АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Селекція. Її біологічне та прикладне значення.

Селекція (від лат. - вибір, добір) - це наука про шляхи та методи створення нових і поліпшення вже існуючих сортів культурних рослин, порід свійських тварин і штамів мікроорганізмів з цінними для практики ознаками і властивостями.

Основними напрямками селекції є:

  • висока врожайність сортів рослин, плодючість та продуктивність порід тварин;
  • якість продукції (наприклад, смак, зовнішній вигляд, лежкість плодів і овочів, хімічний склад зерна - вміст білка, клейковини, незамінних амінокислот і т. д.);
  • фізіологічні властивості (скоростиглість, посухостійкість, зимостійкість, стійкість до хвороб, шкідників і несприятливих кліматичних умов);
  • інтенсивний шлях розвитку (у рослин - чуйність на добрива, полив, а у тварин - «оплата» корми і т. п.)

Теоретичну основу селекційних досліджень складає саме генетика. Добре знання про генотип даного живого організму призводить до відбору тварин із кращими особливостями певної ознаки. Завдяки відбору таких тварин та їхньому постійному схрещуванню науковці одержують живі організми із набагато кращими ознаками створюючи таким чином чисті лінії

Селекціонери працюють у різних напрямках та використовують різні групи живих організмів у роботі. На сьогоднішній день актуальними постають питання про зміни методів захисту сільськогосподарських культур від різноманітних шкідників. Саме тому активно відбуваються селекційні спроби створити дієві види комах, або ж штами бактеріальних організмів з метою проведення біологічної боротьби з цими шкідниками. Значні селекційні дослідження проводяться також із рослинними організмами як для покращення певних особливостей цих організмів так і для естетики. Численні дослідження проведені із виведення декоративних квітів, кущів, дерев. А також з метою покращення урожайності у пшениці чи інших рослинних організмів.

З біологічної точки зору селекція має важливе значення перш за все тому що з її допомогою можна створити чисті лінії та відносно легко визначати генотипи інших живих організмів.

При роботі селекціонерів використовуються наступні терміни: гібрид, штам, сорт, порода.

Гібрид – це результати природного, або штучного схрещування між двома видами різних таксонів. Слід заначити що гібриди зазвичай є стерильними організмами, або іншими словами гібриди не здатні до дачі потомства. Прикладом гібридів є мул (утворюється унаслідок схрещування між собою осла та коня), лігр (при схрещуванні лева та тигра), леопон (леопард та лев). Серед рослинних організмів відомими є наступні гібриди йошта (плід чорної смородини та аґрусу).

Сорт – група культурних рослин, які у результаті селекції одержали певні ознаки, що є відмінними від рослинних організмів даної групи. Наприклад мають вищу стійкість до низьких, або високих температур, здатні виживати на збіднених ґрунтах, або ж синтезують отруйні для шкідників речовини, чи мають просто декоративне значення.

Порода - це сукупність особин у межах певного виду тварин, яка має генетично обумовлені стабільні характеристики (властивості та ознаки), що відрізняють її від інших сукупностей особин цього виду тварин, стійко передають їх потомкам та є результатом інтелектуальної, творчої діяльності людини.

Штам - чиста культура певного виду мікроорганізмів, у якої вивчені морфологічні і фізіологічні особливості. Штами можуть бути виділеними з різних організмів бактеріальних та дріжджових. Штами різноманітних мікроорганізмів використовують для синтезу специфічних лікарських речовин, а також як бактеріофаги. Дуже часто штами мікроорганізмів використовуються не тільки у медицині, а й промисловості, та сільському господарстві, а також екологічними структурами.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 339 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)