АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НЕРВОВА СИСТЕМА

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  3. V2: 5 Дыхательная система
  4. V3: Вегетативная нервная система
  5. VI. Система навчаючих завдань
  6. VIII пара ЧМН - преддверно-улитковый нерв, слуховая и вестибулярная система; нистагм, вестибулярное головокружение, вестибулярная,атаксия, синдром Меньера.
  7. VІІІ. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО
  8. Автономна (вегетативна) нервова система
  9. Автономная нервная система
  10. АВТОНОМНАЯ НЕРВНАЯ СИСТЕМА

 

Для всіх багатоклітинних тварин (крім губок) характерна наявність нервових клітин - НЕЙРОНІВ, які являють собою структурну і функціональну одиницю нервової системи. Як і люба клітина організму тварини, нейрон має ТІЛО, яке складається з ЯДРА і ЦИТОПЛАЗМИ (мал....). Від тіла нервової клітини радіально відходять два або більша кількість ВІДРОСТКІВ. Один з них - АКСОН, звичайно тягнеться на досить значну відстань, інші (їх може бути декілька) - ДЕНДРИТИ, - більш короткі і більш розгалужені (нагадують крону дерева) (мал....). Аксони, об’єднавшись, утворюють паралельні пучки волокон, або НЕРВОВІ СТОВБУРИ (нерви). Достатньо великі, видимі неозброєним оком нервові стовбури включають до себе сотні і навіть тисячі аксонів. Ці стовбури відають скороченням м’язів, а також діяльністю інших ефекторів (наприклад, слинних залоз, шлунка, серця тощо) або передають інформацію від органів чуттів до різних частин тіла тварини.

Аксони, які складають основу помітних (видимих) нервових стовбурів, звичайно тягнуться паралельно, причому кожен з них по всій довжині оточений ОБКЛАДОЧНИМИ КЛІТИНАМИ (у хребетних тварин їх часто називають ШВАННОВСЬКИМИ), або НЕВРИЛЕМОЮ (мал....). В період ембріонального розвитку хребетних аксон нервової клітини входить у заглиблення клітини неврилеми. А повністю розвинутий аксон виглядає так, ніби по мірі росту він обертався навколо осі і “намотував” на себе шари клітин неврилеми, подібно до шарів рулету. Під неврилемою розташована товста складна оболонка, яку називають МІЄЛІНОВОЮ ОБОЛОНКОЮ. Вона складається з шарів жиру і білку, що чергуються, і при достатній товщині обумовлює біле забарвлення аксонів (див. мал....). Навіть в межах одного нервового стовбуру довжина аксонів і товщина їх мієлінової оболонки можуть сильно відрізнятись. Наприклад, деякі з аксонів, що йдуть від спинного мозку до пальців великих ссавців, можуть досягати довжини двох і більше метрів, і товщини від 0,2 до 50 мкм у діаметрі. Звичайно аксон має однаковий діаметр по всій довжині, але поблизу закінчень часто утворює більш тонкі гілочки. Тіла нервових клітин та їх дендрити часто групуються у концентровану масу нервової тканини, яку називають ГАНГЛІЄМ, або НЕРВОВИМ ВУЗЛОМ. Тісно зв’язані групи гангліїв утворюють ЦЕНТРАЛЬНУ НЕРВОВУ СИСТЕМУ (ЦНС). В гангліях закінчення аксонів контактують з тілами або дендритами інших нейронів. Ці контакти, які називають СИНАПСАМИ (мал....), грають надзвичайно важливу роль у функціонуванні нервової системи. В районі синапсу оболонки контактуючих клітин звичайно дещо потовщуються. У випадку, коли аксон рухового нерву закінчується на м’язовій клітині, утворюється особливий тип синапсу, який називають НЕРВОВО-М’ЯЗОВИМ СПОЛУЧЕННЯМ.

Пучки мієлізованих аксонів зустрічаються також і у центральній нервовій системі (ЦНС) хребетних тварин. Збираючись у великі маси, вони надають таким ділянкам білого забарвлення. Тому ці ділянки ЦНС хребетних називають БІЛОЮ РЕЧОВИНОЮ на відміну від СІРОЇ РЕЧОВИНИ, яка утворюється переважно тілами і дендритами нейронів. Колір, таким чином, вказує нам на наявність чи відсутність мієліну.

В залежності від функцій, які вони виконують, нейрони поділяються на ЧУТЛИВІ (або СЕНСОРНІ), РУХОВІ (або МОТОРНІ) і ПРОМІЖНІ (або ВСТАВНІ).

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 417 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)