АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пілюлі - Pilulae

 

Пілюля (pilula - наз. відмінок однини, pilulae - род. відміток однини) - щільна дозована лікарська форма для внутрішнього застосування у вигляді кульок. Виготовляється з однорідної пластичної маси. Вага пілюль від 0,1 г до 0,5 г. Пілюлі складаються з лікарських і формотворних речовин. З формотворих речовин беруть порошки коренів алтею (Pulvis radiсis Althaeae) і кульбаби (Pulvis radiсis Таrаxасі), а також воду, цукровий сироп, рідкі екстракти (полину, кульбаби, кореню солодки), гліцерин.

Виготовляють пілюлі в аптеках ручним способом. Спочатку відважують лікарську речовину, розтирають її в ступці до найдрібнішого стану, після чого добре змішують з формотворною масою. Ця маса повинна добре формуватися в пілюлі. Для виготовлення пілюльної маси формотворних сухих речовин беруть з розрахунку половини маси пілюль. Формотворні речовини добре змішують з лікарськими, додаючи при цьому невеликими порціями воду. Одержану масу викачують у вигляді палички рівномірної товщини, а потім розрізують різаком пілюльної машини на однакові частини, з яких і формують кульюподібні пілюлі. Готові пілюлі обсипають порошком лікоподію (Licopodium) або крохмалем (Amylum) і відпускають у коробках або паперових пакетах. Пілюлі повинні розпадатися у воді при температурі 37 °С протягом однієї години.

Застосовують пілюлі всередину дрібним тваринам. Виписують їх диспензаційним та дивізійним методами.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 417 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)