АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

БУДОВА ТВАРИННОЇ КЛІТИНИ

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  8. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  10. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

 

Уважне вивчення будь-якої тварини показує, що всі вони (так як і рослини) складаються мікроскопічних комірок організованого життя, які називають КЛІТИНАМИ. Звичайно розміри цих клітин не перевищують декількох мікронів (1мкм = 10-6 м), а мембрани, які їх оточують настільки тонкі, що побачити їх можна лише у найбільш сильний світловий мікроскоп. Хотілося б також нагадати, що багато живих організмів (бактерії, наприклад) складаються лише з однієї клітини (а віруси - лише з частини клітини). Однак більшість тваринних організмів складається з тисяч, а то й мільйонів клітин, які об’єднані у десятки і сотні чітко визначених типів. Тому самостійно, поза межами організму, частиною якого вони є, існувати вони не можуть. Лише діючи разом, у взаємозв’язку з іншими клітинами, вони дозволяють тварині робити те, що неможливо для дуже просто побудованої колонії бактерій.

Як же побудована клітина тваринного організму і у чому її відмінність від клітин рослин?

За формою клітини тварин дуже різноманітні. Це обумовлено їх пристосуванням до виконання специфічних функцій у різних тканинах і органах. Форма клітин більш менш постійна і характерна для кожного типу. Прикладом можуть слугувати епітеліальні або нервові клітини, одноклітинні тварини інфузорії. Деякі ж клітини, як, наприклад, амеба, мають мінливу форму.

Так як і рослинні клітини, клітини тварин відокремлені від зовнішнього середовища ПЛАЗМАТИЧНОЮ МЕМБРАНОЮ і містять ЯДРО і ЦИТОПЛАЗМУ (мал. 1). Цитоплазма складається з основної речовини (ГІАЛОПЛАЗМИ), ОРГАНОЇДІВ та ВКЛЮЧЕНЬ. Останні являють собою продукти життєдіяльності клітини - крапельки жиру, глікогену (тваринного крохмалю), білкові кристали, пігменти тощо. Включення тимчасово не беруть участь у активному клітинному метаболізмі і є резервними речовинами. Органоїди ж присутні практично у всіх клітинах і виконують важливі специфічні функції у обміні речовин та енергії. Для них характерна певна структура.

МЕМБРАНИ. Кожна клітина відокремлена від середовища ПЛАЗМАТИЧНОЮ МЕМБРАНОЮ, завтовшки 7-10 нанометрів. Але на відміну від рослинних клітин у тваринних клітин немає захисного слою - целюлозної клітинної стінки, яка виділяється зовнішньою поверхнею мембрани клітин рослин. Розглянути більш детально будову клітинної мембрани дозволяє лише електронний мікроскоп. На електронно-мікроскопічних фотографіях ці мембрани мають вид трьохполосних стрічок. Як показали подальші дослідження зовнішні шари цього “пирога” складаються з білкових молекул, а середній - з молекул жиру. І хоча хімічна і фізична природа мембран вивчена ще не повністю, можна вважати, що всі плазматичні мембрани живих клітин побудовані однаково.

Функції цих клітинних мембран різноманітні. Перш за все, мембрани є живою оболонкою, що відділяє внутрішнє середовище клітини від зовнішнього середовища. В той же час, мембрани мають властивості вибіркової проникності, тобто здатності пропускати через себе одні речовини і затримувати інші. Мембрани є живим насосом, який накачує до клітини чи відкачує з клітини деякі фізіологічно важливі речовини. Мембрани - це й своєрідна біоенергетична “фабрика”, яка перетворює, запасає і витрачає енергію. Накінець, мембрани - це дуже чутливий приймальник і перетворювач світлових, звукових, механічних та хімічних сигналів, які поступають із зовнішнього середовища. Практично мембрани беруть участь у любих біологічних процесах, що протікають у клітинах.

ЦИТОПЛАЗМА. Як було вже зазначено вище, цитоплазма складається з основної речовини (гіалоплазми), органоїдів та включень). Гіалоплазма, що утворює напіврідке внутрішнє середовище клітини, включає в себе неорганічні і органічні сполуки. З неорганічних сполук слід, перш за все, відмітити воду, яка складає в середньому до 60-70 % від маси клітини. Крім води у гіалоплазмі присутні різні іони (К+, Na+, Ca2+ і багато інших). Органічні сполуки у гіалоплазмі представлені жирами, вуглеводами та білками. З останніх утворюються мікротрубочки та мікрофібрили, які складають ЦИТОСКЕЛЕТ клітини. Розташовуючись певним чином у гіалоплазмі, вони допомагають клітині зберігати свою форму і пересуватись (що притаманне одноклітинним організмам, а також лейкоцитам - білим клітинам крові).

ОРГАНОЇДИ ЦИТОПЛАЗМИ.

ЕНДОПЛАЗМАТИЧНА СІТКА. Клітини тварин мають більш менш широко розвинутою системою трубочок і цистерн, які відокремлені від цитоплазми плазматичними мембранами. Іноді окремі частини цієї системи відриваються від неї і виглядають окремими пухирцями. Вся оця система в цілому зветься ЕНДОПЛАЗМАТИЧНОЮ СІТКОЮ. Поверхня мембран ендоплазматичної сітки під електронним мікроскопом виглядає по-різному. Одні трубочки мають шершаву поверхню, а інші - гладеньку. Відповідно їх і називають шершавою (гранулярною) і гладенькою (агранулярною) ендоплазматичною сіткою. Один тип сітки може переходити в інший. Різниця у зовнішньому вигляді двох типів ендоплазматичних трубочок обумовлена тим, що елементарні мембрани шершавої сітки вкриті РИБОСОМАМИ. На рибосомах відбувається синтез (утворення) білків, які необхідні клітині. Це одна з найбільш важливих функцій ендоплазматичної сітки. Тут можуть синтезуватися і жири. Крім того, ендоплазматична сітка слугує місцем зберігання, концентрації і переносу продуктів синтезу, які утворились на її мембранах.

Особлива частина ендоплазматичної сітки утворює так званий АПАРАТ ГОЛЬДЖІ, який утворений гладенькими мембранами. Під мікроскопом він має вигляд стопки дископодібних цистерн. Тут утворюються вуглеводи.

Необхідно відмітити, що ендоплазматична сітка нерідко утворює загальну цистерну, яка оточує ядро клітини, а з іншого боку підходить до периферійної мембрани клітини. В результаті цього об’єднуються не тільки виробництво, а й транспорт (перенос) різних речовин по всій клітині.

ЛІЗОСОМИ. Це органоїди клітини, які оточені елементарною мембраною і містять в собі різні ферменти, тобто спеціальні білки, що розщеплюють інші білки, а також жири, вуглеводи і інші речовини. Вони відіграють важливу роль у процесі внутрішньоклітинного перетравлення. У живій цілісній клітині мембрани лізосом перешкоджають виходу ферментів до цитоплазми і зберігають клітину від самоперетравлення. У відмираючої клітини або при розриві мембран ферменти вивільняються і руйнують клітину. Цим, почасти, пояснюється перетравлювання мертвих і відмираючих клітин, а також розсмоктування клітин, яке відбувається під час метаморфозу у хвості пуголовка, наприклад.

МІТИХОНДРІЇ. Їх містять всі живі клітини одноклітинних і багатоклітинних тваринних організмів. Вони можуть мати кулясту, паличкоподібну або ниткоподібну форму, і також вкриті мембраною. Але на відміну від інших органоїдів цитоплазми мембран в них дві: поверхнева - гладенька, і внутрішня - з чисельними зморшками і виступами, які звуться КРІСТАМИ. Ці органоїди рухливі і накопичуються в тих частинах клітини, де це більш необхідно. Кількість їх у клітині може змінюватись - від декількох десятків до декількох тисяч.

Мітохондрії є “електростанціями” клітини, тобто головними центрами, де потенційна енергія поживних речовин перетворюється в таку необхідну кожній клітині ЕНЕРГІЮ, без якої неможлива нормальна життєдіяльність любої живої клітини.

ЯДРО. Його містить кожна клітина тваринного організму. Нерідко в клітині може бути два, а то й більше ядер. Ядро, так як і мітохондрії, оточене двома елементарними мембранами (зовнішньою і внутрішньою) з чисельними порами. Кожна пора є тими “воротами”, через які проходить вихід і вхід різних речовин до ядра. Зовнішня ядерна мембрана з зовнішньої сторони вкрита рибосомами. Всередині ядра знаходиться ядерний сік - КАРІОПЛАЗМА, в якому розташовані ЯДЕРЦЯ (їх може бути декілька) і ХРОМОСОМИ (тільця, що здатні забарвлюватись і які містять одиниці спадковості - ГЕНИ). Кількість хромосом у ядрі любого виду тварин завжди постійна.

Щоб з’ясувати роль ядра в житті клітини, його можна видалити й поспостерігати, як буде вести себе без’ядерна клітина. Така операція була проведена на амебі. Тварина, що була позбавлена ядра, продовжувала жити і рухатись, але ріст її припинявся і через декілька днів наступала загибель. Таким чином, ядро вкрай необхідно для росту і поділу клітин. Ядро контролює активність інших компонентів клітини, від яких залежить структура та функції всієї клітини.

В цитоплазмі тваринної клітини, як ви вже могли помітити, немає таких органоїдів, як ВАКУОЛІ і ПЛАСТИДИ. Наявність цих двох органоїдів та клітинної оболонки і відрізняє РОСЛИННУ клітину від ТВАРИННОЇ. В усьому іншому вони дуже схожі. І так же, як життєдіяльність рослинної клітини лежить в основі існування любого рослинного організму, життєдіяльність тваринної клітини лежить в основі цілого тваринного організму.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1225 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)