АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Судомні перейми

Прочитайте:
  1. Патологічний прелімінарний період (удавані, хибні перейми)
  2. Удавані перейми (патологічний прелімінарний період)

Характеризуються тривалим скороченням маткової мускулатури. При тетанії скорочення ідуть одне за одним, пауз між ними не має. Частота перейм збільшується, їх інтенсивність зменшується, гіпертонус матки спостерігається тривалий час, перейми не визначаються.

 

Клініка: роділля неспокійна, розпираючі болі в животі, відсутність розслаблення матки. Пальпується кам’яноїщільності, болюча матка. Порушується матково-плацентарний кровообіг, серцебиття плода не прослуховується.

 

Дистоція шийки матки

Порушення скоротливої діяльності матки, коли зовнішнє вічко шийки матки є перешкодою для народження плода.

 

Клініка: регулярні болючі перейми, відсутність прогресу в розкритті шийка матки.

Внутрішнє акушерське дослідження: краї шийки матки товсті і мало податливі, або тонкі, натягнені у вигляді струни.

 

Лікування:

¨ Психотерапія

¨ Анальгетики (промедол, анальгін), спазмолітики (но-шпа, баралгін), антигістамінні (супрастин, дімедрол).

¨ Інгаляційний наркоз

¨ При дистоції шийки матки – лідаза 0,1 г з 5 мл 0,5% розчину новокаїну в/м або обколюють шийку матки, баралгін 5мл в/м, в/в. В шийку матки – атропіну сульфат. При не ефективності роблять насічки на шийці матки

¨ Лікування гіпоксії плода

¨ При не ефективності – кесарський розтин.

Вузькі тази.

Тазові передлежання плода.

ТАЗОВІ ПЕРЕДЛЕЖАННЯ ПЛОДА.

План лекції.

1. Класифікація тазових передлежань.

2. Причини

3. Діагностика

4. Перебіг і ведення вагітності

5. Перебіг пологів

6. Біомеханізм пологів

7. Ведення пологів.

 

Питання про ведення вагітності і пологів при тазових передлежання плода є дуже актуальним. Це зумовлене, перш за все, зростанням перинатальної смертності при пологах в тазовому передлежанні (мертвонароджуваність при тазовому передлежанні у 3-5 разів вища, ніж при головному). У дітей, котрі народились в тазових передлежаннях, спостерігається підвищена захворюваність і неблагоприємні результати у вигляді центрального паралічу, епілепсії, гідроенцефалії, відставання в розумовому розчитку тощо. Серед ускладнень у матері необхідно відмітити більшу частоту передчасного злиття навколоплодових вод, аномалії пологової діяльності, затяжних пологів, оперативних втручань і т.д.

 

За думкою багатьох фахівців, пологи в тазових передлежаннях доцільно рахувати патологічними. Але багатьох ускладнень, що виникають при пологах в тазових передлежаннях плода, можна уникнути, якщо використовувати сучасні методи його діагностики і правильно вести вагітність та пологи. Тому логічно розглядати тазові передлежання плода як стан, що межує між фізіологічним і патологічним.

Частота тазових передлежань складає 3-5%. Найчастіше зустрічається чисто сідничне передлежання плода (63-68%), рідше — змішане сідничне (20-23%) і ніжне (11-13%).

Великий досвід праці акушерських закладів свідчить про те, що пологи в тазовому передлежанні можуть відбуватись цілком нормально. Проте під час їх перебігу досить часто виникають ускладнення, які мають несприятливі наслідки для плода, а іноді й для матері. Асфіксія плода, пологові травми й мертвонароджуваність при тазовому передлежанні спостерігаються значно частіше, ніж при головному. Наприклад, мертвонароджуваність при тазовому передлежанні у 3—5 разів вища, ніж при голов­ному. Зважаючи на це, при тазовому передлежанні нерідко доводиться вдаватись по допомогу до хірурга. І все-таки пологи при тазовому передлежанні перебувають на верхній межі норми. За даними сучасних авторів, тазове передлежання спостерігається у 3—4 % роділь (у середньому цей показник становить 3,5 %)


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 617 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)