АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРИНЦИПИ АСЕПТИКИ І АНТИСЕПТИКИ В АКУШЕРСТВІ

Прочитайте:
  1. Акушерстві
  2. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  3. Антисептика. Дж. Листер и Н. И. Пирогов - основоположники антисептики. Асептика. Методы стерилизации.
  4. Антисептики
  5. Антисептики для обработки кожи и слизистых
  6. АСЕПТИКА ТА АНТИСЕПТИКА В АКУШЕРСТВІ
  7. Біоритмологічні принципи раціональної організації навчальної діяльності дітей і підлітків
  8. Види антисептики
  9. Виникнення асептики
  10. Виникнення асептики

Основний закон хірургії вимагає, щоб усе, що контактує з ра­ною, було стерильним, знезараженим, тобто позбавленим мікробів. Оскільки акушерство є однією із спеціальностей хірургічного профілю, це повною мірою стосується й пологових відділень.

Існує два шляхи інфікування рани (в акушерстві — пологових шляхів, молочних залоз, післяопераційних ран, новонародженого) — ендогенний та екзогенний.

Ендогенна інфекція (внутрішня) потрапляє в рану із джерела інфекції, що міститься в самому організмі хворої. Для попереджен­ня розвитку ендогенного інфікування перед операцією хвору ре­тельно обстежують, залучаючи до цього фахівців різного профілю, щоб виявити вогнища хронічної інфекції та ліквідувати їх до опера­тивного втручання.

Екзогенна інфекція потрапляє в організм вагітної, роділлі, породіллі чи новонародженого із зовнішнього середовища. Роз­різняють чотири шляхи передачі екзогенної інфекції: контактний, імплантаційний, повітряний і крапельний.

Контактний шлях має найбільше значення. Цим шляхом до рани потрапляє інфекція із нестерильних інструментів, перев'язувального матеріалу, недостатньо оброблених рук лікаря чи середніх медичних працівників.

Імплантаційним шляхом збудник потрапляє в рану під час ін'єкцій при поганій обробці шкіри у місці введення голки, під час накладання швів на промежину при недостатній якості підготовки роділлі до пологів. Для попередженняімплантаційного Шляху попадання інфекції необхідно використовувати для накла­дання швів лише ретельно простерилізований матеріал, добре її обробляти операційне поле перед проведенням черевностінкових даерацій, зовнішні статеві органи перед пологами. Повітряний шлях — зараження рани мікроорганізмами з повітря операційної абоманіпуляційної — можна попередити систе­мою очищення повітря, використанням бактерицидних ламп тощо. Крапельним шляхом інфекція потрапляє в організм хворої або в рану з ротової порожнини персоналу відділення із крапельками слини. Срід пам'ятати, що ротова порожнина завжди населена мікроорганіз-цами, як сапрофітними, так і патогенними, тому в операційній, Дроцедурному кабінеті, маніпуляційній необхідно носити захисну маску, яка запобігає забрудненню повітря у цих приміщеннях.

Асептика це комплекс заходів, спрямованих на попередження попадання інфекції в рану.

Антисептика це комплекс лікувальних заходів при інфек­ції, що вже розвинулася.

 

 

Основними заходами профілактики інфекції в акушерському Стаціонарі є:

1. Стерилізація інструментарія, перев'язувального матеріалу, білизни, приладів, що контактують із статевими органами жінки або операційною раною. її

2. Дотримання санітарно-протиепідемічного режиму відділення і особливо операційного блоку та відділення новонароджених, здійснення заходів з дезінфекції приміщень відповідно до режиму стерилбності.

3. Чітке виконання вимог щодо особистої гігієни персоналу відділень, вчасне проходження медичних оглядів, виявлення вогнищ хронічної інфекції в осіб, що працюють в операційних бло­ках, та їх лікування.

4. Ретельна обробка операційного поля рук акушерки та лі­карів перед пологами та акушерськими оперативними втручан­нями.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 965 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)