АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

арттерапія - лікування мистецтвом

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. IV. Відділення для лікування відкритими джерелами.
  3. IV. Немедикаментозне лікування
  4. VІІІ. Лікування.
  5. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  6. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується
  7. Вимоги до результатів лікування.
  8. Внутрішньоутробні інфекції. Причини. Симптоми. Діагностика. Лікування.
  9. Гігієнічні вимоги до відділення для лікування відкритими джерелами

Арттерапія (лат. ars - мистецтво, грец. Therapeia - лікування) являє собою методику лікування за допомогою художньої творчості. Арттерапія сьогодні вважається одним з найбільш м'яких, але ефективних методів, що використовуються в роботі психологами і психотерапевтами.

Можна сказати, що під час сеансів арт-терапії пацієнти отримують важливе послання від власної підсвідомості. Дана методика відноситься до найдавніших і природним формам корекції емоційних станів.. Це допомагає розслабитися і зняти напругу.

У різних країнах існують різні моделі арттерапії. Дуже важливо відзначити, що дана методика не має протипоказань і обмежень. Вона застосовується майже всіма напрямками психотерапії. Знайшла вона також досить широке застосування в педагогіці, соціальній роботі й навіть бізнесі. Арттерапія будь-якій людині дає можливість виразити свій внутрішній світ через творчість.

Види арттерапії

Якщо говорити про класичну арттерапії, то вона включає в себе тільки візуальні види творчості, такі, як: живопис, графіка, фотографія, малювання і ліплення. Але сучасна арттерапія налічує більшу кількість видів методик. До неї відносять також бібліотерапії, маскотерапію, казкотерапія, орігамі, драматерапію, музикотерапія, кольоротерапія, відеотерапія, пісочну терапію, ігротерапії і т.д.

Був розроблений і комплексний метод - арт-сінтезтерапія. Він заснований на використанні поєднання живопису, віршування, драматургії і театру, риторики і пластики. Причому, кількість методик весь час збільшується.

Застосування арттерапія

Техніки арттерапії застосовуються при достатньо широкому спектрі проблем.Це можуть бути психологічні травми, втрати, кризові стани, внутрішньо-і міжособистісні конфлікти, постстрессових, невротичні та психосоматичні розлади, екзистенціальні та вікові кризи. Арт-терапія допомагає розвинути в людині креативність мислення і цілісність його особистості, а також через творчість дозволяє виявити особистісні смисли.

 

Вопрос

Под словом «импровизация» в общем смысле слова многие люди понимают некое неподготовленное ранее действие, которое рождается спонтанно, в данную минуту. В музыкальном искусстве импровизацию воспринимают как «сочинения музыки на ходу», при котором музыкант в процессе исполнения создает новую музыкальную материю. Однако любой импровизатор-инструменталист, особенно работающий в джазе, где импровизация есть атрибут стиля, вам скажет, что импровизация требует большой предварительной работы и тщательной подготовки. Импровизация, по сути, есть результат звучания накопленного музыкального багажа, некоего строительного материала, из которого строится новая музыкальная ткань.
Вокальную импровизацию можно условно разделить на два этапа – вокально-интуитивный и «инструментальный».

1) Вокальная импровизация на первом этап е может показаться занятием довольно простым. Она присуща всем жанрам народной музыки. И действительно, первая ступень импровизации это варьирование темы, легкий уход от основной мелодии за счет введения мелизмов, опеваний определенных нот, а также введения в фактуру индивидуальных вокальных приемов. В основном на этом этапе вокалист действует интуитивно, основываясь на чувствах и эмоциях. И для многих вокалистов такой вид импровизации не представляет больших трудностей.

2) Второй этап вокальной импровизации требует от певца расширять сугубо вокальную (тональную) мелодику и фразировку. Здесь целесообразно ввести в обиход понятие «инструментальной импровизации», при которой вокалист постепенно начинает вводить в импровизационную лексику фразы, пассажи, обороты, присущие больше инструменталистам – духовикам, пианистам, гитаристам и т.д. На этом этапе у вокалиста начинают появляться трудности, которые еще больше возрастают с постоянным усложнением гармонической основы, которая лежит в основе современного джаза. Особенностью инструментальной импровизации является обыгрывание гармонической последовательности по правилам гармонических замен, введения проходящих аккордов, альтераций и надстроек

 

Вопрос

Танцева́льно-дви́гательная терапи́я (ТДТ) — это метод психотерапии, в котором тело является инструментом, а движение процессом, помогающим клиентам пережить, распознать и выразить свои чувства и конфликты. Телесные движения человека рассматриваются как отражение его внутренней психической жизни и взаимоотношений с окружающим миром. Танцевальная терапия базируется на предпосылке, что тело и психика взаимосвязаны

Танець є одним з найдавніших способів, що використовуються людьми для вираження своїх почуттів та емоцій. Він зародився на самому ранньому етапі існування людства. Танець поєднує в собі фізичну, психічну і естетичну діяльність.
У наш час танець став звичним явищем. Він здатний виражати цілу гаму людських емоцій і активно використовується в сучасній терапії. При цьому у вільному русі та імпровізації відбувається спонтанне вивільнення почуттів. Рухи танцю є своєрідним засобом комунікації.

Сучасна танцювальна терапія спрямована на зниження м'язової напруги. Вона сприяє збільшенню рухливості людини. Юнг відзначав терапевтичну цінність артистичних переживань. У танці вони дозволяють з несвідомого витягти неусвідомлені потяги і потреби. Відбувається звільнення людини від них.

Танцювальна терапія може вважатися первинним засобом заохочення невербального взаємодії, як між клієнтом і терапевтом, так і між учасниками.

Вопрос

Розглядають різні форми арт-терапії при роботі з дітьми, підлітками і дорослими. І проте більш розповсюдженими є два основні варіанти арт-терапевтичної роботи - індивідуальної і групової арт-терапії. Кожна з них, у свою чергу, має різновиди.
Індивідуальна арт-терапія
Індивідуальну арт-терапію можна використовувати для широкого кола клієнтів. Так, деякі клієнти (олігофрени, люди похилого віку з порушеннями пам’яті та ін.) у ряді випадків можуть досить успішно займатися з арт-терапевтом як індивідуально, так і в групі: маючи порушену здатність до вербальної комунікації, вони нерідко виражають свої переживання в образотворчій формі. Навіть якщо деякі з них і не можуть створювати художні образи, проста маніпуляція і гра з матеріалами часом виявляється дуже важливим фактором їхньої активізації, тренування сенсомоторних навичок, мислення, пам’яті.

Групова арт-терапія
Групові форми арт-терапевтичної роботи в даний час використовуються дуже широко, причому не тільки в охороні здоров’я, але й в освіті, соціальній сфері.
М.Лібманн наголошує, що групова арт-терапія:
- дозволяє розвивати ціннісні соціальні навички;
- пов’язана з наданням взаємної підтримки членами групи і дозволяє вирішувати загальні проблеми;
- дає можливість спостерігати результати своїх дій і їхній вплив на навколишніх;
- дозволяє опановувати нові ролі, а також спостерігати, як рольова поведінка впливає на взаємини з навколишніми;
- підвищує самооцінку і призводить до зміцнення особистої ідентичності;
- розвиває навички прийняття рішень.

 

32 вопрос

Казкотерапія – лікування казками, спільне з клієнтом відкриття тих знань, які живуть в душі та є психотерапевтичними в даний момент.

Метою казкотерапії є підведення людини до усвідомлення своєї внутрішньої сутності, своєї єдності і неповторності, до відчуття гармонії із собою і світом. У процесі казкотерапії людина навчається сприймати себе такою, якою вона є, усвідомлювати себе й інших людей, кожного, як неповторну індивідуальність. У кожній людині існує потреба у самовираженні, яка здебільшого, залишається незадоволеною, що породжує внутрішній конфлікт.

Вопрос

ЕСТЕТОТЕРАПІЯ - розділ медицини, який вивчає вплив естетичних факторів на здоров'я людини.

Вопрос

Серед групових форм соціальної терапії особливо відомі тренінги особистісного зростання, саморегуляції, рольової поведінки, різні види ігрової терапії, музичні ринги і дискотеки, посиденьки. Соціальний педагог разом з дітьми організує музичні вечори й дискотеки і ставить педагогічні завдання, спрямовані на розвиток навичок спілкування, культури поведінки під час проведення масових заходів.

Вопрос

Драма-терапія - це один з виниклих нещодавно видів арт-терапії, який включає елементи музики, образотворчого мистецтва та танцю. Драма-терапія використовує форму театрального мистецтва і робить її доступною для пацієнтів, щоб вони змогли зміцнювати своє здоров'я і справлятися зі своїми розладами та проблемами. Таким чином, її можна використовувати і з метою попередження, і з метою лікування.
Драма-терапія не є чимось новим: її можна побачити в древніх ритуалах зцілення і театральних виставах багатьох цивілізацій. Але років тридцять тому вона знову з'явилася як сучасний метод психотерапії, який отримав офіційне визнання. Всі компоненти театрального мистецтва - голос, рух, рольова імпровізація, робота з текстом і саме виконання, поряд з використанням масок, костюмів, освітлення та постановки - є невід'ємними складовими драма-терапії.

Драма-терапія в основному працює з драматичною реальністю, часто на матеріалі п'єс, легенд і міфів про різних життєвих ситуаціях. Навпаки, психодрама, взагалі кажучи, працює зі сценарієм життя клієнта, реальними подіями, які відбувалися в його минулому, відбуваються зараз або можуть відбутися в майбутньому.

 

Вопрос

Рецептивная музыкотерапия предполагает восприятие музыки с коррекционной целью. В комплексных коррекционных воздействиях музыкотерапия может использоваться в различных формах.

Различают три формы рецептивной психокоррекции: коммуникативную, реактивную и регулирующую:

1. Коммуникативная — совместное прослушивание музыки, направленное на поддержание взаимных контактов, взаимопонимание и доверия, это наиболее простая форма музыкотерапии, имеющая своей целью установление и улучшение контакта психолога с клиентом.

2. Реактивная, направленная на достижение катарсиса.

3. Регулятивная, способствующая снижению нервно-психического напряжения.

Рецептивная музыкотерапия может проводиться в форме пассивного и активного прослушивания, что определяется особенностями групповой дискуссии, возникающей в процессе музыкотерапии. Чаще всего используется рецептивная музыкотерапия с ориентацией на коммуникативные задачи. Клиенты в группе прослушивают специально подобранные музыкальные произведения, а затем обсуждают собственные переживания, воспоминания, мысли, ассоциации, фантазии, возникающие у них в ходе прослушивания. На одном занятии прослушиваются, как правило, три произведения или более-менее законченных отрывка, каждый по 5—10 мин. Программа музыкальных произведений строится на основе постепенного изменения настроения, динамики и темпов с учетом их различной эмоциональной нагрузки.

 

Вопрос

Рецептивная музыкотерапия предполагает восприятие музыки с коррекционной целью. В комплексных коррекционных воздействиях музыкотерапия может использоваться в различных формах.

Рецептивная музыкотерапия может проводиться в форме пассивного и активного прослушивания, что определяется особенностями групповой дискуссии, возникающей в процессе музыкотерапии. Чаще всего используется рецептивная музыкотерапия с ориентацией на коммуникативные задачи. Клиенты в группе прослушивают специально подобранные музыкальные произведения, а затем обсуждают собственные переживания, воспоминания, мысли, ассоциации, фантазии, возникающие у них в ходе прослушивания. На одном занятии прослушиваются, как правило, три произведения или более-менее законченных отрывка, каждый по 5—10 мин..

Рецептивна музикотерапія - припускає процес сприйняття музики з терапевтичним ефектом, існує в трьох формах: комунікативної - спільне прослуховування музики, що спрямовано на підтримку взаємоконтактів, взаєморозуміння; реактивне – спрямоване на досягнення учнями катарсису; регулятивне – сприяє зниженню нервово-психологічної напруги.

Право вибору активної або рецептивної музикотерапії залежить від вчителя, якому треба враховувати дві умови: зовнішню – час проведення заняття та внутрішню – емоційний настрій класу. Від вчителя вимагається тонке психологічне відчуття класу, характер якого можна фіксувати за допомогою двох карток – червоного та зеленого кольорів. Червона картка символізує стомлення, роздратування; зелена - позитивній настрій, поновлення сил. Картки пропонуються учням на початку уроку і за їх допомогою перевіряється емоційний стан класу у процесі проведення занять, відповідно до якого вчителем застосовується музичний матеріал.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 754 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)