АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова і функції апарату Гольджі у рослинній клітині.

Прочитайте:
  1. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  2. Анатомічна будова ВНС.
  3. Анатомічна будова кореня.
  4. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  5. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  6. Анатомічна будова листка.
  7. Анатомічна будова мозочка.
  8. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  9. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  10. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.

Ще однією ультраструктурою цитоплазми мембранної природи є апарат Гольджі (рис. 6). Термін апарат Гольджі використовують для позначення усіх диктіосом, або тілець Гольджі в клітині. Диктіосоми - це групи плоских, дископодібних пухирців, або цистерн, які до периферії утво­рюють трубчасті відростки.

Цистерни апарату Гольджі полярні. Вони мають цис-бік, що формується, і транс-бік, що дозріває. Мембрани цистерн, що формуються, за структурою нагадують мембрани ендоплазматичного ретикулума, а мембрани дозріваю­чих цистерн - плазматичну мембрану.

Диктіосоми беруть участь в секреції, а у більшості вищих рослин - в утворенні клітинної стінки. Полісахариди клітинної стінки, які синтезують­ся диктіосомами, накопичуються в пухирцях, які потім відокремлюються від дозріваючих цистерн. Ці секреторні пухирці мігрують і зливаються з плаз­матичною мембраною, при цьому полісахариди, які в них містяться вбудо­вуються в клітинну стінку. Продукти, що накопичуються в диктіосомах не завжди секретуються ними. Деякі речовини утворюються в інших структу­рах, наприклад в ендоплазматичному ретикулумі, а потім транспортуються до диктіосом, де видозмінюються перед секрецією. Вдалий приклад таких речовин - глікопротеїни (важливий будівельний матеріал клітинної стінки). Білкова частина секретується полісомами шорсткого ендоплазматичного ретикулума, а вуглеводна - диктіосомами, де обидві частини і об'єднуються, утворюючи глікопротеїни.

В 1957 р. відомий французький цитолог Р. Бюва достовірно встановив наявність апарату Гольджі і в клітинах рослинних організмів.

Питання про походження апарату Гольджі остаточно не з'ясоване. За да­ними С. Граве, апарат Гольджі формується з ендоплазматичного ретикулума злиттям численних пухирців, які відділяються від його канальців.

Диктіосоми функціонують як секреторні структури, виділяючи з пухир­цями ефірні олії, слиз (клітини кореневого чохлика, залозисті клітини кома­хоїдних рослин) або деякі речовини вторинного синтезу, які з пухирцями надходять у вакуолю.

У рослинних клітинах, особливо меристематичних, буває до 15 апара­тів Гольджі, які беруть участь у формуванні первинної клітинної стінки. Пу­хирці диктіосом збираються в площині поділу на місці майбутньої оболонки між двома новоутворюваними клітинами і зливаються між собою. В мерис­тематичних клітинах порівняно рідко зустрічаються диктіосоми. Навколо 3-5 цистерн групується невелика кількість трубочок і дрібних пухирців.

Під час росту клітини апарат Гольджі активно розвивається. Збільшу­ється загальна кількість диктіосом в клітині і кількість пухирців Гольджі, що відокремлюються від кожної диктіосоми. При переході до стадії формування вторинної стінки кількість і секреторна активність диктіосом досягають найвищого рівня. Ступінь розвитку апарату Гольджі в клітині корелює з інтен­сивністю секреції полісахаридів в її клітинну стінку. Диктіосоми є важливим елементом у механізмі синтезу і секреції речовин клітинної стінки. Цікаво, що диктіосоми апарату Гольджі можуть продукувати пухирці різних типів: великі (500 нм) - прозорі і невеликі (80 нм) - щільні, іноді облямовані. Є дані, що апарат Гольджі є джерелом всіх полісахаридів клітинної стінки.

Не менш важливе значення функціонування диктіосом пов'язане з про­цесом утворення вакуолей і лізисом. Внесок апарату Гольджі в ці процеси може бути суттєвим.

Термін А.Г. використовують для позначення усіх диктіосом, або тілець Гольджі в клітині. Диктіосоми – це групи плоских, дископодібних пухирців, або цистерн, які до периферії утворюють трубчасті відростки. Цистерни полярні. Цис-бік формується, транс-бік дозріває. У 1957 р. відомий французький цитолог Р. Бюва достовірно встановив наявність А.Г. в рослинах. Диктіосоми функціонують як секреторні структури, виділяючи ефірні олії, слиз які з пухирцями надходять у вакуолю. У рослинних клітинах буває до 15 А.Г. які беруть участь у формуванні первинної клітинної стінки. При переході до формування вторинної стінки секреторна активність диктіосом досягають найвищого рівня. Важливе значення функціонування диктіосом пов’язане з процесом утворення вакуолей і лізисом


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 765 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)