АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зразок рецепта

Прочитайте:
  1. Все препараты списка Б, кроме препаратов отпускаемых без рецепта
  2. Все препараты списка Б, кроме препаратов отпускаемых без рецепта
  3. Зразок запису
  4. Зразок запису
  5. Зразок запису
  6. Зразок запису
  7. Зразок рецепта
  8. Зразок рецепта
  9. Зразок рецепта
  10. Зразок рецепта

 

Свині

Rp.: Suppositorii cum Ichthyolo 0,2

D.t.d.N.46

S. Внутрішньовагінально. По одному супозиторію вранці й на ніч.

За магістральними прописами супозиторії в аптеках виготовляють рідко. Такі супозиторії виписують в рецептах у розгорнутій формі.

Зразок рецепта

Собаці

Rp.:Dermatoli 2,0

Olei Cacao q.s.

ut f. suppositorium rectalia

D.t.d.N.6

S. У пряму кишку. По одному супозиторію два рази на добу.

 

Вправи

Виписати рецепти

1.Порошок, що містить 40,0 оксиду цинку і 60,0 тальку. Для присипки коневі.

2.Порошок, що складається з 30,0 активованого вугілля, по 10,0 окису магнію і таніну. Внутрішнє. По 1 ложці з молоком, теляті.

3. 12 порошків такого складу дивізійним і диспензаційним способами:

0,3 норсульфазолу і 0,2 фталазолу. Внутрішнє. По 1 порошку 3 рази на добу теляті.

4.Порошок, що містить 40,0 амонію хлориду, 80,0 натрію хлориду і 30,0 порошкоподібних ягід ялівцю (Fructus Juniperi). Внутрішнє. По столовій ложці два рази на день корові.

5.Збір з трави м'яти (Herba Menthae piperitae), квітів ромашки (Flos Chamomillae), плодів кмину (Fructus Carvi) і кропу (Fructus Foeniculi) порівну по 15,0 і 100,0 карловарської солі (Sal carolinum factitium). Всередину. Заварити в 1 л води і давати коню два рази на день.

6. 3 болюси диспензапійним способом. У кожний з них ввести по 10,0 порошкоподібної трави адонісу (Herba Adonidis) і 5,0 темісалу (Themisalum). Формотворна речовина - житнє борошно. Внутрішнє. По одному болюсу на день коню.

7. Всіма можливими способами

20 таблеток з вмістом у кожній 0,015 кодеїну і 0,3 терпінгідрату (Terpinum hydratum). Внутрішнє. По 1 таблетці 3 рази на добу собаці;

8. 10 таблеток сульфадимезину по 0,5 в кожній. Внутрішнє. Три
рази на добу собаці.

9.10 еластичних желатинових капсул, кожна з яких містить по 2,0 рицинової олії. Всередину. Один раз на день собаці.

10.10% іхтіолову мазь, 100,0 на очищеному свинячому жирі корові.

11. 50,0 мазі глибокої дії такого складу: камфора - 10 %, йод чистий - 0,5%, калію йодид -1 % свині.

12.40,0 мазі поверхневої дії, до складу якої входить бензилпеніциліну натрієва сіль (Benzylpenicillinum-Natrium). В 1,0 мазі містяться 10000 ОД пеніциліну собаці;

13. 50,0 пасти, що містить 5 % саліцилової кислоти (Acidum salicylicum) і 30 % тальку. Виготовити на вазеліновій основі. Зовнішнє. Наносити на уражену ділянку тіла теляті.

14.200,0 лініменту, що складається з двох частин соняшникової олії (Oleum Helianthi) і однієї частини нашатирного спирту та олеїнової кислоти (Acidum oleinicum). Зовнішнє. Коню.

15. Густу кашку з 10,0 фенілсаліцилату (Phenylii salicylas), темісалу (Themisalum), 20,0 листків толокнянки (Folium Uvae ursi), відповідної кількості порошкоподібного алтейного кореню (Radix Althaeae) і води, два рази на день корові.

 

Галенові і новогаленові препарати

 

Галенові препарати одержують у результаті технологічної обробки (екстрагування, перегонка, осаджування тощо) лікарської сировини мінерального, тваринного і, головним чином, рослинного походження. До галенових препаратів належать настойки, екстракти, ароматичні води, сиропи тощо. Недоліком галенових препаратів є те, що склад їх не постійний як у кількісному, так і в якісному відношенні.

Новогаленові препарати - витяжки лікарських речовин (в основному з рослин), максимально очищені від побічних (баластних) речовин. До них належать гітален, адонізид, лантозид тощо. Випускають новогаленові препарати для ін'єкцій в ампулах, а для внутрішнього застосування - у флаконах.

 

Настойки - Tincturae

 

Настойки (tinctura - наз. відмінок однини, tincturae - род відмінок однини) - рідка забарвлена спиртово-водна або спиртово-ефірна витяжка лікарських речовин з сировини рослинного або тваринного походження

Настойки застосовуються в основному всередину. Виготовляють їх способами витіснення (перколяції), настоювання (мацерації) і розчинення сухих екстрактів. Настоювання триває протягом семи днів при температурі 15...20 °С. Настойки готують у співвідношенні 1:5, а з рослин отруйних та сильнодіючих - 1:10. Це стійка лікарська форма, що може зберігатись тривалий період у прохолодному, захищеному від світла місці, у добре закупорених бутлях.

Виписують настойки як офіцинальні форми, тобто пропис починають з назви лікарської форми - Tincturae, потім зазначають назву рослини і кількість настойки.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 1008 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)