АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розчини – Solutiones

Прочитайте:
  1. Застосовують інфузійно-трансфузійну терапію, яка включає в себе білкові розчини, реологічноактивні
  2. Калію; для підтримки осмотичного тиску та об’єму циркулюючої крові – розчини альбуміну, плазма; для
  3. Найбільш поширені дезінфікуючі розчини та способи їх приготування.
  4. РАСТВОРЫ – SOLUTIONES
  5. Розчини для підтримки життєдіяльності організму

 

Розчин (Solutio - наз. відмінок однини, Solutionis - род відмінок однини) - однорідна гомогенна рідина, яка в усіх своїх частинах має однаковий хімічний склад і однакові фізичні властивості. Одержують розчини в результаті повного розчинення лікарських речовин (твердих, рідких або газоподібних) у розчинниках. Розчинниками можуть бути вода дистильована (Aqua destillata) або кип'ячена (Aqua cocta), спирт етиловий (Spiritus aethylicus), гліцерин (Glicerinum), оливкова (Oleum olivarum), персикова (Oleum persicorum), соняшникова (Oleum Helianthii), льняна (Oleum Lini) олії та ін. Залежно від розчинника розрізняють водні (Solutiones aquosae), спиртові (Solutiones spirituosae) і олійні (Solutiones oleosae) розчини.

Розчини використовують для зовнішнього і внутрішнього застосування, а також для парентерального введення - підшкірно, внутрішньом'язово, внутрішньовенно. Останні мають бути стерильними або відпускатись в ампулах, які виготовляють на фармацевтичних заводах.

Виготовляють розчини трьома способами: масовим, об'ємним та масово-об'ємним.

При виготовленні масовим способом лікарську речовину і розчинник беруть за масою. Цей метод найточніший, але трудомісткий, тому застосовується рідко.

Об'ємним способом розчини виготовляють так: спочатку роблять концентрований розчин, а потім розведенням одержують розчин потрібної концентрації.

Суть масово-об'ємного способу полягає в тому, що лікарську речовину беруть за масою і додають до неї розчинник з метою одержання заданого об'єму розчину. Цей спосіб практично найбільш вживаний.

Під час виготовлення розчинів кристалічні речовини, сухі та густі екстракти спочатку розтирають у ступці з незначною кількістю розчинника до утворення однорідної маси, а потім додають необхідну його кількість. Фільтрують розчини через фільтрувальний папір або кілька шарів гігроскопічної вати. Використовують також спеціальні фільтри.

Розчини для ін'єкцій стерилізують високою температурою, тиндалізацією (подрібненою стерилізацією) або виготовляють асептично. При цьому усі інструменти, посуд, прилади, формо­утворювальні речовини та ліки повинні бути стерильними.

Водні розчини для ін'єкцій готують на дистильованій воді (Aqua pro injectionibus).

 

Зразки рецептів за скороченою формою

 

Концентрація розчинів у відсотках

Rp.: Solutionis Kalii permanganatis 0,1 % - 500 ml

D.S. Зовнішнє. Для промивання рани.

 

Rp.: Sol. Analgini 50 % - 2,0

D.t.d.N. 10 in. ampullis

S. Підшкірно, на дві ін'єкції.

 

Концентрація розчину в співвідношенні

Rp.: Solutionis Kalii permanganatis 1:1000 - 500 ml

D.S. Зовнішнє. Для промивання рани.

 

Концентрація розчину в масово-об'ємному відношенні

Rp.: Solutionis Kalii permanganatis 0,5 - 500 ml

D.S. Зовнішнє. Для промивання рани.

 

При виписуванні олійних або спиртових розчинів після зазначення лікарської форми та назви її в родовому відмінку пишуть oleosae (олійного) чи spirituosae (спиртового), а далі концентрацію і кількість розчину.

 

Зразки

Корові

Rp.: Solutionis Camphorae oleosae 10 % - 100 ml

D.S. Зовнішнє. Для втирання в ділянці суглоба

Коню

Rp.: Solutionis Viridis nitentis spirituosae 1 % - 100 ml

D.S. Зовнішнє. Для обробки уражених ділянок шкіри.

Виготовлення крапель для очей. Процес виготовлення має свої особливості. Краплі повинні бути стерильними, тому їх виготовляють в асептичних умовах, стерилізують, а в разі потреби додають протимікробні засоби. Крім того, краплі для очей мають бути

ізотонічними відносно сліз. Як правило, у вигляді розчинника викори­стовують ізотонічний (0,9-процентний) розчин натрію хлориду. Для стабільності до крапель додають різні речовини, що підвищують їх стій­кість.

Відпускають краплі в склянці, на етикетці якої пишуть: «Краплі для очей. По чотири краплі три рази на добу».

Виготовлення розчину для внутрішнього застосування. Згідно з рецептом спочатку відважують і вносять у хімічний стаканчик лікарську речовину, потім доливають розчинник (дистильована чи кип'ячена вода та ін.) до заданого об'єму. Розчиняють речовину обережним збовтуванням або помішуванням скляною паличкою.

Відпускають у склянці з етикеткою, на якій зазначають: «Внутрішнє. По одній столовій ложці з молоком два рази на добу».

Виготовлення розчинів для внутрішньовенного введення. Розгля­немо виготовлення розчину за таким рецептом:

Корові

Rp.: Calcii chloridi 30,0

Aquae destillatae ad 300,0

M.f.solutio. Sterilisetur!

D.S. Внутрішньовенно. На одне введення

 

Зважують 30,0 кальцію хлориду і вносять у колбу, потім доливають 200...250 мл дистильованої води. Розчиняють, фільтрують, а потім промивають паперовий фільтр дистильованою водою до об'єму 300 мл. Далі колбу закривають ватно-марлевою пробкою, ставлять на водяну баню і кип'ятять протягом 30 хв. Після охолодження гумову пробку закривають провощеним папером і обв'язують її ниткою.

Відпускають у склянці з синьою чи голубою етикеткою, на якій зазначають: «Внутрішньовенне, на одне введення. Вводити обережно».

 

Мікстури - Mixturae

 

Мікстура (mixtura - наз. відмінок однини, mixturae - род відмінок однини) - рідка лікарська форма для внутрішнього введення, яку одержують розчиненням або змішуванням лікарських речовин у рідинах Рідкою основою для мікстури може бути вода, рослинні олії, спирт, настої, відвари, слизи, настойки та ін. Мікстури містять 3 і більше інгредієнтів. Інгредієнтами можуть бути тверді та рідкі лікарські форми.

Мікстури бувають прозорими, каламутними, опалесцуючими, а також з осадом. Призначають їх всередину.

Виписують мікстури, як правило, у розгорнутій формі, тобто в рецепті перераховують усі інгредієнти і зазначають їх кількість.

 

Зразок рецепта

 

Собаці

Rp.: Acidi hydrochlorici diluti 2,0

Pepsini 1,5

Sirupi simplicis 15,0

Aquae destillatae ad 200 ml

M. fiat mixtura.

D.S. Внутрішнє По столовій ложці

три рази на добу.

Виготовляють мікстуру за рецептом так. Спочатку зважують пепсин, потім додають до нього соляну кислоту і невелику кількість води до повного розчинення, далі домішують сироп і доливають водою до 200 мл. Відпускають у склянці з етикеткою ''Внутрішнє''.

 

Слизи - Мucilagines

 

Слиз (mucilago - наз. відмінок однини, mucilaginis - род. відмінок однини) - густа рідина, одержана з рослин, що містять слизові речовини: насіння льону (Semen Lini), крохмаль (картопляний - Amylum Solani, пшеничний - Amylum Tritici), алтейний корінь (Radix Althaeae) або із речовин, що є слизами за природою,- аравійська камедь (Gummi arabicum) та ін.

Застосовують слизи здебільшого як обволікаючі засоби з лікарськими речовинами, що мають подразнювальну дію. Вводять їх через рот (per os) або у формі клізми через пряму кишку (per rectum), рідше зовні. У практиці ветеринарної медицини широко застосовують слиз з крохмалю і з насіння льону.

Для виготовлення крохмального слизу беруть одну частину крохмалю, змішують з чотирма частинами холодної води, потім одержану суміш повільно виливають у киплячу воду (45 частин), постійно помішуючи, і кип'ятять протягом 3…5 хвилин.

Слиз насіння льону одержують кип'ятінням у склянці (колбі) протягом 15 хв однієї частини насіння і 30 частин води.

Зразок рецепта

Коню

Rp.:Chlorali hydrati 30,0

Mucilaginis semenis Lini
Aquae coqtae aa 500,0

M.D.S. На одну клізму.

 

Настої і відвари - Infusa et Decocta

 

Настій (infusum -наз. відмінок однини; infusi-род відмінок однини). Відвар (decoctum - наз. відмінок однини, decocti - род відмінок однини).

Настоями і відварами називають рідкі лікарські форми, що є водними витяжками з рослинної лікарської сировини.

Настої частіше виготовляють з ніжних частин лікарських рослин (листків, квітів, трав). Рідше виготовляють їх з грубих частин рослин. Це доцільніше робити тоді, коли рослинний матеріал містить леткі сполуки (ефірні олії) або коли речовини легко руйнуються при тривалому нагріванні. Так, з кореневища з корінням валеріани готують настої, а не відвар.

Відвари звичайно виготовляють з насіння, кори, кореневищ і коріння, зрідка з листків (наприклад, листків толокнянки).

Настої і відвари призначаються дня внутрішнього і рідше для зовнішнього застосування (полоскання та ін.). Виготовляють їх перед вживанням. Оскільки настої і відвари швидко псуються, їх виписують на 3...4 дні при зберіганні в прохолодному місці. Дозують настої і відвари ложками, склянками, пляшками. Виписують їх частіше в скороченій формі з зазначенням кількості лікарської сировини і загальної кількості настою чи відвару. Після назви лікарської форми - Infusi... (настою), Decocti... (відвару) - обов'язково зазначають частини рослин (листки, кора, кореневище та ін.), назву рослин, кількість лікарської сировини в грамах і загальну кількість настою або відвару в мілілітрах чи грамах (через тире).

При виготовленні настоїв і відварів користуються трьома співвідношеннями: 1: 10 (1 частина рослинної сировини і 10 частин води) - для звичайних рослин; 1: 30 - для трави горицвіту, конвалії, кореневищ валеріани; 1: 400 - для сильнодіючих і отруйних рослин (трава термопсису, листя наперстянки тощо).

Виготовлення настою і відварів. Для виготовлення настоїв і відварів зважену кількість висушених і грубо подрібнених частин рослини висипають у раніше підігрітий протягом 15 хвилин на водяній бані фарфоровий, емальований або з нержавіючої сталі посуд, що називається інфундиркою. Потім доливають дистильовану воду кімнатної температури, закривають кришкою і ставлять на киплячу водяну баню або в інфундирний апарат: настої на 15 хв, відвари на 30 хв. Після цього відвари знімають і проціджують у гарячому стані (через 10 хв), а настої - після повного охолодження (через 45 хв). Рослинну масу, що залишилась, промивають кип'яченою дистильованою водою до одержання потрібної кількості настою чи відвару.

Відпускають настої і відвари тільки свіжовиготовленими. При цьому на склянках повинні бути етикетки з надписами: "Зберігати у прохолодному місці", "Перед вживанням збовтувати" та ін.

 

Зразки рецептів

Теляті

Rp.: Infusi floris Chamomillae 500,0

D.S. Внутрішнє. По півсклянки два рази на добу.

 

Корові

Rp.: Decocti corticis Quereus ex 50,0...500,0

D.S. Внутрішнє. На одне введення

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 667 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)