АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Захисна функція слини.

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Гедоністична функція
  3. Захисна функція нормальної мікробної флори рота.
  4. Інтегративна функція
  5. Комунікативна функція
  6. Координаційна функція
  7. Плацента, її структура і функція
  8. Провідникова функція спинного мозку
  9. Провідникова функція спинного мозку

Ця функція полягає в тому, що слина захищає слизову оболонку і зуби від висихання, від фізичних і хімічних факторів, наявних в їжі, вирівнює температуру їжі.

 

Слина відмиває наліт, сприяє самоочищенню порожнини рота і зубів. У слині виявлено білкову ферментоподібну речовина - лізоцим, яке, володіючи бактерицидною властивістю, бере участь у захисних реакціях організму і процесах регенерації епітелію при пошкодженнях слизової оболонки рота. Важливою групою ферментів, що виконують захисну функцію, є нуклеази: кисла та лужна рибонуклеази, трансамінази, пероксидази. Вони беруть участь у деградації нуклеїнових кислот вірусів і тому відіграють важливу роль у захисті організму від вірусної інфекції. Ці ферменти впливають також на процеси мікроциркуляції, розширюючи судини, підвищуючи проникність капілярів і збільшуючи міграцію лейкоцитів шляхом утворення вазоактивних поліпептидів - кінінів. До захисної функції слини відноситься наявність в ній факторів згортання крові. Від їх активності та концентрації залежать такі реакції у порожнині рота, як місцевий гемостаз, запалення, регенерація слизової оболонки. У ротовій рідині виявлено кілька речовин, що сприяють згортанню крові: тромбопластин, антигепариновий фактор, фібриназа, фактори, ідентичні плазмовим факторам IV, V, VIII, X.

Тромбопластичною активністю володіють всі види слини, але найбільш вона виражена в ротовій рідині, а найменш - у слині піднижньощелепної, під'язикової і привушних слинних залоз. Найбільш висока активність цих речовин у ротовій рідині пояснюється тим, що в ній є епітеліальні клітини і формені елементи крові. Після центрифугування ротової рідини її тромбопластичні властивості наближаються до властивостей чистої слини, виділеної з проток. Антигепаринові властивості слини також найбільш виражені в ротовій рідині, мабуть, з тих же самих причин.

Ймовірно, речовини, подібні плазмовим факторам згортання, в основному фільтруються у ротову рідину з плазми крові. Разом з тим, вони можуть мати і тканинне походження, зокрема судинне. Тому цілком реально їх поява в слині з тканин залози.

У слині також виявлено кілька речовин, що перешкоджають згортанню крові (природні антикоагулянти): антитромбопластини і антитромбін. У здорових людей найбільшою антикоагулянтною активністю відрізняється слина привушної залози, найменшою - ротова рідина.

У слинному секреті виявлені і речовини фібринолітичної природи: плазміноген, проактиватор і активатор плазміногену. Знайдено також сполуки, стабілізуючі фібрин і нагадує фактор XIII плазми. Його зміст найбільший в ротовій рідині. Фібринолітичні властивості слини різні. Найвищою фібринолітичною активністю володіє ротова рідина, меншою – слина піднижньощелепної залози і найнижчою - слина привушної залози. Фібринолітичні компоненти слини досить добре вивчені. Їх вміст у слині і в плазмі крові протягом доби змінюється паралельно. Виявлений у слині активатор плазміногену є не тільки у ротовій рідині, а й у слині привушних слинних залоз. Існує думка, що значення активатора плазміногену в слині полягає у збереженні прохідності слинного протоки.

Роль факторів згортання крові та фібринолітичних агентів ротової рідини при фізіологічних умовах, а також при захворюваннях порожнини рота безсумнівна. Наявність у слині прокоагулянтів має важливе значення для забезпечення надійного місцевого гемостазу. Добре відомо, що поранення слизової оболонки рота виникають щодня під час прийому їжі. Однак кровотеча в порожнині рота швидко припиняється за рахунок наявності в ротовій рідині прокоагулянтів і, в першу чергу, тромбопластину. Регенеративна здатність слизової оболонки рота багато в чому обумовлена ​​дією фібринолітичних ферментів слини, які, сприяючи очищенню слизової від фібринових нальотів і епітеліальних клітин, що злущуються, сприятливо впливають на процеси регенерації. Фібринолітичні компоненти слини є також обов'язковими учасниками клітинного росту.

Таким чином, слина забезпечує швидке загоєння ран без ускладнень. Рани в порожнині рота гояться значно швидше, ніж на шкірі.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 806 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)