АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Війки та джгутики еукаріотичних клітин

Прочитайте:
  1. Будова і функції апарату Гольджі у рослинній клітині.
  2. БУДОВА ТВАРИННОЇ КЛІТИНИ
  3. Будова хромосомного апарату клітини.
  4. В полі зору помітна секреція безвійчастих клітин.
  5. В яких відділах головного мозку розміщені клітини, що є початком першого нейрону волокон різних парасимпатичних нервів?
  6. Вкажіть,які з нижче перерахованих клітин відносять до гранулоцитів
  7. ГРУДНА КЛІТИНА
  8. Двомембранні органели рослинної клітини, їхні спільні ознаки, будова та функції.
  9. Доведіть функціональний взаємозв’язок одномембранних органел клітини.

Війки і джгутики - органоїди спеціального призначення, що виконують рухову функцію і виступають з клітки. Відмінностей в ультрамікроскопічні будові вій і джгутиків немає. Джгутики відрізняються від війок лише довжиною. Довжина вій становить 5-10 мкм, а довжина джгутиків може досягати 150 мкм. Діаметр їх становить близько 0,2 мкм. Причому клітини, що мають війки і джгутики, у вільному стані мають здатність рухатися. Нерухомі клітини, завдяки руху війок, здатні переміщати рідини і частинки речовин.

Джгутик - це органоид руху у бактерій, ряду найпростіших, зооспор і сперматозоїдів. У клітці звичайно буває від 1 до 4 джгутиків.

Вія - це органоид руху або рецепції у клітин тварин і деяких рослин. Траєкторія руху війок дуже різноманітна. У різних клітинах цей рух може бути маятнікообразние, гачкоподібним, воронкоподібним або хвилеподібним.

Будова війок та джгутиків

Вія являє собою тонкий циліндричний виріст цитоплазми, покритий цитоплазматичною мембраною. Усередині виросту розташована аксонема ("осьова нитка"), що складається в основному з мікротрубочок. У підставі війки знаходиться базальне тіло, занурене в цитоплазму. Діаметри аксонеми і базального тільця однакові (близько 150 нм). Базальне тільце, як і центріолі, складається з 9 триплетів мікротрубочок і має "ручки". Часто в основі війки лежить не одна, а пара базальних тілець, що розташовуються під прямим кутом один до одного подібно діплосоме - центріолі. Аксонема на відміну від базального тільця або центріолі має 9 дублетів мікротрубочок з "ручками", що утворюють стінку циліндра аксонеми.

Фібрилярні структури цитоплазми.

- Мікротрубочки - немембранние органоїди, що представляють собою порожнисті циліндри довжиною близько 200 нм і товщиною близько 25 нм. Мікротрубочки можна виявити в цитоплазмі практично всіх еукаріотних клітин.

- Мікрофіламенти являють собою тонкі (близько 7 нм) білкові нитки, що зустрічаються практично у всіх типах еукаріотичних клітин. Вони розташовані пучками або шарами в кортикальному шарі цитоплазми, безпосередньо під плазмолеммой.

- Проміжні філаменти мають товщину близько 10 нм і також є білковими структурами. Це тонкі неветвящіеся, часто розташовуються пучками нитки. Характерно, що їх білковий склад різний у різних тканинах. В епітелії до складу проміжних філаментів входить кератин. Пучки кератінових проміжних філаментів в епітеліальних клітинах утворюють тонофібрілли.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1515 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)