АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Комунікативна функція

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Гедоністична функція
  3. Захисна функція нормальної мікробної флори рота.
  4. Захисна функція слини.
  5. Інтегративна функція
  6. Координаційна функція
  7. Плацента, її структура і функція
  8. Провідникова функція спинного мозку
  9. Провідникова функція спинного мозку

Вопрос

Роль мистецтва в житті людини

1. Призначення мистецтва.

Питання, яку роль відіграє мистецтво в людського життя, настільки ж дереві, як і перший спроби його теоретичного осмислення.

Мистецтво діє не на одну яку-небудь людську здатність і силу, чи то емоція або інтелект, а на людину в цілому. Воно формує, часом несвідомо, несвідомо саму систему людських установок, дія яких проявиться рано чи пізно і часто непередбачувано, а не просто має на меті спонукати людину до того чи іншого конкретного вчинку.

Тому предметом мистецтва є не людина взагалі, «а духовний сенс його соціального буття». Мистецтво - одна з форм суспільної свідомості. Мистецтво - специфічний різновид відбитку і пізнання дійсності в конкретно-почуттєвих способах. Але якщо саме це поняття - абстракція, то реальне буття мистецтва - художній твір. Таким чином, твори мистецтва і художній спосіб діалектично взаємозалежні і з необхідністю припускають один одного

 

Вопрос

Функції мистецтва

Мисте́цтво — одна з форм суспільної свідомості; вид людської діяльності, що відображає дійсність у конкретно-чуттєвих образах, відповідно до певних естетичних ідеалів[1]. У широкому сенсі мистецтвом називають досконале вміння в якійсь справі, галузі; майстерність[2]. Розвиток мистецтва як елемента духовної культури обумовлюється як загальними закономірностями буття людини й людства, так і естетично-художніми закономірностями, естетично-художніми поглядами, ідеалами й традиціями.

Гносеологічна функція

Гносеологічна (епістемологічна, когнітивна, еврістична) - одна з основних функцій мистецтва. Без сумніву, відноситься до мистецтва первісної людини, що створювала наскельні малюнки або статуї для того, щоб пізнати зовнішній світ або для тренування власних умінь.

Аксіологічна функція

Аксіологічна (ціннісна) функція - кожна культура створює свої ідеали, що базуються на цінностях суспільства.

Суггестивна функція

Суггестія - навіювання. Сугестивна функція - навіювання людини певного роду думок, почуттів, що впливають на психіку людини, функція пов'яза­на з певною гіпнотичною дією, впливом на людську психіку.

Виховна функція мистецтва

Здатність мистецтва до виховання пов'язують з активіза­цією емоційно-чуттєвого початку, емоційним впливом мистецтва на людину

Компенсаторна функція

Компенсаторна функція має три аспекти:

1). Відволікання (гедоністично-гральний, розважальний аспект);

2). Втіха;

3). Власне компенсаторний аспект (сприяє духовній гармонії людини).

Комунікативна функція

Аналізуючи феномен мистецтва, науковці різних історичних періодів підкреслювали його комунікативну пере­вагу над іншими формами суспільної свідомості.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 471 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)