АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВЕНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ. ГРУДНА ПРОТОКА. ПРАВА ЛІМФАТИЧНА ПРОТОКА. ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ І СУДИНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ.

Прочитайте:
  1. VII, IX ПАРИ ЧЕРЕПНИХ НЕРВІВ. ВЕГЕТАТИВНІ ВУЗЛИ ГОЛОВИ.
  2. А. Лобная доля справа.
  3. АОРТА ТА ЇЇ ЧАСТИНИ. ГРУДНА АОРТА.
  4. Блок 3. Судини тулуба.
  5. Блок 4. Судини верхніх і нижніх кінцівок.
  6. Блок 5. Загальна міологія (м’язова система). М’язи та фасції спини, грудної клітки, діафрагми, живота, шиї і голови.
  7. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  8. Блуждающий нерв. Грудная и брюшная части, их топография, ветви, области иннервации.
  9. Больной К., 52 лет, обратилась с жалобами на боли в ВНЧС справа, которая возникла
  10. Большая грудная мышца

1147.У хворого - злоякісна пухлина нижньої частки лівої легені. Об'єктивно: виявлені застійні хрипи в легенях, цілковита тупість зліва. Куди відтікає лімфа з нижньої частки лівої легені?

A.Ductus thoracicus.

B.Truncus lumbalis sinister.

C.Truncus bronchomedsostinalis sinister.

+D.Truncus lymphaticus dexster.

E.Truncus subclavius.

1148.У хворого, 23 років, лікар виявив фурункул зовнішнього слухового ходу. Які з перелічених лімфатичних вузлів, у першу чергу, можуть відреагувати на запальний процес?

A.Nodi cervicales anteriores.

B.Nodrretrophafyngei.

C.Nodi submandibulares.

+D.Nodi parotidei superficiales.

E.Nodi cervicales laterales.

1149.Хворий, 25 років, звернувся до лікаря зі скаргами на високу температуру, різкий головний біль і набряк у ділянці надперенісся, спинки та крил носа. Лікар обстежив хворого і зауважив, що небезпечно видавлювати гнійнички на обличчі, особливо в ділянці носо-губного трикутника. Через анастомозами яких вен може розповсюдитись інфекція у порожнину черепа?

+A.Анастомози вен лиця з очними венами.

B.Анастомози вен лиця з v. retromandibularis.

C.Анастомози вен лиця з передніми вушними венами.

D.Анастомози вен лиця з потиличною веною.

E.Анастомози вен лиця з середньої і глибокими скроневими венами.

1150.Аналізуючи діагностичні тести, у хворого 50-ти років, хірург планує взяти лімфу з грудної протоки у ділянці її впадіння у венозне русло. Де знаходиться місце впадіння грудної протоки в венозне русло?

A.Правий венозний кут.

+B.Лівий венозний кут.

C.Місце утворення нижньої порожнистої вени.

D.Місце утворення верхньої порожнистої вени.

E.Місце утворення плечо-головної вени.

1151.У хворого, 16-ти років, в ділянці крила носа справа виник фурункул. Процес ускладнився запаленням і збільшенням лімфатичних вузлів. В які лімфатичні вузли відбувається відтік інфікованої лімфи з цієї ділянки носа?

A.Nodi submandibulares.

B.Nodi occipitales.

C.Nodi mastoidei.

+D.Nodi parotidei superficiales et profundi.

E.Nodi cervicales anteriores.

1152.Чоловік, 34 років, під час гоління, травмував гнійник в ділянці соскоподібного відростка. Через два дні його доставили в лікарню з діагнозом: запалення оболон головного мозку. По якому венозному колектору, скоріше всього, інфекція проникла у порожнину черепа?

A.V. facialis.

B.Vv. labyrinthi.

C.Vv. tympanicae.

+D.V. emissaria mastoidea.

E.Vv. auricularis.

1153.У потерпілого, 41 року, поверхнева різана рана шиї в середній ділянці груднинно-ключично-соскоподібного м'язу, що супроводжується кровотечею. Яка з перелічених вен шиї травмована?

+A.Зовнішня яремна.

B.Передня яремна.

C.Внутрішня яремна.

D.Потилична.

E.Надлопаткова.

 

1154.У хворого, 68 років, на тимому (пухлину загруднинної залози) спостерігається ціаноз, розширення підшкірної венозної сітки і набряк м'яких тканин обличчя, шиї, верхньої половини тулуба і верхніх кінцівок. Який венозний стовбур стиснений пухлиною?

A.Підключична вена.

B.Зовнішня яремна вена.

+C.Верхня порожниста вена.

D.Внутрішня яремна вена.

E.Передня яремна вена.

1155.До лікаря звернувся хворий, 39 років, з періодонтитом нижнього другого кутнього зуба. Встановлено, що запальний процес поширився на лімфатичні вузли. Які лімфатичні вузли були втягнені в запальний процес?

A.Лицеві.

B.Передні шийні.

C.Бічні шийні.

D.Передвушні.

+E.Піднижньощелепні.

1156.Під час операції, потерпілому 24 років, хірург робить серединний розтин поверхневих шарів шиї над ручкою груднини для зупинки венозної кровотечі. Який венозний утвір повинен перев'язати хірург?

A.Плечо-головні вени.

B.Нижні щитоподібні вени.

+C.Яремну венозну дугу.

D.Вени загруднинної залози.

E.Внутрішню яремну вену.

1157.У хворого, 28 років, під час трахеотомії виникла кровотеча. Яка вена була травмована під час операції?

A.V. thyroidea inferior.

B.V. laryngea superior.

C.V. jugularis externa.

+D.V. thyroidea ima.

E.V. laryngea inferior.

1158.Дитину, 3 років, з порушенням дихання доставили в отоларингологічне відділення. Лікар обстежив стінки глотки і виявив позаглотковий абсцес, який супроводжувався набряком навколо розташованих лімфатичних вузлів. Які лімфатичні вузли безпосередньо втягнені в запальний процес?

+A.Заглоткові.

B.Нижньощелепний.

C.Піднижньощелепні.

D.Передні шийні.

E.Бічні шийні.

1159.У хворого, 68 років, після видалення другого нижнього великого кутнього зуба розвинувся менінгіт. Лікар встановив, що інфекція потрапила до твердої оболони головного мозку по ходу середньої оболонної вени. Притокою якої вени є v.meningea media?

A.V. facialis.

B.V. jugularis externa.

C.V. jugularis anterior.

D.V. jugularis interna.

+E.V. retromandibularis.

1160.Після трепанації соскоподібного відростка хворий, 37 років, скаржиться на біль позаду вушної раковини в місці початку груднинно-ключично-соскоподібного м'яза, який не проходить упродовж місяця. Лікар встановив запалення лімфатичних вузлів. Які лімфатичні вузли були втягнені в запальний процес?

A.Поверхневі привушні.

B.Потиличні.

+C.Соскоподібні.

D.Глибокі привушні.

E.Піднижньощелепні.

 

1161.Хворий, 27 років, звернувся до лікаря зі скаргою на наявність твердої пухлини спереду від козелка вушної раковини. Хірург, видаляючи пухлину, побачив в операційній рані вену. Яка це була вена?

+A.V. retromandibularis.

B.V. facialis.

C.V. jugularis interna.

D.V. jugularis externa.

E.V. auricularis posterior.

1162.Чоловік, 25 років, звернувся до стоматолога зі скаргою на неможливість відкрити рота. Лікар виявив гематому в підскроневій ямці і встановив, що хворому три дні тому видалили третій верхній великий кутній зуб під туберальною анестезією. Лікар зробив висновок, що травмовано:

A.V. facialis.

+B.Vv. maxillares.

C.Plexus venosus pterygoideus.

D.V. jugularis externa.

E.V. transversa faciei.

1163.Хірург, зашиваючи потерпілому різану рану в ділянці шиї над грудниною, запобіг кровотечі з судини, що лежить між поверхневою і глибокою пластинками власної фасції шиї. Яка судина, скоріше за все, була уражена?

A.V. thyroidea inferior.

+B.Arcus venosus juguli.

C.V. thyroidea superior.

D.V. jugularis interna.

E.V. jugularis externa.

1164.Лікар, у хворого, 61 року, з метою уточнення діагнозу, ставить за мету взяти лімфу з правої лімфатичної протоки в зоні її впадіння у венозне русло. Яка це ділянка?

A.Лівий венозний кут.

+B.Правий венозний кут.

C.Місце утворення нижньої порожнистої вени.

D.Місце утворення верхньої порожнистої вени.

E.Місце утворення плечо-головної вени.

1165.Підліток, 12 років, скаржиться на біль у привушно- жувальній ділянці обличчя. Діагностично встановлено запалення привушної залози і збільшення лімфатичних вузлів. Які вузли втягнені у запальний процес?

A.Nodi mastoidei.

B.Nodi submandibulares.

+C.Nodi parotidei.

D.Nodi cervicales anteriores.

E.Nodi occiprtals.

1166.Хворий, 29 років, скаржиться на біль і набряк у передньо-верхній ділянці порожнини носа. При обстеженні лікар виявив фурункул. Цей запальний процес може у подальшому ускладнитись тромбофлебітом вен очної ямки, що відкриваються у печеристу пазуху. Які це вени?

+A.V. ophthalmica superior.

B.V. supraraorbitalis.

C.Vv. maxillares.

D.Vv. suprathrochleares.

E.V. ophthalmica inferior.

1167.Хворий на туберкульоз, 45 років, звернувся до лікаря зі скаргами на біль в ділянці піднижньощелепного трикутника. При обстеженні лікар виявив збільшення і рухомість лімфатичних вузлів. Які це лімфатичні вузли?

A.Nodi laterales.

B.Nodus mandibularis.

C.Nodi profundi.

+D.Nodi submandibulares.

E.Nodi submentales.

 

1168.При серцевій недостатності і загрожуючому падінні серцевої діяльності у хворого, 60 років, з'явився ціаноз, тяжка задишка, набухання шийних вен в передньому трикутнику шиї. Які це шийні вени?

+A.Vv. jugulares anteriores.

B.Vv. jugularis externae.

C.Vv. transversae colli, subclaviae.

D.Vv. thoracicae internae, vertebrales.

E.Vv. vertebrales, subclaviae.

1169.У новонародженої дитини лікарі виявили внутрішньошлуночкові крововиливи, які виникли внаслідок стрімких пологів. Це призвело до ураження мозкових вен. Які з перелічених вен перш за все ушкоджені?

A.Верхні поверхневі вени мозку.

+B.Глибокі вени мозку. - -- *

C.Нижні поверхневі вени. '

D.Вени м'якої мозкової оболони.

E.Вени твердої мозкової оболони.

1170.Після проведення операції з приводу тромбофлебіту внутрішньої яремної вени, хворий, 60 років, скаржиться на підвищення температури і набряк в ділянці післяопераційного шову. Лікар виявив запалення лімфатичних вузлів. Які з перелічених лімфатичних вузлів втягнуті в процес?

+A.Бічні шийні глуїбокі.

B.Яремно-двочеревцевий.

C.Яремно-лопатков-під'язиковий.

D.Передні шийні.

E.Передні яремні.

1171.У хворого виявлена аневризма аорти на рівні злиття коренів грудної протоки. Клінічними проявами стиснення є: набряки нижніх кінцівок («слонова хвороба»), застійні явища в органах черевної порожнини. Які стовбури є коренями грудної протоки?

+A.Truncus lumbalis dexster et sinister.

B.Truncus jugularis dexter et truncus subclavius dexter.

C.Truncus subclavius dexster et sinister.

D.Truncus jugularis dexster et sinister.

E.Truncus jugularis sinister et truncus subclavius sinister.

1172.В результаті вуличної травми у потерпілого, 40 років, виник перелом ключиці, який супроводжувався сильною кровотечею. Лікар здійснив тимчасову перев'язку підключичної артерії, але кровотеча продовжувала йти неперервним потоком. Яка судина ушкоджена?

A.V. axillaris.

B.V. subscapularis.

C.V. suprascapularis.

D.V. maxillaris.

+E.V. subclavia.

1173.Потерпілий, 47 років, внаслідок ДТП, одержав травму підборіддя. До лікаря звернувся через тиждень зі скаргою на біль у підборідній ділянці і підвищення температури. Після обстеження лікар виявив запалення регіонарних лімфатичних вузлів. Які лімфатичні вузли були втягнені в запальний процес?

A.Піднижньощелепні.

B.Привушні.

+C.Підпідборідні.

D.Щічні.

E.Передні шийні.

1174.Потерпілому, 24 років, гострим предметом була нанесена колота рана в ділянці сонного трикутника. При обстеженні загальна сонна артерія була не ушкоджена. Яка судина була травмована?

+A.Внутрішня яремна вена.

B.Зовнішня яремна вена.

C.Поперечна вена шиї.

D.Надлопаткова вена.

E.Підключична вена.

1175.Хворий, 23 років, звернувся до лікаря зі скаргою на набряк і біль у бічній ділянці шиї. В результаті обстеження лікар виявив поверхневу рану, нанесену гострим предметом в середній ділянці підшкірного м'яза і запалення регіонарних лімфатичних вузлів. Які лімфатичні вузли були втягнені в запальний процес?

A.Передні шийні.

B.Надключичні.

C.Піднижньощелепні.

D.Потиличні.

+E.Поверхневі бічні шийні.

1176.Хвора, 23 років, лікувалась з приводу запалення лівої молочної залози (маститу). Через три тижні після лікування хвора знову звернулась до лікаря зі скаргою на нестерпні болі у лівій надключичній ямці. Результат обстеження - запалення регіональних лімфатичних вузлів. Які лімфатичні вузли, найбільш імовірно, були втягнені в запальний процес?

A.Бічні шийні.

+B.Надключичні.

C.Потиличні.

D.Передні глибокі шийні.

E.Заглоткові.

АНАТОМІЯ СЕРЦЯ: ТОПОГРАФІЯСЕРЦЯ. АНАТОМІЯ КАМЕР СЕРЦЯ. ВЕЛИКЕ ТА МАЛЕ КОЛА КРОВООБІГУ. БУДОВА СТІНКИ СЕРЦЯ, КРОВОПОСТАЧАННЯ СЕРЦЯ, ПЕРИКАРД. ПРОЕКЦІЯ СЕРЦЯ НА ПЕРЕДНЮ СТІНКУ ГРУДНОЇ ПОРОЖНИНИ.

1177.У хворого при обстеженні виявлена ознака аневризми аорти - над грудниною вислуховується шум тертя при підніманні чи опусканні рук; наявні критерії недостатності в великому колі кровообігу. З якого відділу серця починається велике коло кровообігу?

A.Правого шлуночка.

B.Лівого передсердя.

C.Правого передсердя.

+D.Лівого шлуночка.

E.Пазухи порожнистих вен.

1178.У хворого синдром Аерзі (первинна легенева недостатність) - ціаноз, задишка, склероз судин легенів переважно дрібного калібру з різким звуженням просвіту, що супроводжується гіпертрофією правого шлуночка. Права межа змінює своє положення. Де проектується права границя серця в нормі?

A.По linea mediana anterior.

B.По правому краю груднини, від ІІІ до V ребра.

+C.На відстані 2 см від правого краю груднини, починаючи з ІІІ до V ребра.

D.По linea medioclavicularis dextra.

E.По linea axillaris anterior dextra.

1179.У хворого виявлена аневризма лівого шлуночка (синдром Казем-Бека) - сильна пульсація у ІІІ міжребровому просторі ліворуч від груднини, пульс на променевій артерії слабкого наповнення, ліва границя серця і верхівка зміщені ліворуч. Куди в нормі проектується верхівка серця?

A.По linea medioclavicularis sinistra в IV міжребер'ї.

+B.На 1-1,5 см до середини від linea medioclavicularis sinistra в V лівому міжребровому просторі.

C.По linea medioclavicularis sinistra в IV-VII міжребровому лівому просторі.

D.Над місцем прикріплення III ребра ліворуч від краю груднини.

E.Біля основи мечоподібного відростка по правому краю нижньої третини груднини.

 

1180.У хворого при обстеженні кровоносних судин серця лікар виявив погіршення венозного кровотоку в басейні вени, яка проходить в передній міжшлуночковій борозні серця. Яка це вена?

A.V. obliqua atrii sinistri.

B.V. cordis media.

C.V. cordis parva.

D.V. ventriculi sinistri posterior.

+E.V. cordis magna.

1181.У хворого - характерні ознаки недостатності тристулкового клапана: пульсація яремних вен, пульсація печінки, посилення під час вдиху систолічного шуму та його зникнення під час видиху (синдром Риверо- Корвалло). Де місце найкращого вислуховування тристулкового клапана?

+A.Біля основи мечоподібного відростка по правому краю нижної третини груднини.

B.У II міжребровому просторі зліва від груднини.

C.У II міжребровому просторі справа від груднини

D.Над місцем прикріплення IV ребра до груднини.

E.У V міжребровому просторі на 1,5 см присередньо від ііпеа medioclavicularis.

1182.У хворого діагностовано інфаркт задньої частини міжшлуночкової перегородки. В якій артерії порушений кровообіг?

A.R. atrialis intermedius.

B.R. marginalis dexter.

+C.R. interventricularis posterior.

D.R. circumflexus.

E.R. marginalis sinister.

1183.При мітральному стенозі з важкою легеневою недостатністю розвивається недостатність клапана легеневого стовбура. При цьому над легеневим стовбуром вислуховується характерний дуючий діастолічний шум (шум Грехема-Стілла). Де місце найкращого вислуховування клапана легеневого стовбура?

A.В V міжребровому просторі на 1,5 см присередньо від Ііпеа medioclavicularis.

+B.В II міжребровому просторі зліва від груднини.

C.В II міжребровому просторі справа від груднини

D.Над місцем прикріплення IV ребра до груднини.

E.Біля основи мечоподібного відростка по правому краю нижньої третини груднини.

1184.При обстеженні підлітка, лікарем виявлена вроджена вада серця - функціонування артеріальної протоки (Баталової протоки). Що з'єднує ця протока в період внутрішньоутробного розвитку?

+A.Легеневий стовбур та аорту.

B.Правий та лівий шлуночки.

C.Аорту та нижню порожисту вену.

D.Праве та ліве передсердя.

E.Легеневий стовбур та верхню порожнисту вену.

1185.У хворого синдром Морганьї-Адамса-Стокса - напади запаморочення, втрата свідомості, судоми, пульс значно уповільнений. На ЕКГ: ознаки повної атріовентрікулярної блокади з ураженням пазухо- передсерДного вузла. В якій ділянці серця знаходиться цей вузол?

A.У товщі нижньої третини міжпередсерної перегородки."

+B.У стінці правого передсердя між отвором верхньої порожнистої вени і правим вушком.

C.У стінці правого передсердя між отвором нижньої порожнистої вени і правим вушком.

D.У ділянці отвору вінцевої пазухи.

E.У ділянці канта овальної ямки.

1186.Обстежуючи хвору дитину, лікар звернув увагу на характерний для септичного ендокардита симптом - наявність на долонях і підошвах червоних плям,

неболючих синців. Яка структура серця уражена при ендокардиті?

A.Провідна система серця.

B.Серцевий м'яз.

C.Вінцева судина.

D.Осердя.

+E.Клапани серця.

1187.Хворого, 58 років, доставили до приймального відділення кардіологічної клініки з інтенсивним тривалим болем за грудниною, який не зменшується при вживанні нітрогліцерину. Хворому поставлений діагноз: трансмуральний інфаркт міокарда передньої стінки правого шлуночка. З закупоркою якої судини пов'язане захворювання?

+A.Лівої вінцевої артерії.

B.Вінцевої пазухи.

C.Правої легеневої артерії.

D.Правої вінцевої артерії.

E.Лівої загальної сонної артерії.

1188.У хворого виявлена аневризма лівого шлуночка (синдром Казем-Бека) - сильна пульсація судин у III міжребровому просторі ліворуч від груднини, пульс на променевій артерії слабкого наповнення, ліва границя серця і верхівка зміщені ліворуч внаслідок ушкодження міокарду лівого шлуночка. Які шари має міокард лівого шлуночка?

+A.Внутрішній поздовжній, середній коловий, косі поверхневі.

B.Внутрішній косий, середній коловий, поверхневий поздовжній.

C.Внутрішній коловий, поверхневий поздовжній.

D.Внутрішній поздовжній, поверхневий коловий.

E.Внутрішній поздовжнйі, коловий спільний з правим шлуночком.

1189.Протягом внутрішньоутробного періоду розвитку в судинній системі плода функціонує артеріальна протока, яка після народження перетворюється на lig. arteriosum. Які структури з'єднує артеріальна протока?

A.Аорту та нижню порожнисту вену.

B.Праве та ліве передсердя.

+C.Легеневий стовбур та низхідну аорту.

D.Легеневий стовбур та верхню порожнисту вену.

E.Аорту та верхню порожнисту вену.

1190.У хворої дитини стеноз мітрального клапана. При обстеженні виявлено: дефіцит пульсу, кровохаркання, збільшення печінки, ознаки легеневої гіпертензії, характерні аускультативні показники. Де найкраще вислуховуються тони мітрального клапана?

+A.У V міжребровому просторі на 1,5 см присередньо від Ііпеа medioclavicularis.

B.У II міжребровому просторі зліва від краю груднини.

C.У II міжребровому просторі справа від краю груднини.

D.Над місцем прикріплення IV ребра до груднини.

E.Біля основи мечоподібного відростка по правому краю нижньої третини груднини.

1191.У хворого стеноз отвору аорти, внаслідок чого посилений поштовх верхівки серця, напади стенокардії, грубий систолічний шум над аортою; низький, малий, рідкий пульс, артеріальний тиск знижений. Де найкраще вислуховують тони клапана аорти?

A.У V міжребровому просторі на 1,5 см присередньо від Ііпеа medioclavicularis.

B.У II міжребровому просторі зліва від краю груднини.

+C.У II міжребровому просторі справа від краю груднини.

D.Над місцем прикріплення IV ребра до груднини.

E.Біля основи мечоподібного відростка по правому краю нижньої третини груднини.

1192.Хворий, 52 років, звернувся до лікаря зі скаргами на нестерпний біль за грудниною, ядуху. Після об'єктивного

дослідження діагностований інфаркт міокарда передньої стінки лівого шлуночка. Яка артерія серця уражена?

+A.Передня міжшлуночкова гілка лівої вінцевої артерії.

B.Задня міжшлуночкова гілка правої вінцевої артерії.

C.Права вінцева артерія.

D.Огинальна гілка лівої вінцевої артерії.

E.Осердно-діафрагмова артерія.

1193.При пальпації грудної клітки у хворого, 8 років, поштовх верхівки серця визначається в VII міжребровому просторі по linea medioclavicularis sinistra. Де в нормі розташована верхівка серця?

A.По linea medioclavicularis sinistra лежить в IV міжребровому просторі.

B.По Ііпеа medioclavicularis sinistra лежить в IV-VII міжребровому просторі.

C.По Ііпеа medioclavicularis sinistra лежить в VI-VII міжребровому просторі.

+D.На 1-1,5 см до середини від Ііпеа medioclavicularis sinistra в міжребровому просторі.

E.По Ііпеа medioclavicularis sinistra лежить в VIII міжребровому просторі.

1194.У хворого — стеноз легеневого стовбура. З якої камери серця кров потрапляє в цю судину?

A.Цибулини аорти.

B.Лівого шлуночка.

C.Правого передсердя.

D.Лівого передсердя.

+E.Правого шлуночка.

1195.При аускультації серця був виявлений шум в п'ятому лівому міжребровому просторі по середньоключичній лінії. Патологію якого клапана виявив лікар?

A.Клапана аорти.

B.Тристулкового.

+C.Мітрального.

D.Клапана легеневого стовбура.

E.Клапана непарної вени.

1196. При мітральному стенозі з важкою легеневою недостатністю розвивається недостатність клапана легеневого стовбура. При цьому над легеневою артерією вислуховується характерний дуючий діастолічний шум (шум Грехема-Стілла). Де місце проекції клапана легеневого стовбура на передню грудну клітку?

A.На рівні прикріплення хрящової частини IV правого ребра до груднини.

B.Позаду лівого краю груднини на рівні III міжребрового простору.

+C.Позаду місця прикріплення хрящової частини III лівого ребра до груднини.

D.На 1-1,5 см до середини від Ііпеа medioclavicularis sinistra в V міжребровому просторі.

E.Позаду груднини на рівні прикріплення хрящової частини III правого ребра до груднини.

1197.При аускультації серця визначен діастолічний шум у другому міжребровому просторі по лівій пригруднинній лінії. Патологію якого клапана вислухав лікар?

A.Мітрального.

B.Аорти.

C.Тристулкового.

+D.Легеневого стовбура.

E.Непарної вени.

1198.При аускультації серця у хворого на атеросклероз був визначен систолічний шум при піднятих руках (симптом Сиротиніна-Куковерова) у другому міжребровому просторі по правій пригруднинній лінії. Патологію якого клапана вислухав лікар?

A.Тристулкового.

+B.Аорти.

C.Легеневого стовбура.

D.Мітрального.

E.Непарної вени.

1199.При гострій серцевій недостатності кровообігу у хворого спостерігається характерний тип обличчя (обличчя Корвізара) - набрякле, бліде, синюшне, спостерігається ціаноз губ, тьмяні очі, напіввідкритий рот. Викид крові в аорту знижений. В якому відділі серця починається велике коло кровообігу?

A.В правому передсерді.

B.В правому шлуночку.

C.В лівому передсерді.

+D.В лівому шлуночку.

E.В вінцевій пазусі.

1200.У хворого інфаркт задньої стінки лівого шлуночка. В басейні якої судини виникло порушення кровообігу?

A.Передньо-шлуночкових гілок правої вінцевої артерії.

B.Передньої міжшлуночкової гілки лівої вінцевої артерії.

C.Огинаючої гілки лівої вінцевої артерії.

+D.Задньої міжшлуночкової гілки правої вінцевої артерії.

E.Лівої крайової гілки лівої вінцевої артерії.

1201.Хворому поставлено діагноз: трансмуральний інфаркт міокарда задньої стінки серця з ушкодженням заднього сосочкового м'яза лівого шлуночка. З гострим порушенням кровотоку в якій судині пов'язаний розвиток хвороби?

+A.А. согопагіа dextra.

B.Sinus coronarius.

C.А. pulmonalis dextra.

D.А. согопагіа sinistra.

E.А. carotis communis sinistra.

1202.У хворого відмічається дисфункція пазухо- передсердного вузла, яка проявляється зниженням частоти серцевих скорочень. Який відділ серця переважно уражений патологічним процесом?

A.Atrium sinistrum.

B.Septum interatriale.

C.Pars membranacea septi interventricularis.

D.Pars muscularis septi interventricularis.

+E.Atrium dextrum.

1203.У хворого характерні ознаки недостатності тристулкового клапана: пульсація яремних вен, печінки, посилення під час вдиху систолічного шуму та його зникнення під час видиху (синдром Риверо-Корвалло). Де місце проекції тристулкового клапана на передню грудну стінку?

+A.На рівні прикріплення хрящової частини IV правого ребра до груднини.

B.Позаду лівого краю груднини на рівні III міжребрового простору.

C.Позаду місця прикріплення хрящової частини III лівого ребра до груднини.

D.На 1-1,5 см до середини від Ііпеа medioclavicularis sinistra в V міжребровому просторі.

E.Позаду груднини на рівні прикріплення хрящової частини III лівого ребра до груднини.

1204.У хворої дитини стеноз мітрального клапана. Під час обстеження виявлено: дефіцит пульсу, кровохаркання, збільшення печінки, ознаки легеневої гіпертензії, характерні аускультативні критерії, гіпертрофію лівого передсердя, що призвело до зміни верхньої границі серця. Де в нормі проектується верхня границя серця?

A.По правому краю груднини, починаючи з III до V ребра.

+B.По лінії, що з'єднує верхній край хрящової частини III лівого і правого ребер.

C.На відстані 2 см від груднини, починаючи з III до V ребра.

D.По верхньому краю хрящової частини IV ребер.

E.По верхньому краю хрящової частини II ребер.

 

1205.У хворого напади запаморочення, втрата свідомості, судоми, пульс ЗО поштовхів за хвилину. На ЕКГ- ознаки трепетання шлуночків з ураженням у ділянці пучка Гіса. В якій ділянці серця проходить цей пучок?

A.В товщі нижньої третини міжпередсерної перегородки.

B.В стінці правого передсердя між отвором верхньої порожнистої вени і правим вушком.

C.В стінці правого передсердя між отвором нижньої порожнистої вени і міжпредсердною перегородкою.

+D.В ділянці м'язової частини міжшлуночкової перегородки.

E.В ділянці канта овальної ямки.

1206.При гострій серцевій недостатності кровообігу у хворого спостерігається характерний тип обличчя (обличчя Корвізара). Воно набрякле, бліде, синюшне, спостерігається ціаноз губ, тьмяні очі, напіввідкритий рот. Серцевий викид в аорту знижений. В яку частину аорти кров потрапляє з лівого шлуночка?

A.Arcus aortae

B.Bulbus aortae.

+C.Pars ascendens.

D.Isthmus aortae.

E.Pars descendens.

1207.Чоловіку, 40 років, за вимогою діагностичних тестів зробили лімфографію органів грудної порожнини. Хірург встановив, що грудна протока стиснута в розтворі діафрагми аневризмою судини, яку супроводжує ductus thoracicus і проходить разом через цей розтвір. Аневризма якої судини виявлена у хворого?

A.Висхідної частини аорти.

B.Дуги аорти.

+C.Грудної аорти

D.Непарної вени.

E.Півнепарної вени.

1208.Підлітка доставлено в лікарню з кулевим пораненням грудної клітки. Лікар негайно призначив оперативне втручання, так як виявив ушкодження дуги аорти. В якому середостінні (за PNA) буде оперувати лікар?

+A.У верхньому.

B.Передньому.

C.Середньому.

D.Задньому.

E.Нижньому

1209.У дитини має місце рідкісний випадок порушення скостеніння груднини з утворенням вродженої щілини (fissura sterni congentta). При цій патології серце пальпують безпосередньо під шкірою грудної клітки. Гілки якої судини, що кровопостачають цю кістку, перев'язує хірург при оперативному втручанні?

+A.А. thoracica interna.

B.Aorta thoracica.

C.А musculophrenica.

D.А epigastrica superior.

E.A. pericardiacophrenica.

1210.У хворого, 45 років, внаслідок ножового поранення між І та II ребрами ушкоджена а. intercostalis, яка відходить від truncus costocervicalis підключичної артерії. Гілки якої артерії кровопостачають задні ділянки міжребрових просторів, починаючи з III?

A.А. subclavia.

B.А. transversa colli.

C.А. basilaris.

D.А. musculophrenica.

+E.Aorta thoracica.

1211.У хворого стеноз отвору аорти, внаслідок чого посилений поштовх верхівки серця, напади стенокардії, грубий систолічний шум над аортою, низький, малий,

рідкий пульс, артеріальний тиск знижений. Куди проектується отвір аорти?

A.На рівні прикріплення хрящової частини IV правого ребра до груднини.

+B.Позаду лівого краю груднини на рівні III міжребрового простору.

C.Позаду місця прикріплення хрящової частини III лівого ребра до груднини.

D.На 1-1,5 см до середини від Ііпеа medioclavicularis sinistra в V міжребровому просторі.

E.Позаду груднини на рівні прикріплення хрящової частини III лівого ребра до груднини.

1212.У хворого виявлена аневризма дуги аорти, яка здавлює венозний стовбур, що лежить спереду від дуги аорти. При цьому спостерігається ціаноз, розширення підшкірної венозної сітки і набряк м'яких тканин обличчя, шиї, верхньої половини тулуба і верхніх кінцівок. Який венозний стовбур стиснено?

+A.Ліва плечо-головна вена.

B.Права плечо-головна вена.

C.Ліва підключична вена.

D.Ліва внутрішня яремна вена.

E.Ліва передня яремна вена

1213.У хворого під час проведення радіографії в грудній порожнині виявлені метастази в бронхо-легеневі лімфатичні вузли. При видаленні метастазів лікар перев'язує гілки грудної аорти, які кровопостачають уражені лімфатичні вузли?

A.Бронхові.

B.Осердні.

+C.Середостінні.

D.Стравохідні.

E.Верхні діафрагмові.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 2026 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.049 сек.)