АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Серцево-судинна система.

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. Вегетативная нервная система.
  3. Вегетативная нервная система. Нейротрансмиттеры
  4. Вегетативная нервная система. Симптомы и синдромы нарушения. Методики исследования.
  5. Вегетативная нервная система. Функциональные отличия симпатической и парасимпатической частей вегетативной нервной системы.
  6. Вестибулярная сенсорная система.
  7. Вестибулярная сенсорная система. Ее роль в восприятии и оценке положения тела в пространстве.
  8. Вестибулярная система.
  9. Висцеральная сенсорная система.
  10. Вопрос 15 Вегетативная нервная система.

Серцево-судинна, або кровоносна, система складається з серця, яке виконує функцію насоса, та судини, які несуть кров від серця до органів і тканин тіла (артерії) та приносять до серця (вени). Серце і кровоносні судини утворюють замкнену систему, яка забезпечує транспорт крові по організму. Разом з кров’ю транспортуються різноманітні речовини і виконуються дихальна, видільна, трофічна, регуляторна функції кровоносної системи.

Серце людини розташоване посередині між правою і лівою легенями і трохи зміщене ліворуч. Серце – порожнистий м’язовий орган. Стінка серця утворена трьома шарами: внутрішнім – ендотеліальним, середнім – м’язовим (міокардом) і зовнішнім – сполучнотканинним. Ззовні серце оточене еластичною навколосерцевою сумкою – перикардом, який оберігає його від перерозтягнення під час наповнення кров’ю. Внутрішні стінки навколосерцевої сумки виділяють рідину, що зволожує серце і зменшує його тертя об стінки перикарду під час скорочень. Маса серця людини становить 250-360 г.

Серце складається з чотирьох камер – двох шлуночків у верхній частині органа та двох передсердь у нижній частині органа. Передсердя – це відділи серця, в які кров збирається із вен. Шлуночки – це відділи серця, з яких кров надходить у артерії. Ліва і права частини серця розділені суцільною міжпередсердною перегородкою. Між передсердями і шлуночками містяться клапани. При скороченні передсердь, під тиском крові, клапани відкриваються і пропускають її у шлуночки. При скороченні шлуночків клапани рухом крові закриваються і не пропускають кров назад до передсердя. Таким чином, кров у серці рухається тільки в одному напрямку – від передсердь до шлуночків.

Є два кола кровообігу, які умовно називають великим та малим колами кровообігу або циркуляції крові. Мале коло починається з лівого шлуночка, з якого венозна кров через легеневий стовбур та праву і ліву легеневі артерії надходить до легень. В легенях відбувається оксигенація крові. Артеріальна, оксигенована кров з легень надходить до лівого передсердя через дві праві та дві ліві легеневі вени. З лівого передсердя артеріальна кров потрапляє до лівого шлуночка, звідки починається велике, або системне коло кровообігу. Лівий шлуночок виштовхує артеріальну кров в аорту, звідки вона через артеріальні судини в результаті їх розгалуження роз- поділяється по організму і надходить через артеріоли до капілярів всіх органів та тканин тіла, в яких відбувається газообмін та інші процеси обміну речовин. З капілярів венозна кров збирається венулами у більш крупні венозні судини, які в результаті свого злиття в магістральні вени впадають у праве передсердя у вигляді верхньої та нижньої порожнистих вен.

Кров – це рідка тканина, яка складається з плазми та формених елементів. Плазма – рідка частина крові, складається з води, білків, розчинених в ній кисню, вуглекислого газу, електролітів. Формені елементи займають біля 45% об’єму крові та складаються з еритроцитів (червоних кров’яних тілець), лейкоцитів (білих кров’яних тілець) та тромбоцитів. Тромбоцити беруть участь у згортанні крові, лейкоцити відповідають за імунітет людини, еритроцити наповненні гемоглобіном, який надає їм червоного забарвлення та відповідають за перенесення до органів кисню.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 428 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)