АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Скласти комплекс вправ формування вміння самостійно сідати для дітей з ДЦП

 

Пасивне висаджування дитини в ліжечку, візку і т. д., фіксуючи його позу за допомогою подушок, валиків або підтримуючи руками.

Методист утримує дитину в повітрі за стегна в положенні сидячи, роблячи при цьому похитування в різних напрямках.

1. І. п. - дитина сидить з розведеними стегнами на ногах методиста, обличчям до нього: методист утримує дитину під лікті за випрямлені і розгорнуті назовні руки, виконуючи похитування в різних напрямках.

2. І. п. - дитина сидить на колінах методиста спиною до нього: методист захоплює руки дитини, відводить їх назад і розгортає назовні, похитуючи в такому положенні.

3. І. п. сидячи, притискаючись спиною до опори (стіні, щиту, спинці крісла і т, д.), ноги зігнуті, розташовуються підошвами стоп на опорі; руки розігнуті і відведені назад.

 

4. І. п. сидячи на батуті або інший еластичною (рухомого) поверхні: методист надавлює руками на голову або плечі дитини, виконуючи розгойдування вгору-вниз - дитина при цьому прагне випрямитися.

5. І. п. сидячи в спеціальному стільчику з опорою передпліччями об стіл.

6. І. п. сидячи на килимку, підтримуючись двома руками за поручень, трубку, натягнуту мотузку або пальці методиста - збереження стійкого положення тіла.

7. І. п. сидячи на горизонтальній поверхні (майданчику), руки передпліччями спираються на паралельні горизонтальні поручні типу «бруси», розташовані на зручній для дитини висоті.

8. І. п. сидячи на горизонтальній поверхні (майданчику), хват руками про вертикальний, жорстко стоїть поручень - збереження стійкої пози в даному положенні.

9. І. п. сидячи на горизонтальній поверхні, хват руками зверху за поперечний поручень, наявний на різній висоті і відстані від дитини, - збереження стійкої пози.

10. Те ж, але хват кистями проводиться за натягнутий канат, мотузку або еластичний джгут, розташовані: а) перед дитиною; б) збоку від нього - на певній всоті. Збереження стійкої пози.

11. І. п. сидячи, упор руками ззаду: методист легкими різноспрямованими підштовхування виводить дитину з рівноваги, яке він намагається зберегти.

12. І. п. сидячи на килимку, хват двома руками зверху 'за гімнастичну палицю: методист повертає палицю вліво-вправо, викликаючи відповідні розвороти тулуба дитини.

15. І. п. сидячи по-турецьки на похилій дошці, між ніг покладено набивний м'яч або обважений валик (для додання більшої стійкості). По обидві сторони від дитини розташувалися методисти (або батьки). Розташувавшись збоку від дитини, один з дорослих простягає йому якісь дрібні предмети (камінці, кульки, кубики та ін), які дитина, в свою чергу, повинен передати іншому дорослому, розташованому на протилежному боці.

16. І. п. сидячи по-турецьки на похилій дошці (при необхідності використовувати валики): методист плавно підводить-опускає нижній край дошки, зміщуючи загальний центр ваги дитини, чим викликає балансуючі рухи з боку дитини і спроби зберегти стійке положення тіла.

20. І. п. сидячи на рухомий дошці: методист змінює кут нахилу дошки в різних напрямках, спочатку в постійному режимі, а потім в різних варіантах, викликаючи у дитини відповідні страхувальні реакції.

Всі перераховані вище вправи, що виконуються в положенні сидячи на рухомий дошці, ускладнюються за рахунок використання для сидіння дитини лавки (стільчика або підставки), при цьому дитина щільно стосується підошвами опори.

21. Те ж, але ноги дитини знаходяться на вазі, не торкаючись підошвами опори - цим самим досягається велика нестійкість дитини, в положенні сидячи, що викликає необхідні балансуючі рухи.

22. І. п. сидячи на гойдалці, тримаючись за неї збоку руками (спочатку дитину саджають у напрямку качательние руху, а потім боком, поперек качалки): методист розгойдує качалку, починаючи з невеликої амплітуди, поступово збільшуючи її.

26. І. п. сидячи по-турецьки на похило встановленому (10-45 °) міні-батуті (зробленому з автомобільної камери, на яку за допомогою еластичних джгутів натягується брезент): виконання в даному положенні різних поворотів, нахилів, маніпуляцій з предметами.

у варіанті «карусель», коли снаряди встановлюються за допомогою підставки на обертовому диску «Здоров'я».

Дану групу вправ можна ускладнити винятком у дитини зорового контролю за допомогою еластичної пов'язки на очах.

 

 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 410 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)