АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порошки - Pulveres

Прочитайте:
  1. Порошки.
  2. Порошки. Таблетки
  3. Стерильные порошки, предназначенные для инъекций, во флаконах
  4. ТВЕРДЫЕ ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ (таблетки, драже, порошки)
  5. ТЕМА: «ТВЕРДЫЕ ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ (ПОРОШКИ, ПРИСЫПКИ, ДУСТЫ, ТАБЛЕТКИ, ДРАЖЕ, ГРАНУЛЫ, БРИКЕТЫ, СБОРЫ, ГЛАЗНЫЕ ПЛЕНКИ, КАРАНДАШИ)»

 

Порошок (pulvis - наз. відмінок однини, pulveris - род. відмінок однини) - однорідна суха сипка лікарська форма для внутрішнього і зовнішнього застосування. У формі порошку можна виписати синтетичні препарати, продукти життєдіяльності мікроорганізмів (антибіотики), речовини рослинного і тваринного походження.

Виготовляють порошки подрібненням твердих лікарських речовин у ступці або за допомогою спеціальних подрібнювачів, після чого їх просівають через спеціальні сита За ступенем подрібнення розрізняють грубі, дрібні та найдрібніші.

Найдрібніші порошки використовують здебільшого зовні для на­несення на поверхні ран або слизові оболонки. Їм властива адсорбційна дія і вони не спричиняють механічного подразнення Дрібні порошки застосовують переважно всередину, а з грубих виготовляють інші форми.

Порошки бувають прості й складні. Простий порошок складається з однієї речовини, складний - з двох і більше лікарських речовин. Відпускають порошки недозованими або дозованими.

Недозовані порошки відпускають загальною масою, з якої ложками чи іншими умовними засобами поділяють на окремі дози. Застосовують їх як зовні, так і всередину. До складу таких порошків, як правило, не входять сильнодіючі й отруйні речовини.

Дозовані порошки відпускають окремими, точно визначеними дозами. Виписують і виготовляють їх дивізійним і диспензаційним спо­собами. При виготовленні порошків дивізійним (роздрібненим) спо­собом кожну речовину відважують з розрахунку на всю кількість порошків, прописаних у рецепті, і окремо розтирають їх у ступці. Потім їх змішують і розділяють на окремі порошки, маса яких може різнитися на 3...15%.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 424 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)