АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вимірювання температури тіла, догляд за пацієнтами з гарячкою.

Прочитайте:
  1. Алгоритм вимірювання АТ
  2. Визначення догляд за хворими, основні обов’язки медсестри.
  3. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО КРОВ'ЯНОГО ТИСКУ.
  4. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ
  5. Вимірювання базальної температури
  6. Вимірювання обводів голови та грудної клітки.
  7. Вимірювання температури тіла
  8. Вимірювання температури тіла дитини
  9. Вимірювання щільності потоку b-випромінювання

Порядок вимірювання температури тіла:

1. Термометр необхідно протерти етиловим спиртом, витерти насухо і струсити, щоб стовпчик ртуті опустився нижче 35°С.

2. Перед вимірюванням температури необхідно насухо витерти підпахову ямку, щоб не було випаровування поту, що веде до зниження температури.

3. В ділянці, де проводять вимірювання температури, не повинно бути запальних процесів, подразнень шкіри.

4. Термометр повинен щільно прилягати до шкіри ртутним резервуаром, щоб ямка була закрита.

5. Білизна не повинна попадати з підпахову ямку в момент вимірювання в ній температури тіла.

6. Хворий повинен лягти на спину чи на бік, притиснути термометр, привівши зігнуту в ліктьовому суглобі руку і поклавши передпліччя на груди. Якщо хворий не може це зробити, то медсестра повинна допомогти. Дітям руку потрібно також притримувати.

7. Необхідно пересвідчитись, що поряд немає ні грілки, ні пузиря з льодом, що може маскувати справжню температуру тіла.

8. Перед вимірюванням температури тіла в прямій кишці необхідно спочатку зробити хворому очисну клізму, повернути його на лівий бік. новонароджена дитина може лежати на спині із зігнутими в колінних і кульшових суглобах ногами, тому термометр перед введенням змащують вазеліном.

9. Після вимірювання темпера тури термометр миють, дезинфікують і зберігають у склянці чи банці, наполовину заповненій дезинфікуючим розчином. На дно банки потрібно покласти шар вати.

Послідовність дій під час догляду за хворим з гарячкою

 

Догляд за хворим у стадії підвищення температури тіла

1. Укладіть хворого в ліжко.

2. Добре закутайте ковдрою.

3. До кінцівок прикладіть грілки.

4. Дайте хворому випити гарячого молока з медом або чаю з малиною, калиною, липовим цвітом.

Догляд за хворим у стадії збереження температури тіла на високому рівні 1. Для послаблення головного болю на лоб покладіть холодну примочку (можна додати 1 столову ложку оцту на 1 склянку холодної води).

2. Годуйте хворого 6 — 7 разів на добу (навіть у нічний час) висококалорійною, вітамінізованою, рідкою та напіврідкою їжею, яка легко засвоюється (бульйон, картопляне пюре, молоко, сметана, кефір, фрукти, ягоди).

3. Для виведення токсичних продуктів з організму давайте хворому пити часто, але невеликими порціями. Це може бути відвар шипшини, молоко з медом або гідрокарбонатом натрію, овочеві, фруктові та ягідні соки, а також лужна мінеральна вода.

4. Після приймання їжі запропонуйте хворому прополоскати рот перевареною водою. Кілька разів на добу допоможіть йому здійснити туалет ротової порожнини. Тріщини на губах змащуйте обліпиховою олією. Можна використати також 10 % розчин бури в гліцерині.

5. Здійснюйте часткове оброблення шкіри, своєчасно змінюйте білизну, особливо в разі посиленого потовиділення.

6. Проводьте профілактику пролежнів, запалення легень. Стежте, щоб хворий тривалий час не залишався в одному й тому положенні, особливо лежачи на спині. Повертайте його в ліжку, можна надати йому положення напівсидячи.

7. Провітрюйте приміщення, але не робіть протягів. Під час провітрювання вкрийте хворого ковдрою, а голову прикрийте рушником або шапочкою.

Протягом усього гарячкового періоду хворий повинен дотримуватися ліжкового режиму.

Догляд за хворим, який перебуває в стані марення, галюцинацій

1. Якщо з´явилися перші ознаки стану марення, сповістіть про це лікаря та більш пильно доглядайте за таким хворим.

2. Забезпечте для нього повну тишу та, якщо це можливо, встановіть індивідуальний пост. Це може бути санітарка чи родичі хворого.

3. Якщо є можливість, ізолюйте хворого.

4. Зафіксуйте хворого в ліжку за допомогою спеціальних поясів.

5. За призначенням лікаря введіть хворому медикаменти: внутрішньом´язово 50 % розчин анальгіну — 2 мл; 1 % розчин димедролу — 1 — 2 мл; 2,5 % розчин аміназину — 2 мл.

6. Використайте фізичні методи зниження температури тіла (холодні примочки та обкутування, пузир з льодом до голови), грілки з холодною водою на сонні й стегнові артерії. В умовах підвищення температури тіла понад 38 — 38,5 °С фізичні методи охолодження можна застосовувати лише після введення хіміотерапевтичних засобів, які усувають спазм судин шкіри та впливають на центри терморегуляції, інакше охолодження буде посилювати теплопродукцію та збільшувати гіпертермію.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 694 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)