АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зразок рецепта. S. Внутрішнє. На одне введення.

Прочитайте:
  1. Все препараты списка Б, кроме препаратов отпускаемых без рецепта
  2. Все препараты списка Б, кроме препаратов отпускаемых без рецепта
  3. Зразок запису
  4. Зразок запису
  5. Зразок запису
  6. Зразок запису
  7. Зразок рецепта
  8. Зразок рецепта
  9. Зразок рецепта

Собаці

Rp.: Olei Ricini 1,5

D.t.d.N. 10 in capsulis

S. Внутрішнє. На одне введення.

 

М'які лікарські форми

Мазі - Unguenta

Мазь (unguentum - наз. відмінок однини, unguenti - род. відмінок однини) - м'яка лікарська форма, яка має в'язку консистенцію (консистенцію свинячого жиру) і призначена для зовнішнього застосування.

Мазі одержують змішуванням лікарських речовин з формотворними (constituens) мазевими основами. Як мазеві основи часто використовують продукти переробки нафти: вазелін, вазелінове масло, твердий парафін, рафіновану нафталанську нафту, а також тваринні та рослинні жири

Вазелін (Vaselinum) - однорідна маса білого або жовтого кольору. Температура плавлення 37...50 °С. Його найчастіше використовують як мазеву основу, оскільки він не подразнює шкіру і слизові оболонки, а також не розкладається при тривалому зберіганні.

Парафін твердий (Paraffinum solidum) - щільна маса білого кольору, без запаху і смаку. Температура плавлення плюс 50...57°С.

Вазелінове масло, або рідкий парафін (Oleum Vaselini, Paraffinum liquidum) - масляниста безбарвна рідина без запаху і смаку, змішується з рослинними оліями, крім рицинової.

Особливістю мінеральних мазевих основ є їхня стійкість під час зберігання і погане всмоктування шкірою тварин.

З жирів тваринного походження для мазевих основ найчастіше використовують очищений свинячий жир (Adeps suillus depuratus). Це однорідна маса білого кольору м'якої консистенції зі слабким специфічним запахом і смаком. Температура плавлення 34...46 °С.

Крім свинячого жиру, для одержання складних мазевих основ інколи використовують волове сало і гусячий жир. Особливістю їх є добре всмоктування шкірою тварин. Недоліком жирів тваринного походження с швидке їх розкладання (гіркнуть при тривалому зберіганні). У зв'язку з цим для консервації свинячого жиру додають 2 % бензойної кислоти.

З рослинних олій до складу мазевих основ (воску, волового сала) включають соняшникову, персикову або інші олії. Для виготовлення мазей використовують також воски, безводний і водний ланолін тощо.

Ланолін (Lanolinum) одержують з промивних вод, що залишаються після первинної обробки овечої вовни. Температура плавлення 36...42°С. Характерним для ланоліну є висока здатність всмоктуватись через шкіру і стійкість під час зберігання. У зв'язку з цим ланолін доцільно використовувати як основу для мазей, що діють не тільки місцево, а й резорбтивно (на весь організм). Крім того, безводний ланолін, як досить гігроскопічний, включають до складу мазей, що застосовуються для лікування мокнучих уражень шкіри При виготовленні складних мазевих основ ланолін часто комбінують з вазеліном.

Віск бджолиний (Cera) використовують для ущільнення і підвищення в'язкості мазей.

Мазі належать до недозованих ліків, тому в рецептах виписують загальну їх кількість. Тільки в особливих випадках при призначенні в мазях речовин, що діють резорбтивно, мазі слід виписувати дозовано, тобто окремими (разовими) дозами.

Розрізняють прості та складні мазі Прості мазі складаються з однієї діючої й однієї формотворної речовини. Складні мазі мають більше двох інгредієнтів.

Тепер більшість простих і складних мазей випускається фарма­цевтичною промисловістю в готовому вигляді. Такі мазі вважаються офщинальними. їх виписують тільки в скороченій формі без зазначення складу.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 531 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)