АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фенотіазин – Рhenothiazinum

 

Синоніми: антиверм, гельметин, феноверм та ін.

Жовтий або сірувато-зелений порошок, погано розчиняється у воді. Випускають порошок, суспензію, солефенотіазинові брикети. Застосовують при нематодозах всередину жуйним, коням, птиці, кролям у дозах від 100 до 500 мг/кг маси тіла.

Володіє гемолітичною та фотосенсибілізуючою дією.

 

Інсектицидні та акарицидні засоби

 

Інсекто-акарициди - засоби, що застосовуються для боротьби з шкідливими комахами та кліщами.

Паразитуючи в організмі, вони живляться кров'ю, лімфою, вовною, пухом, пір'ям (воші, блохи, іксодові кліщі, овечий рунець, пухопероїди тощо), пошкоджують тканини (личинки оводів), переносять небезпечні інфекційні та інвазійні хвороби, непокоять тварин, виснаджуючи організм.

Більшість препаратів мають політропну дію, але деякі з них виявляють більш виражену дію на окремих стадіях розвитку того чи іншого паразита. Тому розрізняють овоцидну (згубну для яєць), лярвіцидну (згубну для личинок), інсектицидну (згубну для комах), акарицидну (згубну для кліщів), репелентну (відлякуючу) та атрактантну (приваблюючу) дії.

За здатністю проникати в організм паразитів різними шляхами засоби поділяються на: контактні (через хітиновий покрив), кишечні (через травний канал), системні (з тканинами та соками рослин) та фумігантні (через органи дихання).

Залежно від походження та хімічної природи інсекто-акарициди поділяють на: фосфорорганічні, хлорорганічні, карбамати, піретроїди, івермектини, креоліни тощо.

Зверніть увагу, що всі ці препарати досить небезпечні для людей і тварин, оскільки вони можуть викликати гострі та хронічні отруєння; деякі з них мають віддалену негативну дію (канцерогенна, мутагенна, тератогенна, гепатотоксична) та здатність до кумуляції. Тому застосовувати їх необхідно суворо дотримуючись затверджених настанов, а продукти тваринництва використовувати для харчування лише після відповідного для кожного препарату часу очікування, який може бути від 15 до 65 діб.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 504 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)