АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тривалість вагітності у різних видів тварин

Прочитайте:
  1. III ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ (ІСТОРІЙ ХВОРОБ) ПО АКУШЕРСТВУ, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  2. III. Патологія вагітності
  3. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  4. Будова та функції різних зон кореневого чохлика.
  5. БУДОВА ТВАРИННОЇ КЛІТИНИ
  6. В яких відділах головного мозку розміщені клітини, що є початком першого нейрону волокон різних парасимпатичних нервів?
  7. В якому періоді вагітності вірус краснухи (червона висипка) має найбільшу пошкоджуючу дію
  8. В. Виявлення наявності серед населення гострозаразних кишкових інфекцій та епізоотій серед свійських і диких тварин
  9. Вагітна, 7 тиж. вагітності, скаржиться на нудоту, блювання до 5 разів на добу, схуднення. Який діагноз повинна поставити акушерка ФАПу?
  10. Ведення жінок зі звичним невиношуванням вагітності різної етіології.

Утробний розвиток запрограмований у геномі клітин і його три­валість у різних тварин зумовлена їх спадковістю. У деякій мірі він : корелює з масою тіла дорослих особин.

Строки плодоношення склалися у процесі еволюції під впливом умов навколишнього середовища і характеру добування корму. Так, в одноко­питних і жуйних строки вагітності більш тривалі, ніж у хижаків. Це мабуть, пояснюється тим, що цих тварин на всіх етапах еволюції знищу­вали хижаки, і збереження цих видів стало можливим лише при наро­дженні фізіологічно зрілих малят, здатних самостійно рятуватися втечею від переслідування хижаками. Добування корму у травоїдних тварин не пов'язане з особливими зусиллями і боротьбою. У хижаків же м'ясоїд­ний тип живлення потребує переслідування жертви і боротьби з нею, що не сумісно з тривалим періодом вагітності самок. Тому строки плодоно­шення у цих тварин скорочені, малята народжуються недорозвинени­ми, сліпими і без шерсті, однак під надійною охороною батьків вони зберігаються і виживають.

При спорідненій близькості таких видів, як кролі і зайці, строки пло­доношення в них неоднакові: у кролів 28-30 днів, а в зайця — 50-52 дні. Це пояснюється різними умовами життя цих тварин у природних умовах: дикі кролі розмножуються у норах під землею, ховаючи від ворогів своїх малят, які народжуються голими, сліпими і безпомічними; заєць як на­земна тварина зберігається у природі, народжуючи добре розвинених, міцних і рухливих малят.

Тривалість вагітності може коливатися навіть в одного й того ж виду тварин у залежності від породи, кількості плодів у пометі, часу року, статі плода та інших факторів. Наприклад, вагітність у швидкостиглих порід коней, овець, свиней менша ніж у пізньоспілих. У домашніх тварин (свині, вівці, кози) тривалість вагітності менша, ніж у диких предків. Первинна вагітність звичайно довша повторної. Вагітність подовжується у старих самок, а також при хронічних хворобах. Вагітність довша при паруванні тварин (кобил) зимою. Вона зменшується при виношуванні двійні.

У одноплідних тварин вагітність чоловічим плодом буває трохи три­валішою, ніж жіночим, а при двійнятах і трійнятах роди настають, як правило раніше.

При багатій годівлі плодоношення у корів здовшується на кілька днів, а жива маса телят при народженні збільшується.

Є припущення, що тривалість вагітності вкладається у певну кіль­кість періодів статевих циклів: у людей це 10 періодів при 28-денному статевому циклі — 280 днів (40 тижнів); у корів це 14 періодів при 20-де.н-ному статевому циклі — 280 днів і т. п.

Середня тривалість вагітності:

—у кролиці 1 міс— ЗО днів (28-33 дні);

—у кішки 2 міс— 58 днів (55-60 днів);

—у суки 2 міс— 62 дні (59-65 днів);

—у свині 4 міс— 114 днів (106-124 дні);

—у кози 5 міс— 150 днів;

—у вівці 5 міс— 150 днів (140-160 днів);

—у корів 9,5 міс— 285 днів (240-311 днів);

—у кобил 11 міс— 340 днів (307-412 днів).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1113 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)