АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІЗМУ.

Прочитайте:
  1. Виведення лікарської речовини з організму.
  2. Визначити ознаки правильної постави. Як впливає постава на діяльність організму.
  3. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  4. Гуморальний і нервовий рівні регуляції функцій організму. «Теорія нервізму» І.М. Сєченова та І.П. Павлова.
  5. Захисні системи організму.
  6. Методи активної детоксикації організму.
  7. Пролежні - ділянка некрозу шкіри, підшкірної основи, слизових оболонок, які піддаються тиску. Виникає порушення нервово-судинної трофіки тканин в умовах виснаження організму.
  8. Структура залікового кредиту – модулю 1 – Біологічні особливості життєдіяльності людини
  9. Тема 1.1. Основи структурної і функціональної організації організму.

Для підтримання ГОМЕОСТАЗУ (стану динамічної рівноваги внутрішнього середовища) організму постійно потрібна енергія, яку він може отримати лише із зовнішнього середовища. Тому організми являють собою відкриті системи, що здійснюють постійний ОБМІН РЕЧОВИН та ЕНЕРГІЇ з навколишнім середовищем, який полягає у поглинанні рідких і твердих речовин (ТРАВЛЕННЯ), газообміні (ДИХАННЯ), транспорті сполук (ЦИРКУЛЯЦІЯ), їх хімічному перетворенні та виділенню з організму продуктів обміну речовин (ЕКСКРЕЦІЯ) (саме тому організму і потрібні всі вищезгадані системи органів). Під ОБМІНОМ РЕЧОВИН розуміють, таким чином, сукупність змін, які відбуваються з речовинами з моменту їхнього надходження до організму з навколишнього середовища до моменту утворення кінцевих продуктів розпаду і виведення їх з організму.

Усі процеси життєдіяльності організму (скорочення м’язів, травлення, дихання та інші) супроводжуються розпадом молекул органічних речовин. Тому цілком зрозуміло, що життя будь-якої клітини, органа і цілісного організму можливе лише за умов своєчасного і повного їхнього відновлення. Процеси, в результаті яких відбуваються утворення органічних речовин, необхідних для росту, відновлення клітин і забезпечення їхніх функцій називають АСИМІЛЯЦІЄЮ, або АНАБОЛІЗМОМ. Але ріст, відновлення структур та функціональна активність клітин може здійснюватись лише за допомогою енергії, яка утворюється під час процесів ДИСИМІЛЯЦІЇ, або КАТАБОЛІЗМУ – розщеплення органічних речовин на простіші сполуки. Саме тому обидва процеси – АСИМІЛЯЦІЯ та ДИСИМІЛЯЦІЯ – є двома взаємопов’язаними сторонами ОБМІНУ РЕЧОВИН.

Завдяки тому, що в природі діє ЗАКОН ЗБЕРЕЖЕННЯ ЕНЕРГІЇ, згідно з яким енергія не виникає і не зникає, а лише перетворюється з одного виду на інші, найдосконалішим організмом є не той, який здатний найкращим чином реалізувати якусь одну функцію, а той, що може швидко перебудуватися у відповідності з умовами існування, які швидко змінюються. Тому головним принципом функціонування будь-якого організму є: ПОСИЛЕННЯ ОДНІЄЇ ФУНКЦІЇ ВЕДЕ ДО ПОСЛАБЛЕННЯ ІНШОЇ АБО ВСІХ ІНШИХ, УЗЯТИХ РАЗОМ. Таку взаємодію функцій слід вважати конкурентною, оскільки одна функція реалізується за рахунок інших. У більшості випадків тварини намагаються реалізувати таку стратегію, коли функції є взаємодоповнюючими (оптимальний варіант). Удосконалення організмів при цьому досягається за рахунок об’єднання багатьох можливостей, а не використанням однієї, удосконаленої нехай навіть й на самому високому рівні.

Всі функції організму можна поділити на:

1. ті, що забезпечують життєдіяльність самого організму (тобто функціонування всіх органів і систем);

2. ті, що забезпечують відтворення організму (тобто пов’язаних з розмноженням).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 528 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)