АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Як брати необхідну їжу та прибор.

їжу із загального блюда, сіль із сільниці, гірчицю із гірчичниці бери розда­вальною ложкою або лопаткою. Хліб із спільної гірки беруть руками, не торкаю­чись інших шматочків. Фрукти, печиво — руками.

Якщо хочеш дістати потрібну страву або прибор, не тягнися через увесь стіл. Неголосно і ввічливо попроси допомогти тобі в цьому свого сусіда.

Не будь пожадливим. Не вибирай собі найкращий шматок. Не випереджай старших та дівчаток, поспішаючи заповнити свою тарілку. За столом допомагай молодшим.

 

Правила сервірування святкового столу

Святковий стіл накривають скатеркою (бажано білою), прикрашають буке­том живих квітів, а взимку — гілкою верби з розпуклими бруньками.

У центрі столу ставлять хлібницю або велику тарілку з акуратно нарізаними шматочками хліба, сільницю з сіллю, посудинки з гірчицею та іншими спеціями, з маленькими ложечками для спільного користування. Далі—тарілки, салатниці з салатами, оселедниці з рибою та інший посуд з холодними закусками, а в кінці обіду (вечері) — тортівниця з тортом, цукерниця з цукерками, фруктівниця, кавник з кавою або самовар (чайник) з чаєм.

Для кожного члена сім'ї або гостя ставлять прибор: тарілка (якщо подають рідку страву), мілка тарілка, ніж і ложка (справа від тарілки) та виделка (зліва від неї).

На мілкій тарілці ставлять склянки (фужери) для фруктових соків, солодкої або мінеральної води, тканинні та паперові серветки.

Кожен присутній заповнює свою тарілку самостійно, своїм сусідам — на їх прохання. При цьому чоловіки (хлопчики) обслуговують дам (дівчаток).

Під кінець обіду (вечері) подають блюдечка та чашки для кави або чаю.

 

Практичне завдання батькам

1. Систематично залучайте дитину до сервірування столу і готуйте її до самостійного виконання цієї роботи.

2. Поступово привчайте дитину до культури поведінки за столом.

3. Пошийте фартушок офіціанта і заздалегідь повідомте дитину, що в такий-то день буде проводитись операція "Святковий стіл".

У цей день будьте особливо терплячими, ввічливими, щоб не розчарувати дитину в її сподіваннях.

Як потрібно їсти.

Якщо гостям подають чай, каву, солодкі соки, фрукти, печиво або цукерки (тобто десерт),— це означає, що святковий обід чи вечеря закінчується.

Фрукти їж, попередньо розрізавши їх на половинки або маленькі дольки, вичистивши середину ножем.

Кісточки від свіжих ягід та компоту випльовуй в чайну ложку і викладай на тарілку.

Після солодкого подякуй господарям, запропонуй свою допомогу в приби­ранні зі столу, митті посуду, тактовно попрощайся, ще раз подякуй за частування.

Якщо ти закінчив їсти, не облизуй пальці, ложку чи виделку. Не відсовуй від себе тарілку. Поклади на неї поряд ложку, виделку (зубцями догори) та ніж. їхні ручки повинні бути спрямовані вправо.

Виходь з-за столу, коли всі закінчили їсти.

 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 486 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)