АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПІСЛЯЕМБРІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК

Прочитайте:
  1. А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.
  2. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  3. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  4. Вклад українських учених у розвиток генетики.
  5. Внесок вітчизняних учених у розвиток генетики
  6. Вплив занять фізкультурою та спортом на будову і розвиток скелета нижньої кінцівки.
  7. ЕМБРІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК І ТУРБОТА ПРО НАЩАДКІВ
  8. Ембріональний розвиток органів і систем
  9. Ембріональний розвиток ссавців
  10. За відсутності лікування порушується розвиток кісткової системи.

 

Після виходу молодої тварини з яйцевих оболонок або з тіла матері починається ПІСЛЯЗАРОДКОВИЙ період його розвитку. Цей розвиток може бути ПРЯМИМ або супроводжуватись ПЕРЕТВОРЕННЯМ (МЕТАМОРФОЗОМ). При прямому розвитку новонароджена тварина вже володіє всіма основними рисами організації дорослої тварини і відрізняється від неї, головним чином, лише меншими розмірами і не до кінця розвинутими статевими залозами, так що післяембріональний розвиток у них зводиться в основному до росту і досягненню статевої зрілості. Прямий розвиток спостерігається, наприклад, у прісноводної гідри, багатьох круглих червів, головоногих молюсків і у більшості хребетних тварин.

При розвитку з метаморфозом (перетворенням) з яйця виходить личинка, яка звичайно має спеціальні личинкові органи. При цьому метаморфоз може протікати з ПОВНИМ або НЕПОВНИМ перетворенням. Другому з них притаманне те, що личинкові стадії поступово переходять одна в одну і личинка все більше наближається до вигляду дорослої тварини. Такий шлях проходять личинки губок, кишковопорожнинних, ракоподібних і частини комах (клопи, коники і таргани). При цьому комахи проходять 3 фази розвитку: ЯЙЦЯ, ЛИЧИНКИ і ІМАГО (дорослої комахи).

Іншим комахам (метеликам, жукам, бабкам, мухам, перетинчастокрилим), а також голкошкірим і амфібіям притаманний зовсім інший шлях метаморфозу - з повним перетворенням. Личинка в них зовсім не схожа на дорослу тварину і справжнє перетворення вона зазнає лише на останніх стадіях розвитку. У комах, наприклад, при такому повному перетворенні цикл розвитку супроводжується проходженням 4 фаз: ЯЙЦЯ, ЛИЧИНКИ, ЛЯЛЕЧКИ і ІМАГО (дорослої комахи). Їх личинки при цьому зовсім не схожі на дорослих тварин: вони нерідко червоподібні, позбавлені складний очей, видимих зачатків крил, часто мають інший тип будови ротових органів. Та й середовище існування в них також інше. Можуть вони також мати і набір личиночних (тимчасових) органів, які не притаманні для дорослих комах: черевні ніжки - в гусені метеликів, павутинні залози - в тієї ж гусені, личинок ос.

Саме на стадії лялечки відбувається докорінна перебудова організації тіла тварини. Комахи, що виходять з лялечки, вже володіють всіма ознаками дорослої тварини: складними (фасетковими) очима, крилами, трьома парами ніг тощо. І якщо основними функціями личинки були живлення і ріст, то фаза імаго (дорослої комахи) зайнята розселенням і розмноженням (чим усувається боротьба за існування між дорослими тваринами та їх нащадками).

Багато тварин замість відкладки яєць народжують личинок чи цілком сформованих молодих тварин, що отримало назву ЖИВОНАРОДЖЕННЯ (ВІВІПАРІЇ). Відбувається це тоді, коли ембріональний розвиток починається ще у вивідних протоках статевої системи самок. Вигодовування ембріону при цьому відбувається по-різному. У деяких кісткових риб мальки розвивається у яєчниках, де живиться його тканиною, яка руйнується і його виділеннями. У інших живородних кісткових риб мальки також розвиваються у яєчниках, але при цьому живляться іншими, дрібнішими, недорозвинутими мальками.

Досить ефективною є здатність, яка виникла у різних тварин, до затримки яйця, що розвивається, і ембріонів в організмі самки, вигодовуючи їх за свій рахунок. В такому випадку кровоносна система матері шляхом особливих анатомічних перетворень живить малят так же успішно, як і тканини власного тіла. Подібні пристосування трапляються у акул, скатів, кісткових риб, ссавців, а іноді, навіть, у безхребетних тварин, наприклад, у скорпіонів. Але найбільш відомі вони у плацентарних ссавців.

ПЛАЦЕНТА розвивається як загальний орган, який утворений вистилкою матки материнського організму і оболонками плоду. Кров матері і плоду пече у плаценті паралельно, розділена лише тонкими стінками кровоносних судин (мал....). Саме тут відбувається обмін поживними речовинами, газами, продуктами обміну речовин між материнським організмом і організмом плода. При цьому тканина плаценти є дуже активною, вона пропускає через себе велику кількість крові і споживає багато кисню. Плацента - не тільки орган живлення, виділення та дихання, але й важлива ендокринна залоза, яка продукуючи велику кількість гормонів, проявляє суттєвий вплив на організм як матері, так і плода.

Стан народжених малят у різних ссавців різний: пацючата, наприклад, народжуються голими, сліпими і безпомічними, зате у морської свинки новонароджені добре розвинуті, можуть ходити і навіть їсти тверду їжу. Різна в них і вага тіла. Так, новонароджений у білого ведмедя складає лише 0,1 % маси тіла матері, а у кажанів - 33%. Станом новонароджених обумовлений, також, і більший або менший період вигодовування і турботи про нащадків, поки малюк не зможе вести самостійний спосіб життя.

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 930 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)