АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ТИПИ НЕРВОВИХ СИСТЕМ БЕЗХРЕБЕТНИХ ТВАРИН

Прочитайте:
  1. A. Ишемический инсульт в стволе мозга в русле вертебробазилярной системы. Альтернирующий синдром Вебера
  2. Cечова система. 1 заняття
  3. I. Противоположные философские системы
  4. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  5. III ЛУЧЕВАЯ ДИАГНОСТИКА ЗАБОЛЕВАНИЙ БРОНХОЛЁГОЧНОЙ СИСТЕМЫ.
  6. III ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ (ІСТОРІЙ ХВОРОБ) ПО АКУШЕРСТВУ, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  7. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  8. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  9. IV. Анатомия кровеносной, лимфатической и иммунной систем
  10. IV. ЛУЧЕВАЯ ДИАГНОСТИКА ЗАБОЛЕВАНИЙ СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТОЙ СИСТЕМЫ.

 

Нервові клітини і нервова система, як така, вперше з’являються у кишковопорожнинних. Це пов’язано з тим, що серед нижчих багатоклітинних тварин вони вже досягли певного рівня організації, а також з їх способом добування їжі. Кишковопорожнинні - хижаки, а оволодіння здобиччю і проковтування її потребує узгодженої роботи всіх клітин тіла, тобто дії тварини, як цілого.

Найбільш примітивна нервова система кишковопорожнинних - ДИФУЗНА - складається з розкиданих по тілу тварини окремих нервових клітин, які контактують між собою (мал....). Таким чином, всі нервові клітини об’єднані в одне нервове сплетіння, яке охоплює все тіло тварини. Така нервова система досить примітивна: в ній немає поділу на центральну і периферійну частини, немає довгих провідних шляхів, які складаються тільки з одних відростків тощо. Така сітка проводить подразнення по всіх напрямках від нейрона до нейрона. Так як кожен з них пов’язаний і з руховими клітинами, то хвиля збудження з будь-якої частини тіла розповсюджується далі і супроводжується хвилею м’язових скорочень.

Тим не менш вже у типі кишковопорожнинних намічається тенденція до концентрації нервових клітин в області ротового диска, а у коралових полипів ще й у підошві. У медуз утворюються нервові згущення по краях парасольки, а у певних місцях кільцевого згущення - ще й скупчення нервових клітин - ганглії.

Подальшим кроком концентрації нервових елементів і ускладнення нервових систем серед тварин є ОРТОГОН - прямокутна решітка з поздовжніх і кільцевих стовбурів у нижчих червів. Еволюція ортогона йде у сторону зменшення кількості стовбурів при зміщенні все більшої кількості нервових клітин у мозок. Цей процес називають гангліонізацією. Він сприяє інтеграції організму в єдине ціле.

Поряд з цим поступово формується МОЗОК. У плоских червів він може утворюватись двояко: або за рахунок потовщення одного з перших кілець ортогону, або за рахунок скупчення нервових клітин на передньому кінці тіла у товщі паренхіми.

Такий же тип нервової системи характерний для цілого ряду безхребетних тварин, зокрема для круглих червів. Мабуть, ортогон слід вважати також вихідним типом нервової системи молюсків і кільчастих червів, оскільки личинки останніх мають близьку до нього будову нервової системи.

У більшості сучасних молюсків нервова система спрощена і їх мозок розвинутий слабко (за виключенням головоногих молюсків - кальмарів, восьминогів). Всі клітини їх центрального нервового апарату збираються у компактні, чіткі ганглії (вузли), що з’єднані нервами (мал....).

У кільчастих червів центральний нервовий апарат складається з мозку, або НАДГЛОТКОВОГО нервового вузла, навкологлоткових нервів та пари нервових стовбурів, які розташовані під кишкою і поєднані з допомогою поперечними перетяжками (мал....). У більшості кільчастих червів нервові стовбури повністю гангліонізовані, причому у типовому випадку у кожному сегменті тіла утворюється по одній парі гангліїв, яка при цьому і іннервує його.

У примітивних кольчеців черевні стовбури широко розставлені і поєднані довгими поперечними відростками так, що утворюється “ДРАБИНЧАСТА НЕРВОВА СИСТЕМА”. У більшості ж відбувається вкорочення відростків і зближення стовбурів, що веде до їх зливання. При цьому ЦНС набуває вигляду ланцюжка. Тому її і називають ЧЕРЕВНИМ НЕРВОВИМ ЛАНЦЮГОМ.

Подібний тип нервової системи зустрічається і у членистоногих. Він лежить глибоко всередині тіла і також складається з мозку, навкологлоткових нервових стовбурів і черевного нервового ланцюжка (мал....), але в них до складу мозку включаються ще й пара черевних гангліїв, які утворюють задній відділ мозку.

На відміну від кільчастих червів у членистоногих широке розповсюдження отримує концентрація черевного нервового ланцюжка за рахунок укорочення поперечних відростків і злиття гангліїв. У ряді випадків, наприклад, у раків і комах, ганглії концентруються лише у голові й грудях, а іннервація черевця в них здійснюється за рахунок довгих периферійних нервів (мал....).

У комах особливої складності досягає головний мозок (надглотковий ганглій). Він складається з трьох гангліїв, які злились. Перший з них (ПРОТОЦЕРЕБРУМ) є найбільш розвинутим. У ньому є декілька центрів, з яких найбільший розвиток отримала пара стовбурових, або грибоподібних тіл. Їх вважають найвищим асоціативним і координуючим центром нервової системи комах. З цим відділом пов’язана і пара дуже великих і складних зорових часток, які іннервують складні фасеткові очі. Друга частина (ДЕЙТЕРОЦЕРЕБРУМ) іннервує вусики, а третя (ТРИТОЦЕРЕБРУМ) - верхню губу.

Підглотковий же нервовий вузол іннервує ротові органи і передній відділ кишечнику. Він також являє собою результат злиття трьох гангліїв.

Така концентрація нервової системи вищих груп комах покращує нервове управління організмом в цілому і сприяє загальному підвищенню їх організації, а отже - кращому пристосуванню їх до умов навколишнього середовища.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 888 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)