АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вітамінні препарати

Прочитайте:
  1. E. Антигістамінні препарати
  2. Антибактеріальні препарати. Протипаразитарні препарати.
  3. Антидепресанти, препарати літію, адаптогени
  4. Антітромбоцитарні препарати .
  5. Вітамінні препарати
  6. Гормональні препарати
  7. Гормональні препарати
  8. Гормональні препарати
  9. Гормональні препарати та їх антагоністи.

Вітаміни - це велика група біологічно-активних речовин. Думку про існування речовин, необхідних для харчування, вперше висловив російський вчений М.І Лунін (1880 р.), а назву запропонував польський учений К.Функ, який виділив з рисових висівок речовину, що містила азот, і назвав її "життєвий амін" або "вітамін". Як виявилося пізніше, мова йшла про тіамін (вітамін В1).

Вітаміни беруть участь в обміні речовин як кофактори ферментних систем, тому нестача кожного з них призводить до гальмування інтенсивності відповідної біологічної реакції, а в цілому до порушення фізіологічних функцій. Кожний вітамін виконує тільки йому властиву функцію, тому не може бути замінений іншим.

На відміну від інших органічних поживних речовин характерною особливістю вітамінів є те, що потреба в них визначається надзвичайно малими кількостями.

GОсновним джерелом вітамінів для тварин є корми. Деякі вітаміни синтезуються в організмі з провітамінів (наприклад, вітамін А з каротину, вітаміни Д2, Д3 з ергометрину) або за участю мікроорганізмів травного каналу (наприклад, вітаміни групи В).

Тому нестача вітамінів (гіповітамінози) або відсутність (авітамінози) найчастіше розвиваються при нестачі (відсутності) їх або провітамінів у кормах - це первинний або екзогенний гіповітаміноз.

Вторинний або ендогенний гіповітаміноз розвивається при різкому і тривалому порушенні функцій органів травлення - слизової оболонки, печінки, підшлункової залози, коли утруднюється звільнення вітамінів, особливо з рослинних кормів, і всмоктування, а також при дисбактеріозі при тривалому застосуванні протимікробних засобів (сповільнюється синтез вітамінів мікроорганізмами).

Вітамінні препарати широко використовуються в тваринництві, насамперед для профілактики гіповітамінозів, дещо рідше для лікування гіпо- та авітамінозів. Дози препаратів, як правило, не набагато перевищують добову потребу тварин у вітамінах.

За фізичними властивостями розрізняють дві групи вітамінів: водорозчинні і жиророзчинні. Водорозчинні в організмі тварин не нагромаджуються і повинні постійно надходити з кормами або синтезуватися, а жиророзчинні можуть нагромаджуватися в тканинах.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 615 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)