АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Правила зберігання і відпуску лікарських засобів

Прочитайте:
  1. III. Правила захода судов в морские порты и выхода судов из морских портов
  2. IV. Правила стоянки судов в морских портах и на подходах к ним
  3. VI. Правила обеспечения экологической безопасности, соблюдения карантина в морских портах
  4. VII. Правила выполнения маневров, связанных с прохождением судов относительно морских дноуглубительных судов при встречном плавании
  5. VIII. Правила ледокольной проводки судов
  6. XI. Требования к правилам личной гигиены больных, медицинского и обслуживающего персонала лечебного учреждения
  7. А. МЕТОД СПИНАЛЬНОЙ АНГИОГРАФИИ 1. Общие правила, оборудование, показания
  8. А.3.3.1. Комбінації антигіпертензивних лікарських засобів, що довели свою ефективність
  9. Бинт і його елементи, правила накладання бинтових пов’язок
  10. Важные правила, которые следует тщательно изучить и запомнить

 

Залежно від безпечності для людей і тварин лікарські засоби поділяють на три групи: отруйні (Venena) - список А, сильнодіючі (Heroica) - список Б та інші - Varia.

До списку А віднесені високотоксичні (отруйні) лікарські засоби та наркотичні речовини. Зберігають їх окремо від інших засобів у постійно замкнених сейфах або металевих шафах, які після роботи опечатують. На зовнішньому та внутрішньому боках дверець роблять надпис "А - Venena", а на внутрішньому - перелік речовин, що зберігаються та їх разові і добові дози для тварин, що обслуговуються. У цій же шафі (сейфі) зберігається все потрібне для зважування, відмірювання та змішування цих засобів.

Лікарські засоби списку А в чистому вигляді можна зберігати лише в аптеках обласних і районних установ ветеринарної медицини та ветеринарних станцій, лабораторій ветеринарної медицини та інститутів. В інших ветеринарних установах препарати списку А дозволяється зберігати лише в готових лікарських формах (в обмежених кількостях).

Сильнодіючі речовини (список Б - Heroica) повинні зберігатися окремо від інших засобів. Ці речовини дозволяється зберігати у всіх лікувально-профілактичних установах і ветеринарних аптеках. Зберігають речовини списку Б в шафах, що замикаються (наприкінці робочого дня). Усі інші речовини (Varia) зберігають відповідно до загальних правил зберігання.

Назви лікарських речовин пишуть на етикетках, які наклеюють на склянки, баночки, штангласи. Білим кольором на чорному фоні пишуть назви отруйних речовин; червоним на білому-сильнодіючих; чорним кольором на білому фоні - назви всіх інших лікарських речовин.

У приміщеннях для зберігання отруйних речовин двері оббивають металом, а вікна обладнують металевими ґратами. Аптеки, у яких зберігаються запаси наркотичних засобів списку А, необхідно під­ключати до загальної сигналізації міжвідомчої охорони.

Ключі від шаф (сейфів), дверей кімнат, де зберігаються медикаменти списків А та Б, знаходяться у завідуючого аптекою, що повністю відповідає за їх зберігання.

До упакованих ліків, що відпускаються за рецептами, прикріплюють сигнатури, а інколи і етикетки. У сигнатурі, що видається замість рецепта, зазначають назву аптеки, номер рецепта в аптечній книзі, вид і вік тварини, склад ліків, спосіб застосування, прізвища осіб, що виготовляли ліки. На етикетках роблять надпис: «Зовнішнє», «Внутрішнє» тощо, зазначаючи номер рецепта, вид тварини і спосіб застосування ліків.

Ліки, з якими необхідно бути обережними, забезпечують додатковими етикетками: «Отрута», «Поводитись обережно», «Перед вживанням збовтувати» та ін.

Засоби для зовнішнього застосування мають сигнатури і етикетки жовтого або червоного кольору, для внутрішнього - білого, а для ін'єкцій - голубого або синього.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 1161 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)