АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Складові рецепта

Прочитайте:
  1. Все препараты списка Б, кроме препаратов отпускаемых без рецепта
  2. Все препараты списка Б, кроме препаратов отпускаемых без рецепта
  3. Зразок рецепта
  4. Зразок рецепта
  5. Зразок рецепта
  6. Зразок рецепта
  7. Зразок рецепта
  8. Зупинимося на деяких рецептах
  9. И сослагательного наклонений в рецептах
  10. Модель грамматической зависимости в строке рецепта

 

1. Inscriptio - напис, який включає штамп лікувального закладу з зазначенням його адреси і телефону, дату, вид, кличку або номер, вік хворої тварини, прізвище та адресу власника, а також прізвище та ініціали лікаря, що виписав рецепт.

2. Praepositio - звернення до фармацевта, яке складається з одного слова Rp.: (скорочення від recipe - візьми).

3. Designatio materiarum - перелік матеріалів (лікарських речовин та формотворних) у родовому відмінку з великої літери латинською мовою із зазначенням маси або об'єму. Масу речовини твердої, сипкої та рідкої консистенції зазначають арабськими цифрами в грамах з використанням десятинного дробу (2,0; 0,5; 0,05; 0,002 тощо) без знаку "г", "грам". Рідина може бути вказана арабськими цифрами в мілілітрах (2,5 ml; 5 ml), рідко - в краплях (gtts.X, gtt, І - скорочення від guttas - крапель, gutta - крапля) та в літрах (L). При виписуванні двох і більше речовин в однакових дозах кількість їх вказують після назви останньої. Перед цією цифрою ставлять знака! (скороченні від ana- по, порівну).

У складних рецептах перелік необхідних компонентів пишуть у відповідній послідовності: на першому місці вказують основну або основні речовини - базис, на яку (які) лікар розраховує як на основну (основні) по дії; за нею - допоміжну (допоміжні), які підсилюють дію основної або послаблюють їх побічну дію; потім коригуючу речовину, що виправляє неприємні смак чи запах; аж потім - формотворні речовини, за допомогою яких діючим речовинам надається відповідна лікарська форма.

5. Сигнатура (Signatura, скорочено S.) - стисла вказівка про:
спосіб застосування препарату (підшкірно, всередину, внутрішньовенно тощо);

дозування (по одному порошку, по дві таблетки, по одній столовій ложці та ін.);

час і частоту застосування лікарського засобу (скільки разів на добу, до годівлі чи після неї та ін.).

7. Підпис лікаря або фельдшера ветеринарної медицини

Рецепти бувають прості й складні. У простому рецепті виписують тільки одну лікарську речовину, у складному - дві і більше. Крім того, є рецепти на дозовані ліки (зазначається доза приймання), на недозовані (виписується загальна кількість речовини, розрахована на кілька введень); скорочені (короткі) та розгорнуті (повні). У скороченому прописі рецепта зазначають лікарську форму, назву, концентрацію і загальну кількість лікарської речовини. У розгорнутому рецепті перераховують усі речовини, що входять до складу лікарської форми, їх кількість, а також дають вказівки щодо виготовлення цієї форми


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 419 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)