АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Грудна клітка в цілому : описати будову, назвати кістки, що її утворюють

Прочитайте:
  1. АОРТА ТА ЇЇ ЧАСТИНИ. ГРУДНА АОРТА.
  2. Блуждающий нерв. Грудная и брюшная части, их топография, ветви, области иннервации.
  3. Большая грудная мышца
  4. ВЕНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ. ГРУДНА ПРОТОКА. ПРАВА ЛІМФАТИЧНА ПРОТОКА. ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ І СУДИНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ.
  5. Верхня кінцівка : назвати її частини і кістки, що їх утворюють
  6. Відділи верхніх кінцівок. Кістки, які утворюють верхню кінцівку та способи їх сполучень.
  7. Вопрос 4. Анатомия кожи, подкожная клетчатка. Грудная молочная железа, её строение, васкуляризация, иннервация, регионарные лимфатические узлы.
  8. ГРУДНА КЛІТИНА
  9. Грудна порожнина

Кістки грудної клітки представлені грудниною(sternum) і 12 парами ребер(costae), які з'єднані позаду з хребтом.

Груднина(sternum) - плоска кістка, яка розташована спереду у лобовій площині, складається з трьох частин. Верхня частина – ручка груднини(manubrium sterni), середня - тіло груднини(corpus sterni), нижня – мечоподібний відросток (processus xiphoideus). У дорослих ці частини зростаються в одну кістку.

Ручка груднини(manubrium sterni) – широка і товста, має яремну вирізку(incisura jugularis) на верхньому краї; з боків помітні ключичні вирізки(incisurae claviculares) для зчленування з ключицями. На правому і лівому краях manubrium sterni нижче incisura jugularis розташована реброва вирізка(incisura costalis) для хряща Iребра. Нижче – половина ребрової вирізки для хряща II ребра. На місці з'єднання ручки з тілом – кут груднини(angulus sterni).

Тіло груднини(corpus sterni) – має на краях реброві вирізки(incisurae costales) для зчленування з хрящами справжніх ребер.

Реброва вирізка для VII ребра розташована на межі між тілом груднини і мечоподібним відростком.

Ребра (costae) – 12 пар. Ребро(costa) – довга плоска дугоподібно вигнута кістка, що складається з ребрової кістки (os costale) і передньої коротшої частини – ребрового хряща(cartilago costalis). Costae I-VII з'єднуються з грудниною – справжні ребра (costae verae). Costae VIII-XII – несправжні ребра(costae spuriae). VII,IX, X пари ребер з'єднуються з хрящем вище розміщеного ребра. XI і XII ребра мають короткі реброві хрящі, що закінчуються в товщі м'язів черевної стінки – вони більш рухливі, називаються коливними ребрами (costae fluctuantes).

Задній кінець кожної ребрової кістки закінчується головкою ребра(caput costae), на якій є суглобова поверхня головки ребра (facies articularis capitis costae). Головки зчленовуються з ребровими ямками на тілах грудних хребців.

На головках II-Xребер розташований гребінь головки ребра (crista capitis costae). Він поділяє суглобову поверхню головки на дві частини. (Головки I,XI,XII ребер гребня не мають). Головка ребра переходить у шийку ребра(collum costae), на якій є гребінь шийки ребра (crista colli costae). На межі шийки і тіла – горбок ребра (tuberculum costae). На горбку верхніх 10ти ребер є суглобова поверхня горбка ребра(facies articularis tuberculi costae) для зчленування з ребровою ямкою поперечного відростка відповідного хребця.

Тіло ребра (corpus costae) – широка передня частина ребрової кістки. Дещо скручене навколо власної поздовжньої осі і біля горбка різко вигнуте вперед – кут ребра (angulus costae). Внутрішня поверхня ребра гладка, вздовж нижнього краю тіла проходить борозна ребра(sulcus costae).

На вехній поверхні першого ребра є горбок переднього драбинчастого м'яза(tuberculum musculi scaleni arteriosis). Позаду горбка – sulcus arteriae subclaviculae, спереду – sulcus venae subclavicule.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 490 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)