АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НЕРВОВА СИСТЕМА ХРЕБЕТНИХ ТВАРИН

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. III ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ (ІСТОРІЙ ХВОРОБ) ПО АКУШЕРСТВУ, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  3. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  4. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  5. V2: 5 Дыхательная система
  6. V3: Вегетативная нервная система
  7. VI. Система навчаючих завдань
  8. VIII пара ЧМН - преддверно-улитковый нерв, слуховая и вестибулярная система; нистагм, вестибулярное головокружение, вестибулярная,атаксия, синдром Меньера.
  9. VІІІ. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО
  10. Автономна (вегетативна) нервова система

 

У хребетних тварин центральна нервова система побудована зовсім по іншому плану. Їх єдиний нервовий тяж має всередині порожнину і розташований на спинній стороні над травною системою. Передня частина їх центральної нервової системи лежить у головному відділі тіла і називається ГОЛОВНИМ МОЗКОМ, а його продовження у шийному, тулубовому і хвостовому відділах - СПИННИМ МОЗКОМ. При цьому вісьовий скелет - ланцюжок хребців і череп - оточують і захищають центральну нервову систему і органи чуттів. СПИННОМОЗКОВИЙ КАНАЛ, який проходить всередині спинного мозку, має своє продовження і у головному мозку - у ШЛУНОЧКАХ ГОЛОВНОГО МОЗКУ. Всі ці порожнини заповнені СПИННОМОЗКОВОЮ РІДИНОЮ, яка за складом схожа на лімфу і продукується спеціалізованою капілярною системою, котра розташована у стінках деяких шлуночків головного мозку.

Тіло хребетних тварин також сегментовано, хоч і не так виразно, як тіло кільчастих червів або членистоногих. Ця сегментація виражається у тому, що від СПИННОГО МОЗКУ через отвори у бічних стінках хребців попарно відходять СПИННОМОЗКОВІ НЕРВИ, по одному з кожного боку кожного сегменту. Спинномозкові нерви частково складаються з аксонів рухових, а частково - чутливих нейронів, тіла яких розташовані у СІРІЙ РЕЧОВИНІ спинного мозку. При цьому сіра речовина спинного мозку розташована в його центрі, навколо спинномозкового каналу, а БІЛА РЕЧОВИНА (вкриті мієліновою оболонкою аксони нервових клітин) - назовні (мал....).

Головний мозок хребетних тварин має більш складну будову. У ньому виділяють 5 відділів: ПЕРЕДНІЙ МОЗОК, ПРОМІЖНИЙ МОЗОК, СЕРЕДНІЙ МОЗОК, МОЗОЧОК і ДОВГАСТИЙ МОЗОК (мал....). Верх переднього мозку - МАНТІЯ - у більшості нижчих хребетних утворена тільки білою речовиною. У плазунів в мантії вже з’являється сіра речовина - зачаток КОРИ ВЕЛИКИХ ПІВКУЛЬ. У птахів, не дивлячись на досить великі розміри переднього мозку, зберігається такий же тип будови. І тільки у ссавців передній мозок помітно збільшується у розмірах за рахунок розвитку сірої речовини на поверхні мантії. Це - КОРА ВЕЛИКИХ ПІВКУЛЬ, яка утворює БОРОЗНИ і ЗВИВИНИ. За рахунок цих звивин і борозен багаторазово збільшується площа її поверхні. У мозочку ссавців також назовні розташована сіра речовина мозку, утворюючи звивини, а всередині - біла речовина. В інших відділах головного мозку все як і в спинному мозку - назовні - біла речовина, а всередині - сера речовина.

Між відділами головного мозку існує й розподіл функцій. Сама передня частина головного мозку первісно пов’язана з НЮХОВОЮ ЧУТЛИВІСТЮ, і ця її функція зберігається навіть у вищих хребетних тварин. Однак у птахів і ссавців нюхові центри менш помітні через сильний розвиток інших відділів переднього мозку. У птахів переважний розвиток отримує група асоціативних ядер, які називають БАЗАЛЬНИМИ ЯДРАМИ. Гадають, що їх функція пов’язана з виключно розвинутою у птахів автоматією поведінки. У ссавців найбільшого розвитку у півкулях головного мозку досягає кора великих півкуль, яка складається з величезної кількості ядер, пов’язаних зі складними руховими актами, такими, як зміна пози, локомоція, мова. До цього можна додати і складний аналіз інформації, яка сприйнята органами чуттів, співставлення її з попереднім досвідом і багато інших “вищих” функцій, які називають інтелектом.

Іншою надзвичайно важливою частиною переднього мозку у всіх хребетних тварин є ГІПОТАЛАМУС. Він об’єднує ядра, які оброблюють поступаючу інформацію, яка пов’язана головним чином з вегетативними функціями. Ці ядра регулюють поступання їжі і води, температуру тіла, впливають на деякі сторони статевої поведінки, виділення сечі і виконують цілий рід інших менш вивчених функцій.

СЕРЕДНІЙ МОЗОК у примітивних хребетних займається тільки обробкою зорової інформації, особливо його складні парні ядра, які називають зоровими долями (горбами). У ссавців ці долі не мають таких великих розмірів і не так складно влаштовані, оскільки обробка частини зорової інформації і них перемістилась до кори головного мозку. Тем не менш ядра середнього мозку в них продовжують відігравати ведучу роль у цілому ряді зорових рефлексів (зміні діаметра зіниці при зміні освітленості, наприклад).

МОЗОЧОК, який за складністю своєї організації нерідко порівнюється з великими півкулями головного мозку, також утворює комплекс ядер, які відповідають за механізм підтримання рівноваги, координацію рухів тіла, а також регуляцію тонусу м’язів і деяких інших фізіологічних процесів.

ДОВГАСТИЙ МОЗОК, який з одного боку поєднується з середнім мозком, а з другого - зі спинним мозком, за устроєм дуже нагадує останній і тому носить назву МОЗКОВОГО СТОВБУРА. Тут розташовані ядра, які відповідають за такі безумовні рефлекси, як дихання, ковтання, ссання, а також деякі інші.

Від головного мозку, так же як і від спинного, відходять парні ЧЕРЕПНО-МОЗКОВІ НЕРВИ, які дуже відрізняються між собою за розмірами та значенням. Складаються вони з тих же самих елементів, що і спинномозкові, однак, як правило, більш спеціалізовані і пов’язані з розвитком найважливіших органів чуттів і спеціальних рухових функцій на передньому, або головному кінці тіла. Встановити сегментацію у відходженні черепно-мозкових нервів зовсім не просто, по-перше, з-за дуже складної організації головного мозку, а по-друге, тому що і мозок, і череп пройшли довгий шлях складних еволюційних перетворень. У ссавців звичайно розрізняють 12 пар черепно-мозкових нервів. Деякі з цих пар являють собою явний результат злиття декількох черепно-мозкових нервів, а одну пару - під’язиковий нерв - скоріше слід назвати першою парою спинномозкових нервів (мал....).

Перша пара черепно-мозкових нервів, яку називають НЮХОВИМ НЕРВОМ, пов’язана зі сприйняттям запахів - дуже важливим органом чуттів в житті хребетних тварин, і, ймовірно, історично розвинулась першою. Друга пара - ЗОРОВИЙ НЕРВ - також є чутливим і передає інформацію від сітківки ока до головного мозку. Третя, четверта і шоста пари - звичайні рухові нерви, які контролюють діяльність м’язів очного яблука. П’яту, сьому, дев’яту, десяту і одинадцяту пари називають ЗЯБРОВИМИ. Всі вони мають схожу будову. Історично ці нерви були пов’язані з зябровими дугами. При цьому скелетні і м’язові елементи зябрових дуг зазнали у вищих хребетних тварин дуже великих еволюційних перетворень і перетворились у велику кількість ніби нічим не пов’язаних між собою структур. Однак ці структури зберегли свою примітивну зяброву іннервацію. Так, п’ята пара черепно-мозкових нервів ссавців, ТРІЙНІЧНИЙ НЕРВ, іннервує щелепи і жуйні м’язи - похідні зябрової дуги, яка розташована спереду від бризгальця. Цей же нерв іннервує маленький м’яз у середньому вусі, який натягає барабанну перетинку і змінює її сприйнятливість до звуків. Сьома пара - ЛИЦЕВИЙ НЕРВ - іннервує у людини мімічні м’язи обличчя, м’язи, які здійснюють рухи губ, носа, повік і щік. А спершу (первісно) цей нерв обслуговував бризгальце. Іннервує він також і ще один невеликий м’яз середнього вуха - М’ЯЗ СТРЕМІНЦЯ, який контролює положення однієї з слухових кісточок - СТРЕМІНЦЯ. Цей же м’яз захищає вухо від занадто гучних звуків.

Дев’ятий черепно-мозковий нерв, ЯЗИКО-ГЛОТКОВИЙ, спершу був пов’язаний з першою зябровою дугою після бризгальця, але у вищих тварин він іннервує деякі малі м’язи піднебіння і глотки. Десятий нерв, БЛУКАЮЧИЙ, разом з одинадцятим, ДОДАТКОВИМ, іннервує всі похідні інших зябрових дуг, починаючи від другої зябрової щілини, і в їх числі більшу частину гортані, глотки і трахеї. З усіх перерахованих нервів сьомий, дев’ятий і десятий приймають участь у сприйнятті СМАКУ. Восьмий нерв, СЛУХОВИЙ, об’єднує аксони, які йдуть від внутрішнього вуха і пов’язані з сприйняттям звукових коливань, сили тяжіння тощо. Для риб цей нерв, найімовірніше, навіть більш важливий, ніж для ссавців, оскільки він у них пов’язаний з діяльністю ОРГАНІВ БІЧНОЇ ЛІНІЇ, багаточисельні рецептори якої розташовані на поверхні голови і тіла риби. Дванадцята пара черепно-мозкових нервів - ПІД’ЯЗИКОВИЙ НЕРВ - іннервує м’язи язику і деякі м’язи шиї. Первісно цей нерв був корінцем спинного мозку, тому він у значній мірі зберігає будову і функції спинномозкового нерву.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1234 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)