АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Марчелло Мальпігі та Неемія Грю, їхній вклад в розвиток анатомії рослин.

Прочитайте:
  1. А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.
  2. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  3. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  4. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  5. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  6. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  7. Безпучковий тип вторинної будови стебла трав’янистих рослин.
  8. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  9. Варіанти анатомії червоподібного відростка та сліпої кишки.
  10. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.

Періоди розвитку анатомії рослин.

Як і фундаментальні науки, анатомія пройшла довгий шлях розвитку, вона зароджувалася у збиранні й об'єднанні різних фактів, що зайняло в буквальному розумінні тисячоліття. Початком розвитку анатомії рослин слід вважати період,, коли почала розвиватись оптична техніка, а саме: коли вперше було виготовлено збіль­шувальні лінзи. Велику роль у розвитку анатомії рослин відіграло винай­дення мікроскопів, оскільки внутрішні елементи тіла рослини дуже дрібні і через те недоступні для безпосереднього візуального дослідження. Наступним етапом був період, коли з'явились праці італійського вченого Марчело Мальпігі (1628-1694) "Уявлення про рослинну анатомію"та англійського мікроскопіста Неемія Грю (1641-1712) „Початок рослинної анатомії". Обидва працювали незалежно один від одного, написали чимало праць про внутрішню будову рослин і по праву вважаються основоположниками анатомії рослин.

 

Марчелло Мальпігі та Неемія Грю, їхній вклад в розвиток анатомії рослин.

Термін “Анатомія рослин” запровадили італійський вчений М. Мальпігі і англійський вчений Н. Грю (1671). На сучасному етапі розвитку ботанічної науки з анатомії відокремилась в самостійний розділ цитологія рослин. Про свої дослідження будови рослин два визначні ботаніки того часу англієць Неємія Грю та італієць Марчелло Мальпігі доповіли 29 грудня 1671 р. на засіданні Лондонського наукового товариства. Цю дату — 29 грудня 1671 р. вважають роком зародження анатомії рослин як самостійного розділу ботаніки. Марчело Мальпігі описав клітини у тілі рослин і назвав їх „мішечками", він описав волокна і трахеї-..спіральні трубочки у деревині". Перші праці Неемія Грю були більше морфологічними, ніж анатомічни­ми. В 1682 р. в своїй праці він старанно описав тонку будову рослин. Грю роз­різняв у тілі рослин різноманітні конструктивні елементи, серед них клітини, або пухирці. Із численних пухирців, на думку Грю, складається паренхіма - „соковиті ділянки у тілі рослин". Грю розрізняв у стеблі тканинні комплекси. У 1671 р. він_уперше запро­понуйте термін тканини. Серед тканин він виділяв розташовані вертикально повітряні судини - трахеї. Саме він помітив також дуже важливу структур­ну особливість радіального розташування ксилеми в корені і встановив, що його провідні тканини зосереджені в центральній частині органа, чого не­має в стеблі. Мальпігі і Грю вперше чітко і систематизовано дослідили будову рослин­ного організму і показали, що він складається з органів, а органи - з окремих елементів, дуже дрібних, часто виповнених рідким вмістом і вкритих кожний щільною оболонкою. Тверді органи і тканини рослин, за їхніми даними, скла­даються переважно з волокон і трубчастих утворень.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 582 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)