АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стволові клітини та диферон.

Прочитайте:
  1. БУДОВА ТВАРИННОЇ КЛІТИНИ
  2. Будова хромосомного апарату клітини.
  3. В яких відділах головного мозку розміщені клітини, що є початком першого нейрону волокон різних парасимпатичних нервів?
  4. Двомембранні органели рослинної клітини, їхні спільні ознаки, будова та функції.
  5. Доведіть функціональний взаємозв’язок одномембранних органел клітини.
  6. Еукаріотичні клітини. Загальна будова. Зерниста та незерниста ЕПР. будова та ф-ції.
  7. Життєдіяльність клітини
  8. За білкової зернистої дистрофії клітини зазнають змін
  9. Загальна характеристика клітини. Спадковий апарат клітини. Види поділу клітин.
  10. Зміни збудливості клітини при розвитку одиничного потенціалу дії.

Стовбурові клітини - це незріла клітина, здатна до самооновлення і розвитку в спеціалізовані клітини організму.

Стовбурові клітини поділяють на ембріональні стовбурові клітини (їх виділяють з ембріонів на стадії бластоцисти) і регіональні стовбурові клітини (їх виділяють з органів дорослих особин чи з органів ембріонів більш пізніх стадій). У дорослому організмі стовбурові клітини знаходяться, в основному, в кістковому мозку і, в дуже невеликих кількостях, у всіх органах і тканинах.

^ Властивості стовбурових клітин. Стовбурові клітини самопідтримуючий, тобто після ділення стовбурової клітини одна клітина залишається в стовбурової лінії, а друга диференціюються в спеціалізовану. Такий розподіл називається несиметричним.

^ Функції стовбурових клітин. Функція ембріональних стовбурових клітин полягає в передачі спадкової інформації та утворенні нових клітин. Основне завдання регіональних стовбурових клітин - відновлення втрат спеціалізованих клітин після природної вікової або фізіологічної загибелі, а також в аварійних ситуаціях.

Діфферон - це послідовний ряд клітин, що утворився із загального попередника. Включає стовбурові, напівстовбурові і зрілі клітини.

Наприклад, стовбурова клітина, нейробластів, нейрон або стовбурова клітина, хондробластов, хондроціт і т. д.
12.5 Апоптоз.Сутність поняття.

Апопто́з (від дав.-гр. απόπτωσις — опадання) — найбільш розповсюджений тип запрограмованої клітинної смерті. Іншими словами — це сукупність клітинних процесів, що призводять до загибелі клітини.

Апоптоз — невід'ємна частина життєдіяльності більшості багатоклітинних організмів. Особливо важливу роль він відіграє у процесах розвитку. Наприклад кінцівкичотириногих закладаються як лопатоподібні вирости, а формування пальців відбувається завдяки загибелі клітин між ними. Також підлягають апоптозу більше не потрібні клітини, таким чином зокрема руйнується хвіст у пуголовків під час метаморфозу. У нервовій тканині хребетних під час ембріонального розвитку більше половини нейронівгинуть шляхом апоптозу відразу ж після утворення[2].

12.6 Відмінність некрозу від апоптозу.

Відмінності апоптозу від некрозу пов'язані з відмінностями в їх поширеності, генетичними, біохімічними, морфологічними та клінічними проявами.

Некроз може захоплювати територію, починаючи від частини клітини до цілого органу. Апоптоз поширюється завжди тільки на окремі клітини або їх групи.
.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 655 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)