АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Глава 6. КРОВОНОСНА СИСТЕМА

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  3. V2: 5 Дыхательная система
  4. V3: Вегетативная нервная система
  5. VI. Система навчаючих завдань
  6. VIII пара ЧМН - преддверно-улитковый нерв, слуховая и вестибулярная система; нистагм, вестибулярное головокружение, вестибулярная,атаксия, синдром Меньера.
  7. VІІІ. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО
  8. Автономна (вегетативна) нервова система
  9. Автономная нервная система
  10. АВТОНОМНАЯ НЕРВНАЯ СИСТЕМА

 

Для здійснення обміну речовин у клітинах і тканинах організму тварини, необхідні постійні доставки поживних речовин, а також кисню, з одного боку, і постійне видалення продуктів розпаду і вуглекислого газу, з іншого боку. Як живлення, так і дихання, і виділення неможливі без постійного переміщення речовин всередині організму.

 

 

ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ БУДОВИ КРОВОНОС-

НОЇ СИСТЕМИ

 

У поодиноких клітин внутрішня циркуляція забезпечується током цитоплазми. У примітивних багатоклітинних організмів, таких як кишковопорожнинні, скорочення стінок тіла призводять до перерозподілу води у гастральній порожнині. Завдяки розчленованості цієї порожнини за рахунок перегородок і каналів, окремі ділянки тіла безпосередньо отримують поживні речовини і кисень, які приносяться з водою, і позбавляються від продуктів розкладу. Теж саме спостерігається і у нижчих червів (планарій), у яких кишечник та всі внутрішні органи оточені з усіх боків рихлою сполучною тканиною - ПАРЕНХІМОЮ. Рух рідини у паренхімі і забезпечує транспорт продуктів живлення і виділення.

Але у більш високоорганізованих тварин (безхребетних і хребетних) виникає спеціальна КРОВОНОСНА СИСТЕМА, яка і зв’язує між собою всі тканини організму. Тому КРОВ і розглядають як СПОЛУЧНУ ТКАНИНУ з розрідженою основною речовиною.

Як і всяка система, що призначена для транспорту рідин, для своєї нормальної роботи кровоносна система повинна включати певні частини: зокрема, систему трубопроводів і пристрій для перекачування (насос). Такою системою трубопроводів у організмах тварин є КРОВОНОСНІ СУДИНИ (артерії, капіляри і вени), а пристроєм для перекачування - СЕРЦЕ (одне або навіть декілька).

Судини, які несуть кров від серця, були названі АРТЕРІЯМИ, ті, що несуть кров до серця - ВЕНАМИ. КАПІЛЯРИ ж - це дуже тонкі і маленькі кровоносні судини у яких багата на кисень (яскраво червона) артеріальна кров, віддаючи його клітинам і тканинам, які їх оточують, та забираючи від них вуглекислий газ, поступово перетворюється на венозну (темну) кров.

Вени відрізняються від артерій тим, що мають меншу товщину м’язового шару, а також наявністю клапанів, котрі допомагають крові рухатись в одному напрямку - до серця (мал....).

Якщо кров рухається в організмі тварини тільки по кровоносним судинам, то говорять тоді про ЗАМКНЕНУ кровоносну систему, а коли частково по судинам, а частково по порожнинам тіла - то про НЕЗАМКНЕНУ кровоносну систему. Безхребетним тваринам притаманні обидва типи кровоносної системи, а от хребетним тваринам лише один - замкнена.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 520 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)