АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Експрес-методи визначення вмісту глюкози й ацетону в сечі, діагностичне значення.

Прочитайте:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. D. Визначення рівня соматотропіну
  3. II. Дайте визначення поняттям.
  4. Акушерські інструменти, їх призначення.
  5. Аналіз та оцінка результатів лабораторного дослідження крові, спинномозкової рідини, сечі, калу, мієлограми, медико-генетичних проб, ІФА-діагностики.
  6. Біохімічні методи,їх значення.
  7. В. Визначення біофізичного профілю плода.
  8. Визначення абсолютної та відносної вологості повітря станційним психрометром Августа
  9. ВИЗНАЧЕННЯ АКТИВНОСТІ ФЕРМЕНТІВ
  10. ВИЗНАЧЕННЯ БІЛІРУБІНУ В СИРОВАТЦІ КРОВІ

Для діагностики змін внутрішньосекреторної активності підшлункової залози використовують методи, які грунтуються на дослідженні показників вуглеводною обміну, в першу чергу глюкози. До них належать:

• визначення рівня цукру крові натще;

• кількісне і якісне дослідження цукру в добовій або післяобідній сечі;

• виявлення кетонових тіл в крові та сечі;

• проведення глюкозо-толерантного тесту.

 

Вміст глюкози в крові визначають за методом Хагедорна-Єнсена – нормальний вміст глюкози в капілярній крові складає 3,33-5,55 ммоль/л. В останні роки набуло поширення визначення глюкози за допомогою автоматичних аналізаторів. Цукор крові визначають натще, через 8-12 год після приймання їжі при повному фізичному і психічному спокої.

Вміст глюкози в капілярній крові більший, ніж у венозній, різниця може досягати 20-30 %. Значного поширення набуло визначення цукру в капілярній крові.

Гіперглікемію натще спостерігають як при ендокринних захворюваннях (цукровий діабет, хвороба Іценка-Кушинга, пухлина надниркових залоз, акромегалія, дифузний токсичний зоб), так і при інших патологічних станах (захворювання внутрішніх органів: гепатит, панкреатит, порушення мозкового кровообігу тощо), гіпоглікемію спостерігають найчастіше при гіперінсулінізмі.

 

У хворих на цукровий діабет досліджують також глікемічний профіль – рівень глюкози в сироватці крові через кожні 3 год.

 

Дослідження цукру в сечі може бути якісним і кількісним.

В нормі у сечі знаходиться така мала концентрація глюкози, що звичайними біохімічними методами її не виявляють. Цукор в сечі з'являється, коли кількість його перевищує здатність нирок до його реабсорбції (норма ниркового порогу - 8,88-9,99 ммоль/л). Позитивна реакція сечі на глюкозу є ознакою цукрового діабету, але може бути зумовлена вживанням великої кількості цукру або легкозасвоюваних вуглеводів (аліментарна глю-козурія).

У разі наявності цукру в сечі визначають його кількісну втрату за добу в грамах (добова глюкозурія) та відсоткове співвідношення до цукрової цінності їжі (вуглеводний баланс

При декомпенсованому цукровому діабеті, який супроводжується кетоацидозом, збільшується вміст кетонових тіл у крові і сечі, що має важливе діагностичне значення. У нормі в крові та сечі людини міститься дуже мала кількість кетонових тіл (за добу з сечею виділяється не більше 20-50 мг). Для полегшення визначення глюкози та ацетону в сечі й крові при експрес-обстеженнях застосовують спеціальні папірці ("глюкотест") або таблетовані набори.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 2752 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)