АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічне значення плодових оболонок

Прочитайте:
  1. C. Біологічне значення мітозу і мейозу.
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Визначення рівня соматотропіну
  4. II. Дайте визначення поняттям.
  5. Акушерські інструменти, їх призначення.
  6. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.
  7. Біологічне значення нервової системи (systems nervosum)
  8. Біохімічні методи,їх значення.
  9. Будова і значення системи лімфообігу
  10. Будова серця, його топографія та функціональне значення

Амніон — тонка напівпрозора мембрана, яка оточує плід з усіх боків і створює навколишнє середовище плода протягом його внутрішньоматкового життя. Внутрішня стінка — епітелій, який утворився з ектодерми, а зовнішня — сполучнотканинна основа, сформована з мезодерми. Амні­он заповнений прозорою водянистою рідиною, яка містить солі NaCl, КС1, білки, незамінні амінокислоти (аланін, лейцин, гістідін, аргінін, лізин), вуглеводи, жири, ферменти, гормони, простагландини, гістамін, серотонін, катехоламін, деякі фактори росту (пантотенова і фолієва кис­лоти).

Спочатку вагітності амніотична рідина є трансудатом трофобласта, потім її секретує амніотичний епітелій, легені, шлунково-кишковий тракт плода, а у телят — епітеліальні бляшки, розміщені навколо пупка. Вона постійно відновлюється, 3-4 рази на добу виробляється і поглинається. У першу половину вагітності кількість амніотичної рідини збільшується, досягаючи на 5-6 міс. у великих тварин 6-7 кг, а в другу — зменшується, тому, що плід п'є її для підтримки свого водного балансу. На початку вагітності амніотична рідина має світлий колір, пізніше вона біліє, оскіль­ки у ній з'являються жирові частинки. Може бути коричнюватою при передчасному виході меконію або червонуватою після смерті чи розпаду плода.

Крім того, що амніотична рідина відіграє важливу роль в обміні речовин між організмом матері і плода, вона виконує захисну функцію, запобігаючи впливу на плід механічних, хімічних і інфекційних факторів, а також забезпечує рівномірний тиск на всі органи і тканини, який створює сприятливі умови для гармонійного розвитку і дає можливість рухатися плоду.

Перед пологами ця рідина створює умови для того, щоб плід зайняв позицію, сприятливу для родів. У період пологів плодові оболонки з їх дами розширюють канал шийки матки; розриваючись на другій стадії пологів, зволожують і ослизлюють родові шляхи і плід. При облизуванні новонародженого самка ковтає біологічно активні речовини, які стимулюють скорочення матки і відокремлення посліду. Кількість рідини у овець і кіз — 0,5-1,2 л, у корів — 3-5 л, у кобил — 3-7 л.

Алантоїс бере початок від верхівки сечового міхура, проходить у вигляді сечової протоки (урахуса) через пупкове кільце за межі черевної порожнини, а потім, лійкоподібно розширюючись, розміщується між уніоном і хоріоном. У стінки алантоїса вростають кровоносні судини і проходять від плода до хоріона. Таким чином, алантоїс має велике значення у розвитку системи кровообігу плода і в його трофіці. У людини алантоїс розвивається слабо і піддається редукції на другому місяці вагітності, але виконує таку саму роль, тому що по ньому до хоріона ростуть судини, які розміщуються у пупковому канатику.

Вміст сечової оболонки — першорідна сеча. На ранніх стадіях вагітності алантоїсна рідина утворюється внаслідок випотівання рідини «судин і тканин плода. У другій половині плодоношення, коли почина­ють функціонувати нирки плода, в його сечовому міхурі накопичується першорідна сеча, надлишок якої виводиться через урахус в алантоїс.

Наприкінці утробного розвитку плода у кобил буває 7-15 л сечової рідини, тоді як у корів — 4-8 л, у овець і кіз — 50-500 мл, а у свиней її уже мало або й зовсім немає.

Хоріон — зовнішня плодова оболонка, утворена як повністю закритий ?$ок, загальна форма якого нагадує внутрішню форму матки. Зовнішня Поверхня хоріона, гладенька на початку вагітності, згодом покривається ворсинками, судинними мезенхиматозними колбочками, які займають деяких видів всю поверхню, або збираються на більш обмежених просторах в інших. Ці ворсинки зчіплюються з криптами або зі схожими ворсинками слизової оболонки матки.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 471 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)