АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Препарати миш'яку

 

До цієї групи хіміотерапевтичних засобів належать неорганічні сполуки - розчин калію арсеніту, миш'яковистий ангідрид, натрію арсеніт і органічні - новарсенол, осарсол, міарсенол та ін.

Неорганічні сполуки миш'яку в помірних дозах гальмують процеси розкладу в тканинах, майже не впливаючи на інтенсивність синтезу, в результаті чого стимулюється еритроцитопоез та жироутворення; підвищується приріст маси тварин.

Однак, зважаючи на високу токсичність для тварини і людини, ці сполуки у ветеринарній практиці не набули широкого практичного значення. Крім того, вони характеризуються різко вираженою кумулятивною дією.

Органічні сполуки миш'яку мають добре виражену антимікробну, протипаразитарну дію, а також згубно діють на спірохет.

Суть протимікробної і протипаразитарної дії полягає в тому, що його препарати активно впливають на окисно-відновні процеси, що призводить до порушення обміну речовин і до загибелі мікробів та паразитів.

Сполуки миш'яку належать до тіолових отрут, тому що вони блокують сульфгідрильні (тіолові) групи ферментів як у клітинах мікробів, паразитів, так і в тканинах тварин. Основними ознаками отруєння є кольки, блювота, кров'янистий з домішками слизу пронос, послаблення роботи серця, зниження тиску крові, потім настають судоми, колапс і смерть.

Антидотом при отруєнні препаратами миш'яку можуть бути протиотрута від миш'яку. Це є суміш розчину оксиду магнію (20,0 г на 300 мл води) і розчину сульфату оксиду заліза (100,0 г на 300 мл води). Готують суміш ex tempore і вводять всередину великим тваринам по 0,5...1 л, собакам по столовій ложці через кожні 15 хвилин. Застосовують також унітіол і натрію тіосульфат.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 513 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)