АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Плацента, її структура і функція

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Автоматия сердца, природа ритмического возбуждения сердца, структура и функции проводящей системы. Градиент автоматии. Нарушения ритма работы сердца (блокады, эксрасистолия).
  3. Аптека, її структура та функції
  4. Б. Бесструктурный очаг или крупная ячеистая структура
  5. Вкажіть, в яких анатомічних структурах НС знаходяться центральні відділи парасимпатичної нервової системи
  6. Возможная величина и структура санитарных потерь в очаге ядерного поражения
  7. Вопрос 3.Цитоплазма. Общая характеристика. Включения. Классификация. Структура. Гиалоплазма. Значение в жизнедеятельности клетки.
  8. ВОПРОС №42: СТРУКТУРА И ФУНКЦИЯ ГЕНА. ПРЕДСТАВЛЕНИЯ О ГЕНЕ, НАЧИНАЯ С МОРГАНА, И КОНЧАЯ БЕНЗЕРОМ. КРИЗИС ТЕОРИИ ГЕНА.
  9. ВОПРОС №54 ТРАНСКРИПЦИЯ. СОСТАВЛЯЮЩИЕ ЭЛЕМЕНТЫ, ИХ СТРУКТУРА И ФУНКЦИЯ.ЭТАПЫ ТРАНСКРИПЦИИ
  10. ВОПРОС №55 ТРАНСЛЯЦИЯ. СОСТАВЛЯЮЩИЕ ЭЛЕМЕНТЫ ИХ СТРУКТУРА И ФУНКЦИЯ. ЭТАПЫ ТРАНСЛЯЦИИ.

Через хоріон здійснюється зв'язок організмів матері і плода, дифузія і осмос поживних речовин і кисню. Розмір, форма і розташування а хоріоні ворсинок у різних видів тварин неоднакові. Залежно від цього на слизовій оболонці матки формуються відповідні за величиною і формою утворення для стикування з ворсинками хоріона. Таким чином формується плацента — комплекс тканинних утворень на хоріоні плода і слизовій оболонці матки, які здійснюють зв'язок плода з орга­нізмом матері і забезпечують обмін речовин у період утробного роз­витку.

Разом з амніоном і алантоїсом хоріон є дитячою частиною пла­центи — pl. fetalis, а материнську, або маткову частину плаценти — pl. uterina представляють своєрідно змінені (у вигляді крипт) ділянки слизової оболонки матки.

У кобил хоріон має тіло і два відгалуження — роги. Вся його по­верхня рівномірно покрита невеликими (близько 1,5 мм), трохи розга­луженими ворсинками (прості ворсинки). З 38-го дня вагітності ендометрій кобили формує особливі утворення, які називаються ендометріальними чашечками і походять від мембран плода. Вони секретують КХГ; зникають після 130-го дня вагітності. Кожна ворсинка складається з шару епітелі­альних клітин, сполучнотканинної основи і має артеріальний і венозний капіляри. Заглиблення слизової оболонки матки, в яких розміщуються ворсинки, вистелені епітелієм і нагадують трубчасті залози. Це крипти.

У жуйних форма хоріона дворога. Ворсинки дуже розгалужені (дере­воподібні), об'єднуються у вигляді окремих скупчень — котиледонів пло­да, які зчіплюються зі спеціалізованими утвореннями слизової матки — карункулами, і таким чином формують плацентами. У корів плацентоми розміщені чотирма паралельними рядами на всій поверхні хоріона у кількості 70-120. Вони чисельніші і менш розвинені на кінцях, рідші але об’ємніші у середній частині, з боку амніо-хоріона, краще розвинені з боку вагітного рога. У овець і кіз плацентоми розміщені хаотично. У них ворсинки котиледона групуються у напівкулеподібну головку, а в карункулах є відповідні заглиблення. У великої рогатої худоби котиледони покривають яйцеподібні карункули з усіх сторін; по периферії вони звужені й утворюють кільце, яке щільно охоплює ніжку карункула. Міжкотиледонні простори гладенькі і створюють параплаценту. У ко­рів хоріо-ендометріальна фіксація відбувається до 30-го дня вагітності, а аланто-хоріон функціонує, починаючи з 40-60-го дня. До цього жив­лення ембріона йде шляхом осмосу маткового молочка.

Мікроциркуляторне кровоносне судинне русло материнської плацен­ти впродовж вагітності має неоднакову структуру і змінюється кількісно: спочатку воно сформоване великою кількістю капілярів в основах карун-кулів, частина яких відкривається безпосередньо у крипти, а з 4-го місяця вагітності у корови утворюються і функціонують артеріо-венозні анастомози і клапани у венах і венозних синусах. Подібні венозні клапани мають форму виступаючих у порожнину вени складок інтими. Існують два типи венозних клапанів:

1.«Інтимальні подушки» знаходяться у венах, локалізованих у стінці матки безпосередньо під основами плацент.

2.Двостулкові клапани знаходяться у венозних синусах основ мате­ринських плацент.

На 9-му місяці вагітності стулки клапанів находять одна на одну і можутьповністю перекривати канал судин. Це один з механізмів регулювання термінального кровообігу між організмом матері і плода, а під кінець вагітності його сповільнення і повного перекриття, що спричинює виник­нення і забезпечує нормальний перебіг родів (Г. М. Калиновський).

У свиней хоріон має форму видовженого мішка, що звужується на кінцях. На початку вагітності кожний плід має свій власний хоріальний мішок, але зустрічається, що з часом частини хоріонів, які дотикаються, некротизуються і розсмоктуються настільки, наскільки плоди об'єднуються загальним хоріоном, кожен зберігає свій власний амніон і алантоїс. Поверхня хоріона свині рівномірно покрита коротенькими, ледь помітними ворсинками, але місцями має маленькі ареоли, так звані «поля Ескріхma». Ендометрій напроти полів Ескріхта формує відповідні присто­сування у вигляді чашечок, багатих ембріотрофом.

У м'ясоїдних хоріон має форму витягнутого мішка з тупими кінцями. Ворсинки на ньому згруповані тільки у середній частині у вигляді кільця. Вони глибоко вростають у товщу слизової оболонки матки і прилягають посередньо до ендотелію судин. По краях плацентарної зони ендометрію розриваються капіляри і виходить кров, утворюючи гематологічну ку, так звану маргінальну гематому. Із неї до ембріона надходять різні речовини, головним чином залізо. У маргінальних гематомах розпадається гемоглобін з утворенням утеровердину, пігменту, який забарвлює плаценту у зелений колір.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 499 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)