АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кросинговер. Його особливості та значення для живих організмів.

Кросинговер — взаємний обмін гомологічними ділянками гомологічних хромосом у разі розриву між ними та сполучення в новому порядку хроматид. Він зумовлює нові поєднання алелів різних генів. Це найважливіший механізм забезпечення комбінативної мінливості у популяціях, який дає матеріал для природного добору. Найчастіше відбувається під час мейозу, хоча в окремих випадках може виникати при мітозі.

Сила зчеплення між двома генами, що розміщені в одній хромосомі обернено пропорційна відстані між цими генами, що ж стосується частоти виникнення даного процесу, то вона є відносно сталою для конкретних генів. Кросинговер використовують у генетичому аналізі для розв'язання багатьох проблем, наприклад для побудови генетичних карт певного живого організму

5. Генетика статі. Співвідношення між статями в різних групах живих організмів, її генетичні основи.

На сьогоднійній день в усіх живих організмів виділяють дві статі чоловічу та жіночу, хоча серед низькоорганізованих тварин зустрічаються гермафродити (особини які здаті продукувати чоловічі та жіночі статеві клітини), у яких практично не можливо визначити стать.

Існує три способи визначення статі у живих організмів: прогамний, епігамний та сингамний.

Прогамний — визначення статі до моменту запліднення, або іншими словами до злиття статевих клітин. Притаманний низькоорганізованим тваринам таким як коловертки.

Сингамний — стать вихначається у момент запліднення, або іними словами злиття двох статевих клітин (хоча у деяких живиж організмів у момент запліднення мое зливатися більше 2 клітиню). Притаманний для високоорганзованих тварин птахів, ссавіців та людини. Залежить тільки від хромосом які знаходяться у середині цих клітин. Так у людини жіноча статева клітина може нести тільки Х-хромосому, а чоловіча як Х так і У-хромосому. У залежності від того злиття чи після гамет зигота буде гомозиготною, чи гетерозиготною у сім'ї народиться або хлопчик, абодівчинка.

Епігамний спосіб — стать визначається після процесу запліднення. Притаманно для кільчастого черв'яка, крокодилів.

  1. Гени зщеплені зі статтю.

 

Лекція № 9

Тема: Взаємовідносини між генами. Мутації та мінливість у живому організмі.

Питання:

1. Типи взаємовідносин між генами у живому організмі.

2. Явища повного та неповного домінування. Проміжне успадкування.

3. Плейотропія та епістаз у живих організмів.

4. Мінливість. Типи мінливості її причини та наслідки.

5. Мутації у живому організмі. Типи мутацій.

6. Фізичні, хімічні та біологічні фактори мутацій.

7. Вірус як біологічні фактори мутацій.

8. Шкідливі звички як фактори мутації та мінливості.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 555 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)