АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хвороби зубо-щелепної системи

Прочитайте:
  1. II ОБ’ЄМ ТА ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ
  2. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  3. II. Хвороби щитоподібної залози
  4. III. Хвороби гіпофіза, парашитоподібної і надниркових залоз
  5. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  6. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  7. Адаптація зорової сенсорної системи
  8. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  9. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  10. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

1. Мікроскопічне дослідження видаленого зуба виявило руйнування емалі та дентино-емалевого сполучення; дентинні канальці розширені, заповнені мікробними масами. Відростки одонтобластів в стані дистрофії та некрозу; зустрічаються осередки демінералізації дентину. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Середній карієс.

B. Поверхневий карієс.

C. Глибокій карієс.

D. Флюороз.

E. Карієс цементу.

2. При гістологічному дослідженню тканини пульпи зуба встановлено заповнення більшої частини його порожнини сполучною тканиною із значною кількістю колагенових волокон, з клітинними інфільтратами, які складаються переважно із лімфоцитів та плазматичних клітин. Частина колагенових волокон з ознаками гіалінозу; зустрічаються осередки петріфікатів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Фіброзний пульпіт.

B. Гранулюючий пульпіт.

C. Гангренозний пульпіт.

D. Гангрена пульпи.

E. Дифузний гнійний пульпіт.

3. У хворого після травми знайден осередок гнійного запалення в альвеолярному відростку щелепи з зовнішнього боку з виникненням підокістного абсцесу та набряком прилеглих м'яких тканин. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Гнійний періостит.

B. Серозний періостит.

C. Хронічний фіброзний періостит.

D. Хронічний гіперпластичний періостит.

E. Осифікований періостит.

4. У паціента, що звернувся за допомогою до стоматолога у розм'якшеному дентині премоляра знайдено каверну. Між каріозною порожниною і пульпою зберігається вузкий шар дентину. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Глибокий карієс.

B. Поверхневий карієс.

C. Середній карієс.

D. Крейдова пляма.

E. Флюороз.

5. У вагітної жінки 24 років виявлено пухлиноподібне утворення на яснах різців округлої форми. Мікроскопічно складається з колагенових пучків та невеликої кількості клітин. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Епуліс фіброматозний.

B. Епуліс ангіоматозний.

C. Епуліс гігантоклітинний.

D. Фіброматоз ясен.

E. Гіпертрофічний хронічний гінгівіт.

6. При огляді порожнини рота на вестібулярній поверхні різців, премолярів верхньої щелепи виявлено чашеподібної форми зменьшення емалі і дентину; дефекти болісні. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Ерозія зубів.

B. Клиноподібний дефект.

C. Некроз твердих тканин.

D. Флюороз.

E. Гіпоплазія емалі.

7. При мікроскопічному дослідженні видаленого зуба виявлено осередок руйнування емалі в межах дентино-емалевого сполучення зі скопиченням у ньому мікробних тіл, зникненням з емалевих призм солей кальція та порушенням межпризменної речовини; місцями призми зруйновані. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Поверхневий карієс.

B. Середній карієс.

C. Глибокий карієс.

D. Флюороз.

E. Карієс цементу.

8. При огляді ротової порожнини на поверхні одного з премолярів виявлено непрозорий білий осередок округлої форми з розм(якшенням емалі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Крейдяна пляма.

B. Поверхневий карієс.

C. Середній карієс.

D. Глибокий карієс.

E. Флюороз.

9. У вагітної жінки 20 років на вестібулярній поверхні ясен різця знайдено кругле формування червонуватого кольору з виразкуванням на поверхні. При мікроскопічному дослідженні воно нагадуе капілярну гемангіому. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Ангіоматозний епуліс.

B. Фіброзний епуліс.

C. Гігантоклітинний епуліс.

D. Папілома.

E. Фіброма.

10. При огляді ротової порожнини слизова оболонка ясен верхньої щелепи червонувата з ознаками набряку, незначним крововідділенням з пошкодженням переважно міжзубної частини. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Катаральний гінгівіт.

B. Гіпертрофічний гінгівіт.

C. Виразковий гінгівіт.

D. Локальний пародонтит.

E. Пародонтоз.

11. У хворого хронічне генералізоване ушкодження зубів с формуванням зубоясневих карманів. За результатами рентгенологічного обстеження щелепніх кісток виявлено, що краї зубних ямок знаходяться на рівні 2/3 довжини кореня зуба. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Пародонтит 3 ступені резорбції.

B. Пародонтит 1 ступені резорбції.

C. Пародонтит 2 ступені резорбції.

D. Пародонтит 4 ступені резорбції.

E. Пародонтоз.

12. До лікаря-стоматолога звернувся хворий Д. зі скаргами на гострий зубний біль. При обстеженні виялено каріозна порожнина в малому кореневому зубі на верхній щелепі праворуч. Каріозна порожнина досягає пульпи. Назвіть найбільш ймовірне ускладнення карієсу, яке зумовило біль у

A. * Пульпіт

B. Періодонтит

C. Пародонтит

D. Ерозія зуба

E.

13. При профілактичному обстеженні лікарем-стоматологом у пацієнта виявлена каріозна порожнина на жувальній поверхні першого моляра верхньої щелепи зліва. Порожнина має форму конуса верхівкою до кореня зуба. Між порожниною та пульпою є зони розм'якшеного дентину, прозорого та замісного дентину. Назвіть стадію карієсу.

A. *Гострий середній карієс

B. Початковий

C. Гострий поверхневий карієс

D. Хронічний поверхневий карієс

E. Гострий глибокий карієс

14. Хворому проведено видалення зуба з приводу гострого карієсу, ускладненого пульпітом. У видаленому зубі пульпа гнійно розплавлена, з утворенням порожнини, заповненої гнійним ексудатом. Назвіть різновид пульпіту, який ускладнив карієс у хворого.

A. *Дифузний гнійний пульпіт

B. Хронічний гангренозний пульпіт

C. Гострий серозний пульпіт

D. Осередкований гнійний пульпіт

E. Осередкований серозно-гнійний пульпіт

15. У хворого хірургом-стоматологом видалена кіста нижньої щелепи, яка пов'язана з другим премоляром. Кіста була сформована в альвеалярному краю щелепи, стінка її тонка, мікроскопічно епітелій, який вистилає порожнину кісти - плоский багатошаровий. У порожнині кісти знаходиться рудиментарний зуб.Назвіть захворювання

A. *Фолікулярна кіста

B. Радикулярна кіста

C. Кистогранульома

D. Премордіальна кіста

E. Ретенційна кіста

16. У хворої 32 років видалено новоутворення ясен грибоподібної форми, буруватого кольору. Мікроскопічно: сполучна тканина, багата на судини синусоїдного типу, великі багатоядерні клітини типу остеокластів та дрібні клітини типу остеобластів. Спостерігаються дрібні крововиливи, накопичення гемосидерину. Назвіть новоутворення.

A. *Гігантоклітинний епуліс

B. Фіброматозний епуліс

C. Ангіоматозний епуліс

D. Фіброматоз ясен

E. Гіпертрофічний гінгівіт

17. У хворого, який довгий час страждав на хронічний періодонтит, видалена кіста верхньої щелепи поблизу кореня ураженого зуба. Мікроскопічно стінка кісти складається з фіброзної тканини, інфільтрованої лімфоцитами та плазматичними клітинами. Внутрішня поверхня кісти вкрита багапошаровим плоским епітелієм без ознак кератинізації. Поставте діагноз.

A. *Радікулярна кіста

B. Фолікулярна кіста

C. Примордіальна кіста

D. Еозинофільнагранульома

E. Фіброматоз ясен

18. При обстеженні порожнини рота у хворої жінки визначається гіперемія слизової оболонки щік, дна порожнини рота, м'якого та твердого піднебіння. Слизова оболонка тьмяна, з великою кільістю дрібних виразок, вкрита непрозорим слизом. Визначити

A. *Виразковий стоматит

B. Катаральний стоматит

C. Гангренозний стоматит

D. Везикулоутворюючий стоматит

E. Гнійний стоматит

19. Лікарем-стоматологом при профілактичному огляді у хлопчика 2 років виявлено білу непрозору пляму на другому кореневому зубі нижньої щелепи зліва. Пляма за кольором зовні нагадує крейду. Шар емалі не порушено. Поставте діагноз.

A. * Карієс, стадія плями

B. Поверхневий карієс

C. Середній карієс

D. Глибокий карієс

E. Флюороз

20. У жінки 28 років на вестибулярній поверхні ясен над різцем верхньої щелепи виявлено утворення грибоподібної форми, на широкій основі, білуватого кольору. Мікроскопічно утворення побудовано з хаотично переплетених пучків колагенових волокон і невеликої кількості фібробластів, вкрите багатошаровим плоским епітелієм. Назвіть дане утворення.

A. *Фіброзний епуліс

B. Фіброматоз ясен

C. Ангіоматозний епуліс.

D. Амелобластома

E. Гігантоклітинний епуліс

21. При огляді порожнини рота у хворого звертає увагу повна відсутність сосочків з папіломатозними розростаннями на обмеженій ділянці язика, яка має форму ромбу. Ця ділянка розташовується на середній лінії спинки язика. Поставте діагноз.

A. *Ромбоподібний глосит

B. Десквамативний глосит

C. Вільозний язик

D. Складчастий язик

E. Ексфоліативний глосит

E. Опісторхоз.

22. Хворий 20 років звернувся із скаргами на появу короткочасних болісних відчуттів в області 2-го зуба справа на нижній щелепі під дією хімічних або механічних подразників. При огляді зуба виявлений середньої глибини дефект твердих тканин, що перетинає дентино-емалеву межу. Дентин пігментований, дещо розм'якшений. Ваш діагноз?

A. *Середній карієс

B. Поверхневий карієс

C. Глибокий карієс

D. Флюороз

E. Клиноподібний дефект

23. Хворий 18 років звернувся із скаргами на кровотечу з ясен протягом декількох днів. Об'єктивно: ясна в ділянці верхніх і нижніх фронтальних зубів збільшені в об’ємі, гіперемовані, кровоточать при механічному подразненні, пародонтальних кишень немає, патологічна рухомість зубів відсутня. Поставте

A. *Гострий гінгівіт

B. Пародонтит

C. парадонтоз

D. Періодонтит

E. Епуліс

24. Хвора 45 років скаржиться на біль і кровотечу з каріозної порожнини 36 під час їжі. Раніше спостерігався неспровокований біль. При огляді 36 на жувальній поверхні – глибока каріозна порожнина, виконана тканиною червоного кольору, при зондуванні відмічається біль і кровотеча. Яка тканина розрослася в каріозну порожнину?

A. *Грануляційна

B. Фіброзна

C. Жирова

D. Епітеліальна

E. М’язова

25. Хвора 27 років скаржиться на сухість губ, появу лусочок, котрі вона зкусує. Об’єктивно: губи сухі, на межі червоної кайми та слизової оболонки губ наявність сірих прозорих лусочок, краї яких дещо виступають над поверхнею слизової. Після зняття лусочок ерозій немає, відмічається гіперемія. Який найбільш

A. *Ексфоліативний хейліт

B. Червоний вівчак

C. Кандидозний хейліт

D. Метеорологічний хейліт

E. Лейкоплакія

26. Під час морфологічного дослідження дна каріозної порожнини зуба чітко диференціюються три зони: розм’якшеного дентину, прозорого дентину, замісного дентину. Вкажіть, для якої стадії карієсу характерні ці зміни.

A. *Середній карієс

B. Стадія плями

C. Поверхневий карієс

D. Глибокий карієс

E. Хронічний карієс

27. У хворого на хронічний періодонтит рентгенологічно виявлено кісту кореня зуба. Мікроскопово в операційному матеріалі встановлено, що порожнина кісти вистелена багатошаровим плоским епітелієм, стінка кісти утворена грануляційною тканиною різного ступеня зрілості з дифузним запальним інфільтратом. Діагностуйте захворювання.

A. *Радикулярна кіста

B. Фолікулярна кіста

C. Примордіальна кіста

D. Амелобластома

E.

28. Під час морфологічного дослідження дна каріозної порожнини зуба чітко диференціюються три зони: розм’якшеного дентину, прозорого дентину, замісного дентину. Вкажіть, для якої стадії карієсу характерні ці зміни.

A. *Середній карієс

B. Стадія плями

C. Поверхневий карієс

D. Глибокий карієс

E. Хронічний карієс

29. У хворого на хронічний періодонтит рентгенологічно виявлено кісту кореня зуба. Мікроскопово в операційному матеріалі встановлено, що порожнина кісти вистелена багатошаровим плоским епітелієм, стінка кісти утворена грануляційною тканиною різного ступеня зрілості з дифузним запальним інфільтратом. Діагностуйте захворювання.

A. *Радикулярна кіста

B. Фолікулярна кіста

C. Примордіальна кіста

D. Амелобластома

E.

30. Хвора 45 років скаржиться на біль і кровотечу з каріозної порожнини 36 під час їжі. Раніше спостерігався неспровокований біль. При огляді 36 на жувальній поверхні – глибока каріозна порожнина, виконана тканиною червоного кольору, при зондуванні відмічається біль і кровотеча. Яка тканина розрослася в каріозну порожнину?

A. *Грануляційна

B. Фіброзна

C. Жирова

D. Епітеліальна

E. М’язова

31. Хвора 27 років скаржиться на сухість губ, появу лусочок, котрі вона зкусує. Об’єктивно: губи сухі, на межі червоної кайми та слизової оболонки губ наявність сірих прозорих лусочок, краї яких дещо виступають над поверхнею слизової. Після зняття лусочок ерозій немає, відмічається гіперемія. Який найбільш

A. *Ексфоліативний хейліт

B. Червоний вівчак

C. Кандидозний хейліт

D. Метеорологічний хейліт

E. Лейкоплакія

32. У дівчинки 6 років на протязі 5 місяців розвинулася деформація обличчя внаслідок симетричного збільшення об’єму обидвох кутів нижньої щелепи. Мікроскопічно: кісткова тканина щелепи заміщена волокнистою сполучною тканиною з великою кількістю судин, примітивними кістковими балочками. Яке захворювання може бути в даному випадку?

A. *Херувізм

B. Еозинофільна гранульома

C. Цементома

D. Остеобластокластома

E. Фіброзна дисплазія

33. У дівчинки 6 років на протязі 5 місяців розвинулася деформація обличчя внаслідок симетричного збільшення об’єму обидвох кутів нижньої щелепи. Мікроскопічно: кісткова тканина щелепи заміщена волокнистою сполучною тканиною з великою кількістю судин, примітивними кістковими балочками. Яке захворювання може бути в даному випадку?

A. *Херувізм

B. Еозинофільна гранульома

C. Цементома

D. Остеобластокластома

E. Фіброзна дисплазія

Зміст

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 415 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.014 сек.)