АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Захисна функція нормальної мікробної флори рота.

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Гедоністична функція
  3. Захисна функція слини.
  4. Інтегративна функція
  5. Класифікація антибіотиків за спектром протимікробної дії
  6. Комунікативна функція
  7. Координаційна функція
  8. Нагнетательная функция сердца. Систолическая и минутный объёмы, их определение. Объёмная и линейная скорость. Время кругооборота. Течение крови в капиллярах.
  9. Объемная и линейная скорость кровотока, время кругооборота.

Порожнина рота протягом усього життя людини є вхідними воротами для великої кількості мікроорганізмів, проникаючих з харчовими продуктами, при диханні і ін. Всього тут налічується більше 30 видів різних мікроорганізмів. Різноманітність мікробних форм пояснюється сприятливими умовами в порожнині рота для їх розмноження: слаболужною реакцією, рівномірною вологістю, наявністю залишків білкової та вуглеводної їжі. Мікробна флора порожнини рота переважно представлена ​​грампозитивними і рідше грамнегативними бактеріями. Незважаючи на відносну стабільність мікробної флори, в кожної здорової людини в різні періоди життя вона може змінюватися. У плоду порожнина рота стерильна, мікробна флора потрапляє в неї при проходженні дитини через родові шляхи і після першого годування. Переважно аеробний характер мікробної флори рота зберігається до прорізування перших зубів. При появі зубів у дитини в порожнині рота виявляються анаеробні бактерії, збільшується число грамнегативних форм, і мікробний склад набуває такий же характер, як у дорослої людини. Це обумовлено наявністю зубних альвеол і крипт, що створюють сприятливі умови для розмноження анаеробних бактерій. Для беззубих ротів характерне зменшення анаеробної флори; число мікробів збільшується в осіб, що носять зубні протези.

Кількість мікроорганізмів в порожнині рота людини після народження визначається безліччю різних факторів, в першу чергу загальним станом макроорганізму: у здорових людей їх менше, ніж у хворих. У той же час мікробів-антагоністів у здорових більше, що чинить істотний вплив на загальну кількість мікроорганізмів в порожнині рота.

Таким чином, нормальна мікробна флора рота виконує захисну функцію, перешкоджаючи розмноженню занесених із зовнішнього середовища мікроорганізмів. Якщо ж розвиток мікроорганізмів в порожнині рота пригнічується (наприклад, при прийомі антибіотиків), то виникає дисбактеріоз, тобто порушення балансу між постійними мешканцями мікробної флори порожнини рота і наростання випадкової флори. Отже, бактеріальний антагонізм є істотним чинником антибактеріального захисту слизової оболонки рота.

До захисної функції слизової оболонки рота відноситься здатність лейкоцитів, які беруть участь у фагоцитозі, проникати через фізіологічну зубоясневу кишеню. У нормі 1 мл слини містить 4000 лейкоцитів, за годину їх мігрує в порожнину рота близько 500 000. При патологічному процесі в порожнині рота кількість лейкоцитів збільшується.

Регенерація слизової оболонки рота відображає її фізіологічний стан. Протягом доби злущується велика кількість клітин плоского епітелію. Регенерація епітелію відбувається в результаті постійного мітотичного поділу клітин базального і шиповидного шарів. Швидкість відновлення епітелію визначається величиною мітотичного індексу, який коливається залежно від часу доби, віку та статі людини.

Підвищена регенеративна здатність слизової оболонки рота обумовлена ​​ранньою появою в ній глікогену, підвищеним вмістом РНК, а також накопиченням кислих глікозаміногліканів. Швидке загоєння ран слизової оболонки рота обумовлено і наявністю в ній малодиференційованих клітинних елементів, тканинним імунітетом і антибактеріальними властивостями слини.

Буферні властивості слизової оболонки рота полягають у нейтралізації кислих і основних з'єднань і швидкому відновленні рН середовища порожнини рота. Буферні властивості залежать від наявності і товщини рогового шару і секрету слинних залоз. Вони змінюються при наявності патологічних процесів в органах порожнини рота, при цьому рН змінюється в кислу або основну сторону.

Тургор і фізична міцність слизової оболонки рота визначаються здатністю витримувати тиск, стиснення, розтягнення. Тургор обумовлений гідрофільністю слизової оболонки, її еластичністю, яка залежить від стану еластичних і колагенових волокон і розвитку жирової клітковини в підслизовій основі.

 

Таким чином, слизова оболонка рота володіє бар'єрною функцією, яка обумовлена ​​різними анатомічними і функціональними чинниками. До них відносяться: нерівномірність зроговіння, мітотичну активність клітин епітелію і підвищена здатність до регенерації, висока активність обмінних процесів, накопичення глікогену, наявність великої кількості клітинних елементів у власному шарі слизової оболонки і міграції лейкоцитів у порожнину рота, бактерицидну дію компонентів слини, симбіоз і антагонізм мікробної флори, виборча усмоктувальна здатність і фізична міцність слизової оболонки та ін.

 

7. СЕКРЕТОРНІ ОРГАНИ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 427 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)