АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Біотрансформація

Більшість лікарських речовин в організмі піддаються перетворенням (біотрансформації). Розрізняють метаболічну трансформацію (окислення, відновлення, гідроліз) і кон'югацію (ацетилювання, метилування, утворення з'єднань з глюкуроновою кислотою і ін.). Відповідно, продукти перетворень називають метаболітами і кон'югатами. Звичайна речовина піддається спочатку метаболічній трансформації, а потім кон'югації. Метаболіти, як правило, менш активні, чим початкові з'єднання, але іноді виявляються активнішими (токсичнішими) за початкові речовини. Кон'югати зазвичай малоактивні.

Більшість лікарських речовин піддаються біотрансформації в печінці під впливом ферментів, локалізованих в ендоплазматичному ретикулумі кліток печінки - мікросомальні ферменти.

Ці ферменти діють на ліпофільні неполярні речовини, перетворюючи їх на гідрофільні полярні з'єднання, які легше виводяться з організму. Активність мікросомальних ферментів залежить від статі, віку, захворювань печінки, дії деяких лікарських засобів.

Так, у чоловіків активність мікросомальних ферментів декілька вище, ніж у жінок (синтез цих ферментів стимулюється чоловічими статевими гормонами). Тому чоловіки стійкіші до дії багатьох фармакологічних речовин.

У новонароджених система мікросомальних ферментів недосконала, тому ряд лікарських речовин (наприклад, хлорамфенікол) в перші тижні життя призначати не рекомендують у зв'язку з їх вираженою токсичною дією.

Активність мікросомальних ферментів печінки знижується в літньому віці, тому багато лікарських препаратів особам старше 60 років призначають в менших дозах в порівнянні з особами середнього віку.

При захворюваннях печінки активність мікросомальних ферментів може знижуватися, сповільнюється біотрансформація лікарських засобів, посилюється і подовжується їх дія.

Відомі лікарські речовини, що індукують синтез мікросомальних ферментів печінки, наприклад, фенобарбітал, грізеофульвін, рифампіцин. Індукція синтезу мікросомальних ферментів при застосуванні вказаних лікарських речовин розвивається поступово (приблизно протягом 2 нед). При одночасному призначенні з ними інших препаратів (наприклад, глюкокортикоїдів, протизаплідних засобів для прийому всередину) дія останніх може ослаблятися.

Деякі лікарські речовини (циметидин, хлорамфенікол і ін.) знижують активність мікросомальних ферментів печінки і тому можуть підсилювати дію інших препаратів.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 439 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)