АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КРОВОНОСНА СИСТЕМА ХРЕБЕТНИХ ТВАРИН

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. III ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ (ІСТОРІЙ ХВОРОБ) ПО АКУШЕРСТВУ, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  3. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  4. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  5. V2: 5 Дыхательная система
  6. V3: Вегетативная нервная система
  7. VI. Система навчаючих завдань
  8. VIII пара ЧМН - преддверно-улитковый нерв, слуховая и вестибулярная система; нистагм, вестибулярное головокружение, вестибулярная,атаксия, синдром Меньера.
  9. VІІІ. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО
  10. Автономна (вегетативна) нервова система

Всі хребетні тварини мають замкнену кровоносну систему. Її головною особливістю є висока спеціалізація окремих ділянок судинної системи і велика ефективність забезпечення кров’ю всіх частин тіла тварини.

У водних хребетних тварин (риб) є тільки одне коло кровообігу. Їх найбільш просто побудоване серце починається ВЕНОЗНИМ СИНУСОМ - тонкостінною камерою, до якої поступає венозна кров. Під час скорочення серця кров спочатку потрапляє до ПЕРЕДСЕРДЯ, потім переходить до ШЛУНОЧКА, і вже потім до вузької м’язистої ЦИБУЛИНИ АОРТИ, від якої відходить ЧЕРЕВНА АОРТА. Камери серця розташовані в них в одну лінію (мал....), причому об’єм порожнин в них послідовно зменшується, а товщина м’язових стінок збільшується. Від серця черевна аорта направляється наперед і розпадається на ПРИНОСНІ ЗЯБРОВІ АРТЕРІЇ, які входять до зябер і розгалужуються там на маленькі артерії і капіляри. Капіляри розташовані у поверхневих шарах тканини зябер, вони поглинають кисень і віддають у воду вуглекислий газ. Потім зяброві капіляри зливаються, утворюючи виносні судини - артеріоли і артерії, які об’єднуються у СПИННУ АОРТУ. Спинна аорта потім розгалужується, і її гілки, в свою чергу, також багаторазово розгалужуючись, постачають кров, багату на кисень, до органів голови і тіла. Кров, яка віддала розчинений в ній кисень навколишнім тканинам органів тіла риби, потім збирається у вени, які несуть її до серця.

У тварин, які перейшли до наземного способу життя (амфібій і плазунів, наприклад) виникають два кола кровообігу: МАЛЕ або ЛЕГЕНЕВЕ, і ВЕЛИКЕ. Але остаточного розділення цих кругів у амфібій і плазунів ще немає, оскільки в їх трикамерному серці кров з ПЕРЕДСЕРДЬ (лівого і правого) потрапляє до одного ШЛУНОЧКА. Мале коло кровообігу починається у шлуночку, включає до себе легені і завершується у лівому передсерді (мал....). Велике коло також починається у шлуночку. Кров з нього (а точніше її частина), проходячи по судинах всього тіла, повертається у праве передсердя. Як видно, до лівого передсердя потрапляє артеріальна кров з легень, а до правого - венозна кров з усього тіла. У земноводних у праве ж передсердя потрапляє і домішок артеріальної крові, яка збагатилась киснем у капілярах шкіри і ротової порожнини. Саме подвійне положення амфібій - перехідної групи між водними і суходільними хребетними тваринами, - відображається й на будові їх кровоносної системи. У порожнині шлуночка серця в них виникає система карманів і неповних перегородок, які зменшують перемішування артеріальної і венозної крові, але повністю йому не перешкоджають. При виході зі шлуночка потоки крові потім розділяються: більш багата на кисень кров поступає до голови, більш збіднена - до органів дихання і до інших органів тіла. Такий тип кровоносної системи є перехідним між типово водним і типово наземним. У плазунів ці перетинки у шлуночку серця розвинуті ще більше. А у крокодила серце практично чотирьохкамерне.

Повністю розділені круги кровообігу з’являються лише у птахів і ссавців. Це розділення обумовлене чотирьохкамерністю їх серця і ізолюванням його венозної частини (правої) від артеріальної (лівої). У такому випадку мале коло кровообігу включає в себе правий шлуночок - легеневі артерії - легені - легеневі вени - ліве передсердя (мал....). А велике коло кровообігу включає: лівий шлуночок - аорту - артерії, що ведуть до голови, кінцівок, внутрішніх органів - вени - праве передсердя.

Важливою особливістю кровоносної системи хребетних є еластичність стінок артерій, оскільки в них присутня еластична сполучна тканина, а гладенькі м’язи охоплюють судини кільцеподібно. Це надає можливість судинам розтягуватись при високому артеріальному тиску (під час скорочень серця). У вен стінки тіла тонкіші, м’язових волокон і еластичної тканини в них менше.

У всіх хребетних є ще одна система - ЛІМФАТИЧНА. Лімфатичні судини починаються тонкими трубочками, які розташовані між клітинами тканин тіла. Розміри їх не перевищують розмірів капілярів. Маленькі лімфатичні судини об’єднуються у крупніші, а останні впадають до вен. Лімфатичні судини, як і вени, також мають клапани. Ток лімфи повністю залежить від стискаючої дії навколишніх м’язів. До маленьких кінцевих розгалужень судин лімфа потрапляє з проміжків між клітинами. Сама лімфа - це безбарвна рідина, схожа на кров. Вона омиває клітини тіла. До неї з капілярів потрапляють поживні речовини, кисень, а вуглекислий газ, сечовина і молочна кислота, що поступають з клітин, завдяки їй потрапляють до капілярів. Таким чином, лімфатична система є доповненням до кровоносної системи.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 2629 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)