АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Потовщення клітинної стінки. Які речовини відкладаються за типом інкрустації, а які за типом адкрустації.

Прочитайте:
  1. C. Мінеральні речовини, білки
  2. II. Снотворные средства с наркотическим типом действия
  3. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  4. Виведення лікарської речовини з організму.
  5. Види дії лікарської речовини.
  6. Вкажіть які біологічно активні речовини відносять
  7. Вплив навколишнього середовища на взаємодію організму і лікарської речовини.
  8. Встановлено, що патологічний процес локалізовано на рівні білої речовини
  9. Заболевания со сложным типом наследования
  10. Залежність фармакологічного ефекту від дози лікарської речовини.

Потовщення клітинної стінки. Вторинна стінка досить часто відкла дається не суцільним безперервним шаром, а у вигляді потовщень різного

типу: спіраль різної крутизни і частоти витків, подвійна спіраль, кільця та сітка. Залежно від цього розрізняють такі типи потовщень клітинної стінки: кільчасті, спіральні, сітчасті, драбинчасті та ін. Є також проміжні типи потов' щень: кільчасто-спіральний або спірально-кільчастий. Спіральні, кільчасті, сітчасті та пористі потовщення особливо характерні для найпоширеніших ксилемних елементів - судин.

Різні типи потовщення клітинної стінки відповідають певним етапам он­тогенезу рослини. Так, спіральні та кільчасті судини характерні для ранніх фаз розвитку, коли орган ще росте. Дуже потовщені судини під час росту перешкоджали б розтягуванню органа в довжину, а кільчасті і спіральні по­товщення не протидіють його видовженню. При цьому провідні елементи не ідавлюються, а ділянки клітинної стінки між кільцями або спіральними по- ювщеннями частково зберігають здатність до видовження. Коли ріст органа м довжину закінчується, кільчасті і спіральні судини доповнюються значно міцнішими сітчастими, драбинчастими і пористими потовщеннями.

У деяких клітинах вторинна стінка утворює численні вирости у бік прото­пласта - протуберанці, які утворюють у клітинних стінках складний лабіринт. У результаті утворюється велика поверхня клітинної оболонки. Така будова стінки характерна клітинам, які транспортують мінеральні й органічні речо- нини. Часто лабіринт утворюється не на всій внутрішній поверхні клітини, а з одного її боку, де активніше відбувається транспортування речовин.

Особливим типом потовщення клітинної стінки є утворення цистолітів - своєрідних гроноподібних виростів стінки у внутрішню порожнину клітини.

Основою цистоліта є целюлоза з пектиновими речовинами, які просо­чені карбонатом кальцію або оксидом кремнію (IV). Утворення цистолітів пов'язане з особливостями обміну речовин і мінерального живлення, як це і постерігається при утворенні кристалічних включень в рослинних клітинах. Це все внутрішні потовщення клітинної стінки.

Розрізняють ще і зовнішні потовщення, які бувають на поверхні стінки кпітини, не з'єднані або частково з'єднані з іншими клітинами. Такі потов­щення бувають, зокрема, на клітинній стінці пилкових зерен у вигляді гачеч­ків, шипиків, сітки, на зовнішніх стінках клітин епідерми тощо.

Різноманіття потовщень клітинних стінок пояснюють, по-перше, відмінностями умов формування клітин в первинних і вторинних тканинах, по­-друге відмінностями їх функціональної спеціалізації. Особливості потовщень клітинної стінки розглядають як ознаки, що мають таксономічне значення.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 597 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)