АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Назвіть українських вчених, які працювали у галузі анатомії рослин.

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  2. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  3. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  4. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  5. Безпучковий тип вторинної будови стебла трав’янистих рослин.
  6. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  7. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  8. Варіанти анатомії червоподібного відростка та сліпої кишки.
  9. Вегетативно-трофічні порушення в правій руці, симптом Горнера справа. Назвіть найбільш
  10. Вклад українських учених у розвиток генетики.

І.Д.Чистяков відкрив непрямий (мітотичний) поділ ядра.

В.І.Бєляєв відкрив редукційний поділ ядра - мейоз.

Видатний вчений С.Г.На ваш ин (1857-1930) заснував галузь анатомії - ка­ріологію, науку про будову ядра та відкрив явище подвійного запліднення у рослин.

Питання про закономірності анатомічної будови рослин висвітлено до­сить детально у працях К.А.ТІмірязєва (1843-1920). Особливого значення Тімірязєв надавав фізіологічній анатомії. Він зазначав, що останнім часом до­слідники бачать у системах структури органів не лише геометричні форми, а насамперед їхню фізіологічну функцію.

Великий внесок у розвиток анатомії рослин зробив І.П.Бородін (1847- 1930). Його перший в Росії підручник „Анатомія рослин" не втратив свого на­укового значення й досі. Бородін досліджував структуру листка жовтяниці, вивчав розподіл продихів на листку плауна і виявив продихи на листках під­водних рослин, хоча до цього вважали, що в епідермі таких рослин продихів немає. Цікаві дослідження належать Бородіну з питань накопичення в рос­линах так званих баластних речовин, які, утворюючись внаслідок процесу обміну, не виділяються з рослинного організму, а залишаються в ньому у ви­гляді твердих включень. До них належать кристали оксалату кальцію, магнію та інші речовини.

І.А.Сурож (1870-1929) у 1911 р. опублікував анатомічний визначник де­ревних порід, а ще раніше ПА.Боровиков (1881-1958) описав епіксилію та гіпоксилію гілок дерев.

Вивчаючи водний режим рослин і розробляючи фізіологічні особли­вості їхньої посухостійкості, М.О.Максимов (1880-1952) виявив дуже важли­ву закономірність між анатомічною структурою рослин і випаровуванням ними води. Він з'ясував, що посухостійкі рослини характеризуються дея­кими анатомо-фізіологічними ознаками, які забезпечують їм перенесення посухи.

Детальніше закономірності будови органів залежно від висоти розташу­вання їх на стебловій частині рослин вивчав В.Р.Заленський (1875-1923). Він виявив, що анатомічна будова листків пов'язана з їхніми фізіологічними влас­тивостями. Наприклад, верхні листки характеризуються вищою асиміляцією, вищою концентрацією клітинного соку і, відповідно, зміненою анатомічною будовою (більшою кількістю продихів на одиницю поверхні, меншими роз­мірами клітин, щільнішим розташуванням водоносних судин тощо). Зален- ського вважають основоположником кількісної анатомії рослин.

На особливу увагу заслуговують праці відомого радянського анато­ма В.Г.Александрова (1887-1964). Він багато працював над питаннями фізіологіч­ної та прикладної анатомії, досліджував анатомо-фізіологічні особливості трав'янистих рослин та анатомію листка. Цікаві його дослідження водопос­тачання листка залежно від його структури, а також будови стебла та впливу його на будову листків.

В.Г.Александров разом з Л.І. Джапарідзе (1905-1972) вперше виявили роздерев'яніння як нормальний стан онтогенезу рослин, що відбувається в центральній частині стебла або в паренхімній тканині під час достигання плоду. Ці дослідження мають значення для вивчення технології деревини, її міцності та стійкості.

Видатний радянський ботанік ВЛ.Комаров (1869-1945) також приді­ляв увагу питанням анатомії рослин. Широко відомий його підручник „Курс практичної анатомії рослин".

Проблемам фізіологічної та патологічноїанатомії деревини, еволюційній, екологічній та порівняльній анатомії присвячені численні праці А.О.Яценка- Хмелевського. Він також запропонував термінологію та методику палеобота­нічних досліджень деревини, яку знаходять під час археологічних розкопок.

Осередком проведення анатомічних досліджень в Україні став Київський університет св.Володимира. Початком реального становлення анатомічних досліджень рослинних організмів в університеті можна вважати наукову й педагогічну діяльність приват-доцентів І.Г.Борщова (1833-1878) і Я.Я.Вальца (1841-1904). Ще на початку свого наукового шляху Я.Я.Вальц вивчав будову судинних пучків кореневищ папоротеподібних. Цікавою є докторська дисер­тація професора І.Г.Борщова (1833-1878) написана в 1867 році „Про сітчасті паренхімні елементи первинної кори Сегаредіае арЬуІІае та їх співвідношен­ня з молочниками". Цей же напрям продовжив професор І.Ф.Шмальгаузен (1849-1894) в праці„Дослідження розвитку молочників у рослин" (1877).

Особливого розвитку анатомія рослин у Київському університеті набу­ла під час роботи Й.В.Баранецького (1843-1905), який організував першу в Україні лабораторію фізіології та анатомії рослин і став видатним представ­ником цих дисциплін. Його по праву вважають фундатором фізіології й ана­томії рослин в Україні. Анатомічні роботи Баранецького були досить різно­манітні за змістом, без єдиної чіткої наукової спрямованості. Проте вони і до цього часу не втратили своєї оригінальності й наукового значення. В праці И.В.Баранецького „Спосіб потовщення стінок паренхіми" (1886) було висвіт­лено питання механічної міцності, яка зумовлена способом розташування потовщень. Подальший розвиток анатомії рослин в університеті пов'язаний з на­уковою й педагогічною діяльністю К.А.Пурієвича (1866-1916). Саме в період його діяльності в 1900 р. з кафедри ботаніки було виділено кафедру анатомії та фізіології рослин, яку протягом 16 років (1900-1916) він і очолював.

Значний внесок у світову й вітчизняну анатомічну науку зробив всесвіт­ньо відомий вчений М.ПХолодний (1882-1953), який викладав фізіологію та анатомію рослин в університеті. М.Г.Холодний приділяв багато уваги анатомічним дослідженням. Він ши­роко застосовував анатомічні методи під час вивчення фітогормонів коле­оптилів злакових рослин, фототропізмів і геотропізмів внутрішньої будови дочірніх особин і соковитих листків молодила тощо.

М.Н.Мойсеєва - виявила структурно- функціональні особливості хлоропластів обкладинок судинно-волокнистих пучків та інших глибинних тканин пагонів як продуцентів фітогормонів й ін­ших фізіологічно-активних сполук.

Д.П. Проценко - виявив зміни в структурі плодових культур деревних порід і зла­ків під час дії на них морозів, посухи, при поляганні, ґрунтовому засоленні, дослідив можливість регенерації таких пошкоджень, з'ясував закономір­ності ембріогенезу адвентивних і сплячих бруньок у деяких трав'янистих рослин та плодових дерев. Проценко разом зі своїми колегами та учнями (Л.К. Поліщук (1913-1979), С.Я. Мінінберг (1910-1991), О.В. Брайоном (1937- 2003)) дослідив адаптивні зміни основних органел клітини - хлоропластів за впливу несприятливих факторів середовища..

Питання різноякісності тканин, органів і частин рослин в онтогенезі в цей же період вивчав професор І.П.Білокінь (1914-1975).

Д.П.Проценко створив перший україномовний підручник„Анатомія рос­лин", який було видано у 1963р. Доповнене практичним курсом та оновлене О.В.Брайоном у співавторстві із В.Г.Чикаленко видання підручника вийшло у 1992 році. Ця книга користується увагою науковців і сьогодні.

Професор О.В.Брайон плідно працював над упровадженням можливос­тей флуоресцентної мікроскопії для цитофізіологічної характеристики рос­линних об'єктів за показниками їхньої природної флуоресценції. Отже, вітчизняні вчені відкрили нові напрями в дослідженні анатомії рослин. Своїми працями вони сприяли подальшому розвиткові цієї галузі біології. Вони розробили шляхи застосування анатомічних методів дослі­дження для вирішення як теоретичних, так і практичних проблем.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 545 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)