АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Біомеханізм пологів.

Прочитайте:
  1. B. У ІІ періоді пологів.
  2. Акушерка ЖК проводить заняття з безпечного материнства та батьківства та інформує слухачів про періоди пологів. Перечисліть їх назви.
  3. Періоди і біомеханізм родів
  4. Роділля у II періоді пологів. При піхвовому дослідженні визначено лицьове передлежання плода. Яким розміром прорізується голівка?

При розташуванні потилиці плоду назад (це найчастіше спостерігається при другій позиції) у більшості випадків потилиця, описуючи більш значну дугу (135), повертається під лобкове зчленування. При цьому стріловидний шов, що стоїть в одному із косих розмірів таза в залежності від позиції(при першій в лівому, при другій в правому)спочатку переходить в поперечний розмір, потім в протилежний косий і, нарешті, в прямий. Таким чином, у процесі другого моменту

Біомеханізму пологів відбувається самовільні зміни заднього виду на передній. У випадках, коли цієї зміни не відбувається, пологи ідуть в задньому виді потиличного передлежання (близько 1% потиличних передлежань.)

Перший момент ---згинання голівки. Вона здійснює перше обертання навколо поперечної осі (згинання), провідною точкою є середина між великим та малим тім’ячком.

Другий момент ---внутрішній поворот голівки. Друге обертання голівки відбувається навколо поздовжньої осі, стріловидний шов, описуючи дугу 45, з косого розміру входить в порожнину таза переходить в прямий розмір виходу. При цьому поворот вважається неправильний, тому що потилиця і відповідно мале тім’ячко виявляються поверненими до крижів, а велике тім’ячко-до лобка. Природно, що при повороті потилиці назад переміщується назад і спина плоду. Крім поворотів голівка здійснює поступальні рухи,до закінчення другого біомеханізмів пологів велике тім’ячко під впливом скорочень матки і черевного пресу опускається все глибше і, нарешті, повністю розміщується під лобковим зчленуванням.

Третій момент ---додаткове згинання голівки. Точка фіксації---передній край великого тім’ячка підходить під нижній край лобкового зчленування, і відбувається максимальне вгинання голівки. Це дає змогу потилиці опуститись якомога нижче і, таким чином, більше вийти з ділянки вульворного кільця.

Четвертий момент ---розгинання голівки. Голівка впирається в крижово-куприкове зчленування ділянкою підпотиличної ямки (друга точка фіксації) і виконує розгинання. Голівка прорізується окружністю що відповідає середньому косому розміру (suboccipito-frontalis-33см) Голівка проходить над промежиною великим поперечним розміром (d.biparietalis), що дорівнює 9,25-9,5 см, в той час як при передньому виді потиличного передлежання проходить під промежиною малим поперечним розміром (d.bitemporalis) який дорівнює 8 см.

П’ятий момент --- зовнішній поворот голівки і внутрішній поворот тулуба відбувається так само, як при пердньому виді потиличного передлежання. При задньому виді потиличного передлежання просування голівки по пологових шляхах здійснюється з утрудненням. Зазначені особливості призводять до більш затяжного перебігу періоду зігнання, зумовлюють дуже значні розтяжки та пошкодження м’яких тканин тазового дна і промежини, вторинні слабкості пологової діяльності.

 

 

Резюме пологів.

Пологи II, нормальні. Плацентарна недостатність плоду, цервіцит вагітної, піодермія лобка.

Епізіотомія. Епізіоразія.

Народилася жива доношена дитина(дівчинка), без асфіксії та родової травми, вагою 3500 г.

Плацента відшарувалась самостійно, без дефектів, оболонки цілі, додаткових оболонок не виявлено. Пологи відбулися згідно плану.

Період пологів:

Води відійшли: 24.01.02. в 14-00—14-20хв Загальна тривалість пологів: Народження

Повне відкриття: 24.01.02. в 17-00хв II-й період: 25 хвилин дитини(в 17-20)

Початок потуг:24.01.02. в15-35хв III-й період: 5 хвилин

 

Щоденник перебігу раннього післяпологового періоду

24.01.02 18-20 PS:78 уд/хв АТ:110/70 мм.рт.ст. T=36.7   Загальний стан породіллі задовільний. Матка на 1.5 см. нижче від пупка, скоротилась, ознак видимої кровотечістатевих органів немає. Для профілактики кровотечі в ранньому післяпологовому періоді зроблена в/м ін’єкцію окситоцину 5 ОД. Гемодинамічні показники в межі норми. Тиск до і підчас родів мав стабільний характер(від 110/70до 120/80мм.рт.ст.) Породілля 2-і години знаходиться під наглядом лікарів у родильному блоці, а потім переведена в післяпологову палату

 

Листок призначень.

Призначення 25.01.02 26.01.02 27.01.02 28.01.02

Стіл №15 +_ + + +_

Заг.аналіз крові, RW +

Загальний аналіз сечі +

Туалет промежини 4 р/д + + + +

Туалет швів + + + +

Обробка сосків + + + +

УФО на молочні залози + +

ЛФК + + + +

Група крові, Rh +

Біохімія крові(заг.білок, цукор, білірубін,

креатинін, сечовина) +

Консервативна терапія:

1) Sol. Folliculini 30000 od в/м 1р/д + +

2) Sol. Glucosae 40 % в/в + + + +

Vit.C 5%-3,0 в/в + + + +

Cocarboxylasa50 mg в/в + +

3) Vit. B1—1,0 g 1 р/д + + + +

Vit. B6---1,0 g 1р/д + + + +

4) Sol.Calcii glucon. 10 %---10,0 в/в + +

5) Sol.Glucosae 5%--200,0 1 р/д в/в +

6) Оxytocini 1 ml(5 od) +

7) Sol.Riboxini 2%---10,0 1р/д в/в + + + +

 

 

 

Щоденник післяпологового періоду.

25.01.02. PS:80 уд/хв АТ=120/80 мм.рт.ст. T=36.6   Загальний стан роділлі задовільний. Молочні залози збільшені, м’які; соски не болючі, багато молока. Висота стояння матки на 2.см. нижче пупка. Матка щільна, не болюча. Виділення з піхви помірні, кров’янисті. Помірна болючість м’яких тканин тазового дна при рухах та при обстеженні. Сон не порушений. Болючість з боку внутрішніх органів не виявлено. Стан швів: сухі, чисті, не інфільтровані, набряки відсутні. Шви оброблені зеленкою. Сечопуск не порушений, не болючий 5-7 р/д
26.01.02. Ps:80 уд/хв АТ=120/80 уд/хв Т=36.6 Загальний стан роділлі задовільний. Молочні залози збільшені, м’які; соски не болючі, багато молока. Матка щільна, не болюча. Виділення з піхви помірні, кров’янисті. Помірна болючість м’яких тканин тазового дна при рухах та при обстеженні. Сон не порушений, болючість з боку внутрішніх органів не виявлено. Стан швів: сухі, чисті. Шви оброблено зеленкою. Сечопуск не порушений, не болючий 5-7 р/д. Серце-тони чисті, ритмічні. При огляді зовнішніх статевих органів набряків, варикозних вузлів не виявлено. В ділянці входу в піхву наявні садна та кров’яні виділення в слизову оболонку. Дослідження в дзеркалах: Слизова піхви та шийки матки сильно рожевого кольору, ціла. Ерозій, тріщин, поліпів не виявлено.Стінки піхви дещо набряклі. Взято мазок на мікрофлору з шийки матки, піхви, уретри.  

 

 

28.01.02 PS:78 уд/хв АТ=120/80 мм.рт.ст. Т=36.6     Загальний стан роділлі задовільний. Молочні залози збільшені, м’якісоски не болючі, багато молока. Матка щільна не болюча. Висота стояння матки на 2 прямих пальця вище лона. Скарг пацієнтка не подає. З піхви серозно-кров’янисті виділення. Сечопуск в нормі. Знято 4 шви. У верхній третині рани розходження на 2 см, оброблено зеленкою танаправлено на УЗД. УЗД:Uterus 11/2*6/4*10*9 Порожнина: 1.1

 

Щоденник розвитку новонародженого.

             
   
             

 

Вади розвитку плода, пологові травми відсутні. Дитина народжена у відділі новонароджених 24.01.02. о 17-20 хв. Дитину оглянуто о 17-30 хв.

Загальний стан задовільний, положення дитини активне, крик голосний, м’язовий тонус збережений, родових переломів не було. Груди бере активно. Шкіра блідо-рожева, в складках є змазка. Видимі слизові бліді, гладенькі. Пуповинний залишок без особливостей. При огляді голови шви міцні, тім’ячки не заміщені кістковою тканиною, пологових пухлин немає. Грудна клітка без відхилень, обидві сторони беруть участь в акті дихання. Дихання часте, поверхневе, везикулярне. Шумів при аускультації не виявлено. Частота дихання 50 уд/хв. Серцебиття 140 уд/хв, ясне, ритмічне.

Нервова система без особливостей. В дитини присутні всі рефлекси характерні даній віковій групі. Органи черевної порожнини в нормі. Великі статеві губи прикривають малі і клітор Об’єм рухів в повному обсязі.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 564 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)