені конкременти в жовчному міхурі. Об’єктивно: живіт м’я-кий, болючий у правому підребер’ї. Симптоми Ортнера, Мюсі-Георгієвського позитивні. Лейк. крові 10,2х109/л, паличкоядерні нейтрофіли 9%. Про який діагноз слід думати?

А. Печінкова коліка

Б. *Гострий калькульозний холецистит

В. Гострий панкреатит

Г. Виразкова хвороба ДПК, загострення

Д. Гастродуоденіт

18. Б-ной жалуется на чрезвычайно резкую боль в эпигастрии. Болеет язвенной болезнью 12 п. кишки в течение 10 лет. Положение больного вынужденное на правом боку с приведенными бедрами к животу. Живот резко болезненный в эпигастрии, выражено защитное напряжение мышц брюшной стенки. Сформулируйте предварительный диагноз

А. * перфоративная язва

Б. Острый панкреатит

В. Бострение язвенной болезни

Г. Пенетрация язвы в поджелудочную железу

Д. Тромбоз мезентериальных сосудов

19. У хворого 36 років, водія за фахом, годину тому виник різкий біль в епігастральній ділянці.Диспептичних явищ не відмічає. Ps - 56/хв. Язик сухий. Спостерігається блідість, пітливість. Положення вимушене. Живіт втягнутий з напруженням м'язів. Печінкова тупість не визначається. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Гострий гастрит

Б. Гострий панкреатит

В. Гостра кишкова непрохідність

Г. * Перфоративна виразка

Д. Гострий холецистит

20. Хворий 46 років на другий день після банкету скаржиться на сильний біль в верхній половині живота, більше зліва, нудоту, блювоту, що не приносить полегшення. Подібні стани спостерігались неодноразово після порушення дієти. Об'єктивно: температура 37°С, шкіра бліда, волога. Пульс - 88/хв., ритмічний, живіт помірно здутий, різко болісний в проекції підшлункової залози. Діастаза сечі 256 од. по Вольгемуту. Лейкоцити крові 18х10*9/л. Яка найбільш правильна тактика дільничного терапевта?

А. Амбулаторне лікування

Б. Стаціонар вдома

В. *Термінова госпіталізація в хірургічне відділення

Г. Планова госпіталізація в терапевтичне відділення

.

 

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 660 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)